SEEFELD (Nettavisen): Videoen av den østerrikske 26-åringen i full gang med bloddoping ble torsdag spredd som ild i tørt gress verden over.

Det ni sekunder lange klippet viser en fortumlet Hauke mens han sitter i en sofa med politifolk rundt seg og en nål i armen.

Videoen har skapt voldsomme reaksjoner, og Hauke opplever nå en massiv fordømmelse fra nær sagt alle hold.

Det er naturligvis bred enighet om at det er skammelig å jukse på en slik måte, men Hauke får også omtanke. Det finnes nemlig flere som mener fordømmelsen ikke står i stil med ugjerningen.

- Får ekle frysninger

Den norske psykologen Magnus Ingier er blant dem som reagerer.

I et innlegg på Twitter skriver han blant annet:

«Fra en psykologs standpunkt gir videoen ekle frysninger nedover ryggen og en dårlig magefølelse. Ikke på grunn av juks og fanteri, eller fordi jeg fordømmer handlingene, men fordi en ung, uerfaren skiløper sitter der med et kroppsspråk og et blikk vi har sett før. Mika Myllylä, finnen som ble tatt med buksene nede i sitt eget hjemland, overlesset av egen skam og skyldfølelse over å ha sviktet en hel nasjon, han taklet ikke presset. Vi husker kanskje hvordan det endte?»

Myllylä slet med depresjon og alkoholmisbruk i årene etter skandalen. Han ble til slutt funnet død i sitt hjem i 2011, bare 41 år gammel.

Overfor Nettavisen utdyper den langrennsinteresserte psykologen, som er ansatt ved Borgestadklinikken i Skien, hvorfor han får en dårlig magefølelse når han ser Hauke i den korte snutten.

- Jeg har full forståelse for dem som instinktivt ønsker å se doperne straffet og latterliggjort til skrekk og advarsel for fremtidige syndere, men hvor er medmenneskeligheten? Er vi andre ufeilbarlige nok til å kaste elektroniske steiner? spør psykologen retorisk.

- Ikke forberedt på tidevannsbølgene av skyldfølelse

Ingier påpeker at han ikke har utdypende kjennskap til Max Hauke eller hans støtteapparat, men at man vet av erfaring at mange som opplever å bli tatt for doping tenderer til å utvikle problematiske livsvaner i etterkant av avsløringene.

Han mener at det som gjør Hauke og Dominik Baldaufs situasjoner ekstra spesielle, er at det er VM på hjemmebane, i en stolt skinasjon som nå endelig var i ferd med å legge de tidigere dopingskandalene bak seg.

- Hele nasjonens øyne hviler på de få Østerrikske utøverne, og jeg tenker at straffen med utestengelse er noe løperne er inneforstått med og trolig kan akseptere å leve med. Dog er jeg tvilende til om de er forberedt på tidevannsbølgene av skyldfølelse, skam og utfrysning fra det miljøet som har vært deres liv i mange år, mener Ingier.

- Forferdelig trist å se en slik video

Han får støtte fra Elsa Kristiansen, som har doktorgrad i idrettspsykologi og jobber som professor ved Universitetet i Sørøst-Norge.

- Man ser jo at «alle» i miljøet er ute og fordømmer dem. For utøverne er det en personlig skam – og det er forferdelig trist å se en slik video, sier hun til Nettavisen.

Kristiansen har selv sett videoen, og mener Haukes kroppsspråk forteller mye.

- Det viser litt skam, fortvilelse og resignasjon. «Hva gjør jeg nå!?». Han ser liten ut … det er jo filmet ovenfra. Jeg tror nok at han fikk mange flere reaksjoner etterpå, han ser passe sjokkert ut, sier hun.

Sundby: - Overhodet ikke synd på ham

Martin Johnsrud Sundby reagerer på at videoen av Hauke har kommet ut i media, men har ikke sympati med østerrikeren.

- Det er overhodet ikke synd på ham. Jeg er helt enig i at det er horribelt å legge ut en sånn video, men det er ikke synd på noen. Avgjørelsen om å filme det og legge det ut er diskuterbar, sier Johnsrud Sundby til Nettavisen.

- Hva tenkte du da du så videoen?

- Der og da var jeg vel like sjokkert som alle andre som så den videoen. Vi får bare konkludere med at dopingarbeidet må fortsette, og vi må ikke være naive med tanke å hvor langt vi har kommet heller. Vi må erkjenne at det må jobbes knallhardt og sannsynligvis trappes opp også.

