Gå til sidens hovedinnhold

Norsk klubb sendte melding rettet mot Liverpool og United etter at planene om europeisk superliga ble kjent

De to Premier League-klubbene har en unik posisjon i Norge. Nå får de beskjed om å forvalte det bedre og «ikke bare bade i sin egen dam av milliarder».

Mandag morgen kom nyheten om at 12 av Europas storklubber er i ferd med å danne en ny superliga i fotball. Initiativet har blitt møtt med beinhard kritikk.

Enn så lenge er seks engelske, tre spanske og tre italienske klubber med i ligaen. Det er meningen at ytterligere tre klubber skal slutte seg til den nye ligaen.

Planene er fordømt av Uefa og fotballmyndighetene i klubbenes hjemland, som truer med å utestenge deltakende klubber fra både nasjonale og internasjonale turneringer.

LSK med klart standpunkt

Også i Norge vekker planene oppsikt. Eliteserie-klubben Lillestrøm SK var raskt ute med å flagge sin mening om superligaen på Twitter mandag morgen. De hendvender seg spesielt til to klubber som står meget sterkt blant norske supportere. De offisielle Twitter-kontoene til de to superklubbene ble tagget i innlegget.

LES OGSÅ: Klopp ga klar beskjed om superligaen for flere år siden - nå er Liverpool med

«Kjære Liverpool og Manchester United. Dere har begge flere supportere i Norge enn noen av klubbene i den hjemlige ligaen Eliteserien. Det er kanskje ikke nok for dere, men bare husk hvilket stort privilegium det er. #SuperLeagueOut», skriver klubben.

Morten Stokstad, som er kommunikasjonsansvarlig i Lillestrøm, utdyper hvorfor den norske klubben valgte å ta et såpass tydelig standpunkt i denne saken.

- Det er veldig enkelt og greit at det strider mot spillets idé at de lager en liga der de største er forhåndskvalifisert. Det tar bort konkurranseaspektet og ødelegger den sporten vi alle er så glad i. Vi synes det er viktig å si ifra. Selv om vi bare en liten klubb i Norge er vi en del av det store fellesskapet, sier Stokstad til Nettavisen.

- Du ser jo hvor mye motbør dette møter og forhåpentligvis vil de ta til fornuften. Dette er ødeleggende for fotballen. Bare se på for eksempel Manchester United og Liverpool, hvilken unik posisjon de har med tanke på supportere. De norske klubbene kan jo være litt sjalu på det, de er større enn de største norske klubbene når det kommer til aktive supportere i Norge. Da burde de forvalte det bedre og ikke bare bade i sin egen dam av milliarder. Det er helt «høl i hue». Håpløst, sier Stokstad.

Molde: - Vi ble overrasket

Ole Erik Stavrum, daglig leder i Molde FK, sier at hans klubb ble overrasket da nyheten om superligaen kom fram i helgen.

- Det har vært pratet om, men at det kom så konkret var overraskende. Det strider mot idrettens grunnleggende prinsipper. Vi mener at om du skal være med i Champions League, Europa League eller andre europeiske turneringer, så skal du kvalifisere deg. Det å plukke ut 12 lag og at de blir medlem på grunn av økonomien bryter et hvert prinsipp ved idretten i mine øyne, sier han til Nettavisen.

LES OGSÅ: PSG-stjernen Herrera sterkt kritisk til utbryterliga

- Vi synes dette er helt feil. Det er også et annet argument som jeg har stjålet av Jürgen Klopp. Jeg er enig med ham. Om du skal spille mot samme lag, år etter år, så blir det ikke like kult. Hvis du møter for eksempel Real Madrid hvert år, blir det ikke det samme som å møte dem i knockoutrunden av Champions League, sier han.

Stavrum er ikke ukjent med tanken om at initiativet om den nye superligaen kan være et forsøk fra de største klubbene på å legge mer press på Uefa.

- Du kan lure på det. Vi vet jo det blir en omlegging av Champions League, der det vil bli gitt flere plasser til andre lag. Det er ikke umulig at et sånt utspill er taktisk for å sikre at de store nasjonene får flest mulig av de plassene, mener han.

