Gå til sidens hovedinnhold

Norsk sykkeltriumf i Canada

Vegard Stake Laengen brøt en barriere. Se video!

- Det var deilig å vinne en fellesstart. Jeg har faktisk aldri klart det før. Ikke i klubbmesterskapet eller noen andre ritt. Det var en spesiell følelse, innleder Vegard Stake Laengen overfor procycling.no.

Det norske sykkeltalentet gikk til topps under den femte etappen, 125 kilometer i Québec, i det canadiske etapperittet Tour De Beauce lørdag.

Nordmannen var med i et stort brudd som gikk av gårde fra start. De holdt unna for hovedfeltet og med tre kilometer til mål gikk 23-åringen solo.

- Vi var syv mann i bruddet opprinnelig, men mot slutten hadde to ryttere fått kontakt. De hadde støtet seg opp fra hovedfeltet. Inn i den siste bakken (på den siste runden, vår.anm) var vi fem mann igjen.

- Da slo engelskmannen til (Russell Hampton) og jeg var den eneste som hang på. Over toppen stakk jeg ifra, men han kom opp igjen fordi jeg stivnet litt, forteller 23-åringen.

Parkerte briten på oppløpet
Sammen med nevnte Russell Hampton (Raleigh) skulle Stake Laengen gjøre opp om seieren. Soloforsøket hindret ikke nordmannen som spurtslo bruddkameraten på det seige oppløpet.

- Jeg sparte meg litt på hjulet hans og slo til med 200 meter igjen til mål. Det gikk slakt oppover mot mål. Han hadde ingen sjanse. Jeg føler at jeg hadde god kontroll, forteller en engasjert Stake Laengen.

Den tidligere Joker Merida-ryttere vant dermed sin første seier som profesjonell rytter.

- Det er et mindre ritt, 2.2-ritt. Men allikevel har jeg brutt en barriere ved å vinne en fellesstart. Det var viktig for meg å krysse målstreken først. Det er noe jeg hadde jobbet lenge for, innrømmer sykkeltalentet.

Se video fra femte etappe her (ekstern lenke)!

Motivert av sammenlagtnedtur
Før rittet hadde Team Type 1-Sanofi-rytteren ambisjoner om å være med fra start og hevde seg sammenlagt.

Det lyktes han ikke helt med. Etter de fire første etappene i Canada lå Stake Laengen «bare» som nummer tolv i sammendraget.

- Det går fortsatt litt småtungt. Jeg skal satse offensivt på de to siste etappene ettersom sammendraget er kjørt, kunne han melde til procycling.no fredag.

Lørdag fikk han altså muligheten til å revansjere sammenlagtskuffelsen. Og det gjorde han så til de grader.

- Det var alt eller ingenting. Jeg har vært litt irritert på meg selv i dette rittet. Det var hardt de første etappene grunnet den lange reisen og tidsforskjellen. Nå måtte jeg gjøre noe med det. Brudd var tingen, jeg måtte satse offensivt.

- Laget hadde tenkt gjennom det nøye og jeg fikk beskjed fra lagkameratene om at etappen plassen meg bra. Det var ingen lett etappe, vi kjørte faktisk med en lettere utveksling enn normalt. Det gjorde meg ekstra motivert, røper Asker-gutten.

Merittert rittleder
Rory Sutherland (UnitedHealthcare Presented By Maxxis) beholdt ledertrøyen. Amerikaneren vant Tour of the Gila tidligere i år og ble forrige måned nummer 13 under Tour of California.

Vegard Stake Laengen rykket opp én plass i sammendraget etter etappeseieren lørdag. 23-åringen har 22 sekunder opp til en topp ti-plassering sammenlagt.

Rittet avsluttes søndag.

Her finner du mer informasjon om rittet!

PS! Vegard Stake Laengen mottok også en blå trøye (Maillot Bleu, Ville de Québec) på podiet i Québec. Nordmannen kan fortelle at han fikk den trøyen fordi han vant etappen lørdag. 23-åringen skal ikke sykle i den trøyen søndag.

Resultater, 5. etappe:
1. Vegard Stake Laengen (Team Type 1 Sanofi) 2.59,27
2. Russell Hampton (Raleigh - GAC) samme tid.
3. Liam Holohan (Raleigh - GAC) +2
4. Chad Beyer (Competitive Cyclist Racing Team) s.t.
5. Thomas Rabou (Competitive Cyclist Racing Team) +7
6. Nic Hamilton (Équipe Nationale Du Canada) s.t.
7. Craig Lewis (Champion System Pro Cycling Team) s.t.
8. Antoine Duchesne (Garneau-Quebecor-Norton Rose) s.t.
9. Michael Torckler (BikeNZ-Pure Black Racing) +13
10. Rory Sutherland (Unitedhealthcare Pro Cycling Team) +39

Sammenlagt:
1. Rory Sutherland (Unitedhealthcare Pro Cycling Team) 16.01,00
2. Hugo Houle (Spidertech p/b C10)+ 19
3. Christian Meier (Équipe Nationale Du Canada) +43
4. Svein Tuft (Équipe Nationale Du Canada) +1,06
5. Mattew Cooke (Exergy) +1,07
6. Marc De Maar (Unitedhealthcare Pro Cycling Team) +1,12
7. Francisco Mancebo (Competitive Cyclist Racing Team) +1,17
8. Ryan Roth (Spidertech p/b C10) +1,29
9. Sebastien Salas (Optum p/b Kelly Benefit Strategies) +1,35
10. Rob Britton (H&R Block) +1,39
11. Vegard Stake Laengen (Team Type 1 Sanofi) +2,01

Fullstendig resultatliste (ekstern lenke).

Reklame

Supertilbud: Nå kan du få gratis strøm til februar