Gå til sidens hovedinnhold

Norsk nedtur: VM-bronsen glapp etter dramatisk kamp mot Russland

Landslagssjef Thorir Hergeirsson tordnet da drømmen om norsk VM-medalje brast.

NORGE - RUSSLAND 28-33 (15-18):

KUMAMOTO (Nettavisen): Norge hadde et håp om å sikre VM-bronsen da de møtte Russland i bronsefinalen i VM søndag.

Det viste seg imidlertid å bli en for tøff oppgave for Thorir Hergeirssons mannskap, som tidvis virkelig fikk kjørt seg i møte med de russiske spillerne.

Les også: Håndballjentene advarer mot revolusjonerende endring: - Det vil ikke bli det samme

Roser debutanten

- Vi har en plan før kampen, men vi klarer ikke helt å fullføre den planen. Vi skulle være tett på Vjakhireva. Vi skulle stenge og gi henne juling, men hun får gjort litt som hun vil - hun herjer jo utpå der. Hun er verdens beste spiller, så ærlige må vi være, sier Herrem etter kampen.

Det som imidlertid var et stort lyspunkt i den norske leiren var Kristine Breistøl. Hun kom med til mesterskapet som en ren reserve, og hadde ikke en plass i troppen da mesterskapet ble startet.

Etter hvert ble hun imidlertid hentet inn i troppen, og i søndagens bronsefinale fikk hun debuten. Da hun kom inn på banen, gikk hun rett i strupen på russerne. Breistøl, som er 1.91 meter høy, hamret inn to raske skudd, til enorm jubel fra lagkameratene.

Etter kampen gikk Herrem bort til Breistøl. Der holdt hun ikke tilbake i sine lovord.

- Jeg sa det til henne at «dette skal du bare ta med deg videre, for dette var mer enn imponerende». Hun skal få all skryt og all ros, for det der var sterkt, sier hun på spørsmål fra NTB.

Også landslagskaptein Stine Bredal Oftedal var imponert over Breistøls VM-debut.

- Jeg er veldig imponert over den ureddheten hun har. Det var rett og slett skikkelig kult, og hele benken stod jo da hun satte de to. Det er kult å se. Hun har jo et ekstremt potensial. Tenk å ha en sånn høyde og et sånt skudd - det er jo helt fantastisk, sier Oftedal til Nettavisen.

Som kaptein har hun et ekstra ansvar for å følge opp alle spillerne i troppen.

- Hun ble jo byttet inn, og så har det ikke vært så mye før det plutselig ble i dag. Jeg prøver å ha en relasjon og prate - å få folk til å føle seg trygge. Det er det viktigste, sier hun.

Frisk norsk start

Norge fikk en god start på kampen, mye takket være en heltent målvakt i Silje Solberg. Når også angrepet fungerte godt, hadde Norge inntatt en 3-0-ledelse etter kampens fem første minutter.

Les også

Hva roper egentlig håndballjentene etter hver timeout?

Russerne våknet imidlertid raskt, og hindret Norges ledelse i å vokse ytterligere. Likevel gjorde gode angrepsbevegelser fra Silje Waade og Stine Bredal Oftedal holdt seg et par mål foran Russland.

Også Russlands store stjerne, Anna Vjakhireva, hadde truffet med toppformen til bronsefinalen, og stod bak det aller beste russerne kom med i angrep. Etter et kvarters spill gikk hun hele veien selv, og utlignet til 9-9.

Les også: Herrem overrasket over dopingbeskjed: - Sinnssykt

- Fader heller, det skal smelle

Da valgte landslagssjef Thorir Hergeirsson å ta en timeout for å justere det norske forsvaret. Islendingen var tydelig oppgitt over at de norske jentene ikke fulgte kampplanen, og la heller ikke skjul på hva han mente.

Les også: Gjør radikale endringer i håndball-VM

- Vi gjør ikke jobben. Hun får vandre, hun får gå. Vi slipper henne, hun slipper pasninger. Er dere redde for å ta på henne eller? Fader heller altså, det skal smelle! Ta både arm og kropp! smalt det fra Hergeirsson.

Timeouten så imidlertid ikke ut til å ha en umiddelbar effekt, for Russland scoret de fire neste målene etter Hergeirssons tordentale, og gikk med det opp i en 13-9-ledelse. Først da Oftedal lobbet inn et straffekast klarte Norge å stoppe russernes rekke med scoringer.

Les også: Hyller norsk VM-triks: - Det er superviktig

Vjakhireva fortsatte å være motoren og hjernen i Russlands angrepsspill, og Norge forsøkte å demme opp for hennes kraft ved å legge Camilla Herrem som et frimerke på henne.

Norge fikk hindret Russlands ledelse i å øke mer, men klarte heller ikke å knipe inn noe særlig. Da pausesignalet gikk, var stillingen 15-18.

Tung start

De første minuttene av den andre omgangen bar preg av uheldig- og udyktig norsk spill. Silje Waade hadde et vådeskudd som ble stoppet, Camilla herrem falt under en kontring, og Silje Solberg fomlet et svakt skudd inn i eget mål.

De tre målene russerne ledet med til pause, ble raskt doblet til en seksmålsledelse på stillingen 17-23, før Norge våknet og klarte å sette inn et par raske mål.

Kari Brattset Dale, som noen minutter tidligere hadde blitt taklet under en kontring, uten at det hadde blitt straffet, måtte selv ut med en tominutters utvisning etter ti minutters spill etter pause. Den norske linjespilleren så ikke ut til å skjønne stort av hvorfor hun ble sendt av banen i to minutter, og ristet oppgitt på hodet.

Samtidig gjorde ikke utvisningen det noe enklere for Norge å skulle hente inn Russlands ledelse.

I et forsøk på å få til en sluttspurt som skulle hente inn ledelsen, ble Marta Tomac brukt ute på venstrekanten i forsvar, mens VM-debuttant Kristine Breistøl fikk prøve seg i angrep.

Også Emilie Hegh Arntzen markerte seg i det norske angrepet med en rekke scoringer. Norge klarte å krympe ledelsen til tre mål, og fikk fornyet håp da Russland fikk to spillere utvist på kort tid, knappe ti minutter før slutt.

Det håpet forsvant imidlertid raskt da Norge misset i angrep selv om de var to spillere i overtall, for så å slippe inn et mål mot et Russland i betydelig undertall.

Noen magisk sluttspurt ble det aldri, og Russland gikk dermed seirende ut av bronsefinalen med resultatet 28-33.

Tøff motstand - og mulig drama

Fjerdeplassen betyr også at Norges motstandere i OL-kvalifiseringen endelig er avklart. Håndballjentene er satt opp til å spille mot Romania, Montenegro og Nord-Korea når kvalifiseringen skal spilles i mars 2020.

Montenegro gjorde et godt mesterskap, og endte til slutt som nummer fem i VM. Romania ble nummer 12, mens Nord-Korea ikke har spilt VM.

Det er også ting som tyder på at det kan spøke for Nord-Koreas plass i kvalifiseringen.

Ifølge NTB har ryktene gått om at Det internasjonale håndballforbundet (IHF) vurderer å kaste ut nordkoreanere fra kvalifiseringen og tildele et frikort til en europeisk nasjon.

IHF har en historie for bruk av friplasser. Norges herrelag fikk en slik til VM i 2017.

Det er ikke avgjort hvor kvalifiseringskampene skal spilles, men det blir i alle fall ikke i Norge. Siden håndballguttas kvalifisering skal spilles i Norge, betyr det at jentene må utenlands for sine kamper.

Kommentarer til denne saken