*Nettavisen* Sport.

«Norsk sykkeldrøm» mangler penger

Foto: Kristoffer Øverli Andersen (procycling.no)

Men byen har en sterk VM-søknad, ifølge Pat McQuaid.

16.06.13 17:19

BERGEN (procycling.no): I 2017 håper Norges Cykleforbund å invitere den ypperste sykkeleliten til et verdensmesterskap i Bergen.

Men uten staten med på spleiselaget, spøker det på høylys dag for et storslagent sykkel-VM på norske veier.

Det er nå 21 år siden verdensmesterskapet ble avholdt i Oslo. Den gang i forferdelig regnvær, men for sykkelforbundet var regningen i etterkant det som gjorde varig inntrykk. For å unngå en ny økonomisk smell denne gang må forbundet sikre seg mange millioner fra staten.

Må bryte etablert praksis
I fjor vedtok et samlet Storting en melding om den norske idrettsmodellen. Der heter det at «internasjonale idrettskonkurranser i Norge gjennomføres som hovedregel uten tilskudd fra spillemidlene til selve gjennomføringen av arrangementene. Det er etablert praksis at det ikke ytes tilskudd til arrangøren av mesterskap i enkeltidretter»

Det finnes imidlertid enkelte idrettsbegivenheter som er så store at de ikke lar seg gjennomføre uten statlig medvirkning. Harald Tiedemann Hansen, president i Norges Cykleforbund, ser på sykkel-VM som en slik begivenhet, og mener at Kulturdepartementet bør gjøre et unntak for å få dette «ekstraordinære arrangementet» til Bergen om fire års tid.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Det står i den nye idrettsmeldingen at det vanligvis ikke gis (statsstøtte). Men dette er ikke noe vanlig idrettsarrangement. Dette er ikke noe som skjer hvert år. Dette er noe ekstraordinært og derfor kommer det noen ekstra kostnader på veier og liknende. Det som er utgjør vår arena, sier Tiedemann Hansen til procycling.no

Prosjektgruppen bak VM-søknaden legger opp til 80 millioner kroner i offentlig støtte i sitt budsjett. Halvparten av den summen skal komme fra statskassen.

- Det brukes milliarder av kroner på Ski-VM og andre store mesterskap. Vår arena er veiene og det skal gjøres en god rehabilitering av dem, som er en del av kostandene i vårt budsjett. Vi må ha statlig medvirkning på en del kostnader vi mener staten bør være med å bidra. Ellers så sliter. Jeg vil ikke si at det er helt dødt, men da sliter vi, sier sykkelpresidenten.

Om den norske søknanden forsvinner står mest sannsynling Belgia klar for å ta over plassen som arrangør i 2017.

Får støtte internasjonalt
Hvorvidt Norge blir tildelt mesterskapet er ikke bare avhengig av offentlig velvilje. En VM-søknad fra Bergen må også imponere det internasjonale sykkelforbundet (UCI). Likevel tyder mye på at sportens styrende organ har latt seg imponere allerede.

Les også: Pat McQuaid er kampklar foran presidentvalget

- Vi har hatt ansatte som har sett potensielle løyper og vurdert kriteriene for et mesterskap. Rapportene de har gitt meg har vært veldig bra. Det er en sterk søknad, men beslutningen tas ikke før september, sier Pat McQuaid, presidenten for UCI, under sitt besøk i Bergen denne uken.

Klikk på bildet for å forstørre.

President McQuaid slår også fast at det er avgjørende med økonomisk støtte fra det offentlige hvis en slik stor og internasjonalt begivenhet skal finne sted i Bergen. Fra 2016 har UCI også ilagt arrangørene en ekstra avgift på flere millioner euro. Den avgiften UCI krever fra arrangørlandene, som skal tilsvare verdien av et VM for den enkelte VM-by, og i tillegg den verdien UCI mener rettighetene til et VM på sykkel er verd, er plutselig blitt doblet.

Ifølge McQuaid kommer denne ekstra avgiften som et resultat av gode resultater hos tidligere arrangører - eksempelvis mesterskapet i Limburg (Nederland) og København.

- Limburg produserte en veldig god rapport. For noen år siden hadde København også et svært vellykket arrangement. Derfor er det bevist at VM er et levedyktig arrangement. VM har også støtte fra den norske befolkningen og derfor vil det bli vellykket her også, forklarer den sittende presidenten.

Hvor VM i 2017 havner avgjøres under UCI-kongressen i Firenze kommende september.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.