- En svinetung bør å bære

Magnus Ingier påpeker at man ikke vet noe om presset de har stått overfor med tanke på å prestere på VM på hjemmebane.

Hauke vant for øvrig sin første internasjonale seier i et FIS-renn i Planica rett før VM.

Ingier mener det er en opplagt en angrende synder vi ser på videoen.

- Når attpåtil den østerrikske skipresidenten Peter Schröcksnadel går hardt ut i media og truer med å kutte alle bindinger med østerriksk langrenn, da blir det ikke lenger bare løperen selv det går ut over, og alle hans skuffede landsmenn, men også en direkte konsekvens for resten av lagkameratene på herre- og damesiden. Den børen er svinetung å bære for en mann som så vidt er ferdig modnet, sier han.

Ingier påpeker at videoen er kort, og at ikke har annen info å forholde seg til enn egen erfaring og kunnskap, og den magefølelsen han får av å se Max Hauke bli tatt på fersken.

- Blikket hans uttrykker på mange måter den håpløshetsfølelsen og tomhetsfølelsen vi antar at man bør kjenne i en sådan stund, samtidig som jeg ilegger noe erfaring med lignende situasjoner fra tidligere. Hauke ser knust ut, rister på hodet, har trolig en følelse i kroppen han tidligere aldri har kjent på, og han eksponeres på det groveste med video som så publiseres verden over før han rekker å forstå hva som foregår, sier han.

- Ofte flere sider av en sak

Ingier, som jobber daglig med rus- og spillavhengige, er godt kjent med vanligvis velfungerende voksne mennesker som har en tykk mur av skam og skyldfølelse hengende over seg.

- Når jeg da tenker på den medieeksponeringen Hauke får her, kan jeg ikke annet enn å håpe at han får god oppfølging av profesjonelle i lang tid fremover, respekt som medmenneske og at han skånes for det verste av hets, hatefulle ytringer og «offentlig elektronisk gapestokk». Det er ofte flere sider av en sak, og mitt ønske var å belyse sakens kompleksitet og bakside, sier Ingier.

Ingen av de arresterte utøverne har foreløpig uttalt seg om saken.

Fredag melder den østerrikske avisen Kronen Zeitung at personen som lekket Hauke-videoen nå er tatt ut av tjeneste i politiet.

- Avskrekkende effekt

Det finnes også dem som synes det er bra videoen ble lekket til pressen. Leif Welhaven i VG skriver i en kommentar at det ikke er noen tvil om at bildene er eksepsjonelt sterke.

- Og noen vil kanskje mene at de er i overkant, all den tid det dreier seg om en forholdsvis ung mann, som får alt snudd opp ned på ett sekund. Burde man ha skånet ham fra å vise verden hva som foregikk? Det er mulig å føre et resonnement i den retningen. På den annen side dreier dette seg om et så grunnleggende brudd på alt idrett skal være, en overtredelse som åpenbart er så til de grader bevisst, der dokumentasjonen er uomtvistelig og de potensielt avskrekkende effektene store, skriver VG-kommentatoren.

La kortene på bordet

Både Hauke, Dominik Baldauf og Aleksej Poltaranin valgte torsdag å legge alle kortene på bordet overfor politiet og innrømmet alt.

Senere på dagen gjorde også estiske Karel Tammjärv og Andreas Veerpalu det samme, og dermed har alle de fem arresterte utøverne tilstått ugjerningen.

Samtlige er siktet etter Østerrikes bedragerilovverk, skriver NTB. Alle er nå løslatt, men risikerer en fengelsstraff på inntil tre år. De skal ha gitt en såpass utførlig forklaring at politiet ikke har noen betenkeligheter med å slippe dem.

Den tyske idrettslegen Mark Schmidt (40) er en av to bakmenn som ble pågrepet i Seefeld under politiets razzia. Han samarbeider nå ifølge Kronen Zeitung med myndighetene, noe som kan enorme konsekvenser for en rekke utøvere om også de har falt for dopingfristelsen.

Avisen skriver at Schmidts samarbeidsvilje kan utløse et «skred» av dopingavsløringer, og at han har flere titalls idrettsutøvere på sin kundeliste. Men foreløpig er det uvisst om flere enn de fem pågrepne har gjort noe ulovlig.