RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Trond Reidar Teigen (www.procycling.no)

Norsk trippelseier

Sist oppdatert:
Kristoff best da nordmennene dominerte.

HØNEFOSS/OSLO (procycling.no): Det ble et durabelig spurtoppgjør om seieren på den siste etappen i Glava Tour.

I hovedrollene: Tre nordmenn.

Alexander Kristoff (Katjusja), Sondre Holst Enger (Team Plussbank) og Edvald Boasson Hagen (Sky Procycling) var sterkest i spurten i hovedfeltet etter en tøff etappe.

- