Gå til sidens hovedinnhold

Norsk ritt sa nei til dopingbefengt storlag

Tour des Fjords ønsket lag fra «den nye sykkelsporten».

STAVANGER/VALLE (procycling.no): Mens cruisebåt-turismen setter sitt kvelende grep rundt Stavanger sentrum, gikk lagpresentasjonen for Tour des Fjords i mer avslappede omgivelser.

Omgitt av høyreiste fjellvegger og med et par hundre fremmøtte tilskuere, ble det ene laget etter det andre dratt opp på scenen i Valle i Aust-Agder og viste seg klar til dyst foran fredagens etappen inn til Stavanger. Publikum klappet høflig, spesielt da Tour de France-stjernene Thor Hushovd og Alexander Kristoff viste ansiktene sine.

Les også: - Vi kjenner hver sving og hvert hull på veiene

Ellers var det nok ikke så mange kjente fjes for lokalbefolkningen i Valle. Det er en krevende kunst å lokke store sykkelnavn til den forholdsvis lille sykkelnasjonen Norge. De aller største lagene unngikk Tour des Fjords denne gangen, men rittdirektør Roy Hegreberg har også vært selektiv med tanke på hvem han vil ha kjørende langs landeveien i Rogaland.

- Vi har også vært litt selektive om hvilke lag vi ønsker å ha til start. Det er fortsatt noen lag der ut som har en dårlig filosofi rundt anti-doping. Der har vi tatt et standpunkt, sier Hegreberg til procycling.no

Involvert i dopingsak
Lampre-Merida er et av lagene Hegreberg valgte å takke nei til. I lys av den mye omtalte Mantova-etterforskningen har det tradisjonsrike laget stått på gyngende grunn i lengre tid. En rekke av lagets nåværende og tidligere ryttere er koblet til farmasøyten Guido Nigrelli. I desember må blant andre Damiano Cunego, to sportsdirektører og manager Guiseppe Saronni inn for retten. Lampre-kapteinen Michele Scarponi var nylig utestengt for å ha samarbeidet med Michele Ferrari, bedre kjent som «fastlegen» til Lance Armstrong.

Christina Watches var del av Hegrebergs ritt i fjor, og hadde Stefan Schumacher høyt opp på resultatlisten. Det danske laget, som blant andre eies av den famøse Michael Rasmussen, har gjort seg til tilfluktssted for angrende eks-dopere. I år kjører de ikke Tour des Fjords.

- Garmin-Sharp, Sky og Orica-GreenEdge som på flere måter representer den nye sykkelsporten. Det er lag vi ønsker å ha med til neste år. De lagene har sett hvor stort arrangement dette har blitt allerede og ønsker derfor å være en del av det til neste år, forteller Hegreberg.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kristoff ble klar
Etter en drøy uke med sykdom ble lokalgutt Alexander Kristoff klar for Tour des Fjords. Katjusja-rytteren måtte stå over Arctic Race of Norway, men like før Fjords-starten friskmeldte han seg selv foran rittet som kjøres i hans egen bakgård. Det var viktig for både Kristoff og Tour des Fjords.

- Det er helt fantastisk bra at Kristoff ble klart til start. Hans tilstedeværelse har vært en sentral del av vårt konsept. Han er jo Rogalands første Tour de France-rytter. Jeg har hatt daglige oppdateringer fra den fronten og vi vet at han hadde veldig, veldig lyst til å delta. Dette er viktig for både oss og han, sier Hegreberg – som også måtte jobbe intenst for å få Thor Hushovd på startstreken i Valle.

Les også: Slik avgjøres Tour des Fjords

Vil overgå Arctic Race
Hushovd kommer rett fra seier i Arctic Race, men får ikke med seg sitt BMC-lag til Tour des Fjords. Der kjører han med det norske landslaget i ryggen, og sammen har de noen kuperte etapper i vente – noe ganske annet enn Arctic Race.

- Vi har et hardere sykkelritt enn Arctic. Derfor tror jeg også at Tour des Fjords kan bli et ritt med mer spenning. Arctic Race var fantastisk flott, men jeg tror ikke naturen våres står så veldig mye tilbake. Vi har gjort en pre-produksjon med helikopter og vet at vi har mye flott natur i vente, sier Hegreberg.

- Hva tenker du om startlisten dere har fått på plass?

- Jeg er faktisk veldig fornøyd med den. Belkin kommer med et veldig sterkt lag, hvor fem ryttere kommer rett fra Tour de France. Det blir nok en opplevelse for publikum. Jeg holder faktisk Belkin som store favoritter til å vinne hele rittet. Europcar og MTN Qhubeka er ogå gode lag. Globalisering er en del av sporten om dagen og vi har fått lag både fra Sør-Afrika og Champion System fra Asia.

- Hva er du mest nervøs for før start?

- Været er nok den viktigeste enkeltfaktoren. Været vil bety mye for om det kommer veldig masse folk eller bare mye folk. Det kan vi ikke gjøre noe med, men uansett blir dette et kvalitetsarrangement. Jeg merker at jeg begynner å glede meg. Det har vært noe harde uker, men nå senker jeg skuldrene, avslutter Hegreberg.

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere har fastpris vært i januar

Kommentarer til denne saken