Bodø/Glimt, Molde, Viking og Lillestrøm har alle gått videre til en ny runde med Europa-spill. Det gjør at Norge klatrer på UEFAs koeffisient-liste.

For bare noen år siden var Norge nummer 29, nå ligger Norge på en 17. plass. Over blant annet Sverige, Danmark, Tyrkia og Kroatia.

Hvis flere av de norske lagene skulle klare å kvalifisere seg til gruppespill kan Norge rykke opp ytterliggere plasser. Det vil gjøre at Norge og norsk fotball kan få flere lag med i Europa og samtidig forenkle veien inn i gruppespillene.

For å få kvalifisert seg til Europaligaen er Norge nødt til å ta to nye steg på listen og være på en 15. plass.

Se listen her!

UEFA-koeffisient er en utregningsmetode benyttet av UEFA for rangering av europeiske klubber og landslag i forbindelse med kvalifisering for og spill i UEFA Champions League (UCL), UEFA Europa League (UEL) og UEFA Europa Conference League (UECL).

Rangeringen bestemmer antall plasser som tildeles et land i kommende UEFA-turneringer. Listen er basert på resultatene til klubbene i hvert enkelt land i de fem foregående UEFA Champions League- og UEFA Europa League-sesongene.

Hver vunnet kamp gir to poeng, uavgjort et poeng, og i tillegg gis det bonuspoeng for å nå gruppespill, kvartfinale, semifinale og finale.

– Blir tatt mer seriøst

Fotballekspert og kommentator Jesper Mathisen er strålende fornøyd med prestasjonene til de norske klubbene.

– Hva gjør de gode prestasjonene i Europa for norsk fotball?

– Det er utrolig viktig, men også vanvittig gøy for norsk fotball med lag som konkurrerer i Europa og viser seg frem. Norske lag og den norske ligaen blir tatt mer seriøst og får mer respekt, sier Mathisen engasjert til Nettavisen.

Med gode sportslige prestasjoner gir det også gode økonomiske forutsetninger.

– Spillerne blir mer lagt merke til utenfor Norge og kan bli solgt videre for en høyere sum. Det vil igjen føre til at klubbene vil få større økonomiske muskler og kan fortsette å prestere utenlands, sier fotballeksperten.

Den tidligere fotballspilleren trekker frem ett lag som prakteksempel.

– Se på Bodø/Glimt og hvor bra de har gjort det sportslig og økonomisk sett de siste årene. Det er helt sykt at de nå kan ta seg til gruppespillet i Champions League relativt enkelt, sier Mathisen og legger til:

– Det er vanvittig positivt om flere klubber kan følge etter.

Fotballkommentatoren gleder seg til de kommende kampene.

– Det blir ekstremt spennende å følge med å se om noen av de norske lagene klarer å ta seg til et gruppespill, men også videre derfra, sier sørlendingen.

Om lagene tar seg videre til gruppespill er den tidligere fotballspilleren noe mer usikker på.

– Det er alltid vanskelig å nå gruppespillene og gjøre det godt der mot andre europeiske klubber. Flere av klubbene har budsjett som er enormt store i forhold til norske klubber. Da er det ikke lett å konkurrere mot dem, avslutter han.

Les også: Salvesen presentert som ny Bodø/Glimt-spiller i pausen

Ny runde denne uka

Torsdag forrige uke gikk Viking videre til 3. runde i Conference League-kvalifiseringen etter å ha vunnet 2-1 mot det tsjekkiske storlaget Sparta Praha.

Førstkommende torsdag skal Stavanger-laget ut i den neste kvalifiseringsrunden mot irske Sligo Rovers.

Molde tok seg også videre til 3. runde i kvalifiseringen til Conference League. Avansementet ble sementert med 2-1 borte mot svenske Elfsborg. Sammenlagt vant Molde 6-2 etter 4-1-seier i første kampen.

I neste runde venter ungarske Kisvarda.

Det samme gjelder Lillestrøm, som også slo finske Seinäjoen JK 5-2 hjemme på Åråsen. Det ble til slutt 6-2 sammenlagt i favør Lillestrøm.

Gultrøyene skal ut i tredje kvalifiseringsrunde og møter belgiske Royal Antwerp.

De norske lagene har to hindringer til før de er klare for den nye europeiske turneringen. Først må den 3. kvalifiseringsrunden vinnes neste uke, før de så eventuelt må spille playoff.

Bodø/Glimt kom forrige sesong til en sensasjonell kvartfinale i Conference League. Tidligere denne uken vant de 8-0, og 8-1 sammenlagt, over Linfield i Champions League-kvalifiseringen.

Seieren og avansement sikret Bodø/Glimt minimum gruppespill i Conference League, samtidig som de er klare for den tredje runden av totalt fire for å komme til Europas gjeveste turnering.

I neste runde møter Glimt litauiske Zalgiris, som slo ut Malmö med 3–0 sammenlagt.

Les også: Viking videre etter gigantisk tabbe: – Hvordan er det mulig?