Gå til sidens hovedinnhold

«Norsk» lag kan vinne Superbowl

Tjuefem minutter over midnatt starter kampen mellom Seattle Seahawks og Pittsburgh Steelers. Bak det ene laget står en stor rekke med nordmenn.

Superbowl XL står mellom Steelers, som er et av de mestvinnende lagene i serien, og Seahawks, som ikke har noen trofeer å snakke om. Den 40. fotballfinalen står også mellom et av seriens kjappeste angrepslag (Seahawks) og et av seriens beste forsvarslag.

For det norske miljøet i USA banker hjertene sterkest for Seattle-laget. Området har mange tusen nordmenn. En av de mest kjente nordmenn som har tjent seg rik «over there» er Kjell Inge Røkke.

Milliardbusiness

I Detroit er det lett snø og en minusgrad foran kampen som vil holde 90 millioner amerikanere limt til fjernsynsskjermen.

Superbowl er en uoffisiell nasjonal helligdag, men den er også de største veddemålsarrangementet i verden. USA Todays tippeekspert Danny Sheridan anslår at veddemålene vil summere seg til utrolige sju milliarder dollar, eller nær 50 milliarder kroner!

Her er linken til den offisielle hjemmesiden (trykk her)

Reklamestunts

Superbowl er kjent for fire ting: Vakre cheerleaders, spektakulære pauseshows og kostbare annonsekampanjer – i tillegg til mange dramatiske oppgjør på selve banen.

I år er det solgt 60 reklamespotter, hver koster 2,5 millioner dollar. En god TV-reklame i Superbowl kan skape et helt nytt produkt. Mest kjent er Apple Computers som lanserte en ny PC gjennom Superbowl.

Forsvar av stål

Mange holder Steelers som favoritt. Laget trenes av Bill Cowher, som har stått last og brast med laget i 14 sesonger. Og nå er det på tide med en triumf: Vi må tilbake til 1980 for å finne den siste Superbowl-seieren til laget fra stålbyen.

Til gjengjeld var Pittsburgh Steelers knallsterke midt på 70-tallet, med seire i 1975, 1976, 1979 og 1980. Alle gangene ledet av den legendariske quarterbacken Terry Bradshaw.

I år er et annet poeng at en seier vil bety en verdig avskjed for lagets running back Jerome Bettis. Han spiller sin siste NFL-kamp, og avslutter med Superbowl i hans egen hjemby Detroit.

Du kan lese mer om Pittsburgh Steelers hos lokalavisen Pittsburgh Post-Gazette (trykk her)

Strålende angrepslag

Det «norske» laget, Seattle Seahawks har absolutt ingen triumfer bak seg. Men i år har de spilt en fantastisk sesong. 13 seire og tre tap er bedre enn Pittsburghs 11-5. Quarterback Matt Hasselback jager sine tropper til raske angrep. Og bak Hasselback står en annen mann som kan bli historisk i natt; Seahawks trener Mike Holmgren.

Vinner Seahawks, blir Holmgren den første trener til å ha ført to ulike lag til Superbowl-seier. Hans forrige trium var med Green Bay Packers i 1997.

Den beste dekningen av Seahawks får du hos Seattle Times (trykk her ).

Rolling Stones

Pauseunderholdningen har alltid vært spektakulær, og årets er ikke dårligere: Selveste Rolling Stones går på scenen mens lagene slapper av. I fjor var det Paul McCartney, året før rev Justin Timberlake kjolen av brystet til Janet Jackson.

Du kan se den imponerende rekken av andre underholdere, blant dem U2, Aerosmith og Shania Twain her (trykk her).

Reklame

Påskeegg 2021: Dette er våre favoritter

Kommentarer til denne saken