Nettavisen forsøkte også å få kommentarer fra Bodø/Glimt, Rosenborg, og Brann rundt dette temaet mandag morgen, men ingen hadde da anledning til å kommentere.

LES OGSÅ: Europeisk superliga bekreftet – mot borgerkrig i fotballen

Reaksjoner i Rosenborg

Ivar Koteng i Rosenborg uttaler seg imidlertid kritisk om de annonserte planene til NTB.

- Vi har ikke tatt noe felles standpunkt, men jeg mener det er en veldig dårlig idé. At de går ut med dette nå er godt timet, sier Koteng.

– At de rikeste og største skal bli enda rikere er en katastrofe for fotballen, og jeg skjønner ikke hvordan de skal få det til. Jeg tror at hvis Premier League setter seg imot, så vil ikke disse planene bli noe av. Det er jo selve grunnfjellet i fotballen de tukler med, sier Koteng.

Norges Fotballforbund har også kommet på banen og fotballpresident Terje Svendsen gir også klart uttrykk for at forbundet ikke har noen tro på en egen superliga.

– Jeg er utrolig skuffet over utspillet som kom, selv om vi vet at det har vært jobbet for å få til en superliga over år. Det som skjer, er at de rikeste og største klubbene skal ta en enda større del av kaka. Det er den enkle bakgrunnen, og det er et brudd på det vi står for av verdier og solidaritet, og det som måtte være igjen av solidaritet i den europeiske fotballen, sier han om saken til NTB.

LES OGSÅ: Mourinho er ferdig som Tottenham-manage. Detaljen får eksperten til å stusse: - Det er uvirkelig

- Glad de reagerer kraftig

Han er samtidig glad for at mange sentrale aktører har rykket ut mot planene.

– Jeg er veldig glad for at Uefa (det europeiske fotballforbundet), de nasjonale ligaforeningene i England, Spania og Italia, og ECA (klubbenes organisasjon) reagerer så kraftig som de har gjort.

– Dette er ingen nye planer som du selv sier, men er det grunn til å tro at det er mer alvor i bunnen denne gangen? At det er mer realistisk enn tidligere?

– Det er styremøte i Uefa i dag, der strukturen til Champions League etter 2024 skal diskuteres. Jeg er blitt spurt om dette er et forhandlingsutspill, eller om det er realitet. Det virker i hvert fall nærmere en realitet enn det har vært tidligere. Så håper jeg at Uefa, Fifa og andre står ved varslede reaksjoner. Det er også kommet utallige positive reaksjoner fra supporterhold så langt, både nasjonalt og internasjonalt, sier Svendsen.

- Brudd med solidaritetsprinsippet

Han mener også at Superligaen er et brudd med tradisjonen som blant annet Champions League står for.

– I Champions League har askeladden mulighet til å møte de store, og i ett av 100 tilfeller så klarer askeladden å slå Goliat. Et av argumentene de store har brukt i interne fora, er at det er for mange uinteressante kamper. Det er et brudd med askeladdprinsippet og solidaritetsprinsippet i internasjonal fotball.

Svendsen tror ikke at siste ord er sagt i denne saken.

LES OGSÅ: Reagerer på Solskjærs uttalelse om Cavani før Burnley-kampen: - United kan ikke ha det sånn

– Jeg regner med at det kommer reaksjoner på løpende bånn i dagene som kommer.

Solbakken: - Hjernedødt

A-landslagssjef Ståle Solbakken føyer seg også inn i rekken av norske profiler om uttaler seg kritisk om nyvinningen.

– Jeg tror det vil bli et helt nytt scenario. Jeg tror landslagsfotballen nå, hvis man kommer så langt som det her, er død. Hvis ikke de beste spillerne er med heller. Det er så mye som spiller inn, sier Solbakken til NTB.

Han kaller planene for «surrealistiske». – Det (eventuell utestengelse) er det minste problemet i dette. Det største er at hele fotballens grunnverdier og fotballens base blir helt ødelagt og borte.

– Det er hjernedødt å være i en turnering hvor det ikke får konsekvenser om du blir sist eller vinner. Dette er konkurranseforvridning på alle mulige parameter. Vi får håpe sponsorer og presse ikke vil ha med noe av det å gjøre, så ødelegger det seg selv, sier Solbakken.