*Nettavisen* Sport.

Norsk lekestue

Foto: Søren Andersson (AFP/Scanpix)

Dobbeltseier og fem nordmenn blant de ti beste. - Jeg er målløs, sier landslagstreneren.

23.02.08 14:15

Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Marit Bjørgen sikret norsk dobbeltseier på fellesstarten med skibytte i Falun. Dermed fortsatte duoen i samme stil som da de vant lagsprinten under prøve-VM i Liberec på imponerende vis sist søndag .

21 år gamle Jacobsen utklasset konkurrentene, og var i realiteten aldri truet.

Fikk luke
Jacobsen og Bjørgen fikk en liten luke til resten av feltet helt på slutten av den klassiske delen, og fikk følge av Marte Elden ut på fristilsdelen. Trioen skaffet seg raskt 10-15 sekunder ned til konkurrentene.

Elden sprakk, men de to andre ga aldri fra seg forspranget.

Jacobsen gikk fra Bjørgen midtveis på sløyfen, og sikret seg seieren. Hun vant 5,9 sekunder foran Bjørgen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Kan vinne alt
Det betyr også at hun tok inn masse på Virpi Kuitunen i den totale verdenscupen. Kuitunen ble bare nummer 12, og 21 år gamle Jacobsen har nå en brukbar sjanse til å vinne alt - verdenscupen sammenlagt, sprintcupen og distansecupen.

Jacobsen leder sprintcupen allerede, overtar distansecupen nå og rykker forbi Charlotte Kalla og helt opp i ryggen på Kuitunen sammenlagt. Bare 31 poeng skiller opp til Kuitunen i øyeblikket.

Lørdagens seier var hennes tredje i verdenscupen, den andre på rad.

- Jeg er nærmest målløs. Det begynner å bli ganske mye moro med disse jentene, men ja, dette er noe av det artigste, sier landslagstrener Egil Kristiansen til Nettavisen.

- Kan Astrid vinne alle cupene?

- Det vil jeg ikke mene noe om. Det har vi ikke noe fokus på i det hele tatt. Jeg konstaterer bare et Astrids mål før sesongen var å bli blant de ti beste i verdenscupen sammenlagt. Det ligger hun jo godt an til å klare, sier Kristiansen, som nylig takket ja til å fortsette som kvinnelandslagstrener fram til OL i Vancouver i 2010.

Alle fikk verdenscuppoeng
Dagen ble komplett da Kristin Størmer Steira, Kristin Stemland og Elden sørget for fem norske jenter blant de ti beste. Steira ble nummer seks, mens de to andre ble nummer ni og ti.

Klikk på bildet for å forstørre.

Mest imponerende av de tre var kanskje Elden som hadde 22. plass som beste individuelle resultat fra verdenscupen tidligere.

Alt var imidlertid ikke fryd og gammen for landslagstreneren. Da Jacobsen, Bjørgen og Elden hadde en luke på om lag 15 sekunder til resten av feltet, begynte plutselig lagvenninnene Kristin Steira og Kristin Stemland å dra feltet bak.

- Jeg har allerede sagt til dem hva jeg mener om det. Enten skulle de rykket hardt og gått fra feltet. Ellers burde de senket tempoet, sier Kristiansen - som ikke lar det legge noen demper på humøret.

Ingri Aunet Tyldum ble nummer 26 og Sara Svendsen ble nummer 28. Dermed fikk alle nordmennene verdenscuppoeng. Svendsen debuterte i verdenscupen.

Les flere vintersportssaker i Nettavisens vintersportsmagasin
Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene

Vil du ha sportsnyheter på mobilen? Send SPORT til 1984. Tjenesten koster 2,- per melding.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.