*Nettavisen* Sport.

Norsk sykkelteam i verdenstoppen

Foto: (Scanpix)

Emma Johansson skal lede det norske Team Hitec Products til heder og ære og norsk kvinnesykling til et høyere nivå.

08.03.11 10:48

Joker Merida, Plussbank Cervélo og Sparebanken Vest-Ridley liker alle å kalle seg «Norges beste sykkellag», men det er hevet over enhver tvil at det beste norske sykkellaget heter Team Hitec Products.

Det norske laget har foran 2011-sesongen tatt steget opp i verdenstoppen ved å signere bronsevinner fra VM i Geelong og sølvvinner fra OL i Beijing Emma Johansson og hennes norske mann Martin Vestby som sportsdirektør.

Johansson og Hitec har innledet sesongen på en fortreffelig måte ved å vinne Omloop Het Nieuwsblad og Omloop van het Hageland (begge UCI 1.2). 27-åringen var regjerende mester i begge rittene og forsvarte tittelen mesterlig i begge rittene.

LES MER:Norsk-svensk triumf i Flandern

- Jeg føler meg veldig bra, forteller den svenske mesteren til procycling.no, uten at noen blir overrasket over det.

- Jeg har hatt en veldig bra vinter, ikke vært syk og holdt meg skadefri, forberedelsene har vært veldig bra i år, fortsetter hun.

- Kult å kjøre med skandinaviske jenter
Laget hadde sin første samling på Gran Canaria i vinter. Johansson kommer til det norske laget etter to år i Red Sun Cycling Team. Forandringene er få, og i positiv grad, meddeler verdens tredje beste syklist, ifølge UCIs ranking.

- Det har egentlig ikke vært store forandringer. Den største forskjellen er at det er mye lettere å forstå hverandre under løp. Kommunikasjonen går mye raskere og man unngår misforståelser, sier Johansson.

Kvinnen fra Sollefteå mener nettopp kommunikasjonen er noe laget kan bruke til sin fordel mot lag som de kvinnelige utgavene av HTC-High Road og Garmin-Cervélo.

- Kanskje er de litt sterke fysisk, men det hjelper ikke om de ikke har et godt samhold i lag og kan kjøre sammen, uttaler hun.

- Vi er bra. Så lenge vi tror på det og tør å kjøre som et lag så står vi veldig sterkt. Det vi vinner mye på er at vi har klare mål og har bra kommunikasjon oss i mellom, i og med at vi ikke har radio er det enda viktigere enn før.

- Topprytter innen to-tre år
Mens Norge er sterkere enn Sverige blant herrene, er det motsatt på kvinnesiden. Sveriges femteplass på UCI-rankingen er noe helt annet Norges 26. plass. Johansson tror det norsk-svenske samarbeidet i Hitec vil gi resultater for norsk kvinnesykling.

- Jeg tror at innen to-tre år vil dere ha en ny norsk topprytter. Det er jeg nesten helt overbevist om. Men det tar noen år å bygge det opp, det vil ikke skje over natten, forteller hun.

Det er mange unge, norske jenter på laget. At Hitec nå vil kjøre med verdens beste på jevn basis vil gjøre godt for de lovende syklistene.

- Det tar en stund å bli vant til det og klare å prestere på det høye nivået.

- Noen av dem er veldig talentfulle og kjører mye sterkere enn jeg hadde trodd. Det ser veldig bra ut.

Klikk på bildet for å forstørre.

Tråkke sin egen sti
- Jeg har ingen hemmeligheter. Spør de så forteller hva jeg har gjort eller hva jeg synes. Men bare fordi jeg har lykkes er det ikke sikkert at måten jeg har gjort det på skal fungere for noen andre. Det er viktig å finne sin egen måte å nå toppen på, mener Johansson.

Både hun og sportsdirektør Martin Vestby har en lang fartstid innen sykkelsporten. Det dermed står ikke på kompetanse i Hitec-leiren.

- Jeg kan lære dem masse, og Martin kan lære dem enda mer. Så må de være mottagelige for det og ville det. Fremfor alt viljen. Vil du ikke, vil du aldri nå toppen. Det er en hard vei.

- De får en veldig fin start på karrieren, og må siden bestemme selv hvor langt de vil nå.

Flandern Rundt står høyt i kurs
Johansson forteller at hennes personlige mål enkelt og greit går ut på å vinne store sykkelløp, men det er noen hun tenker ekstra mye på.

- Jeg har noen favoritter, Flandern Rundt og verdenscupen i Sverige. Det finnes mange fine konkurranser man har lyst til å vinne.

Hun ble nummer fire i fjorårets utgave av Flandern Rundt, og var på pallen med en tredjeplass året før det. Kanskje kommer seieren i år?

Hvordan sesongen utvikler seg for Emma og Hitec Products få du vite på procycling.no !

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag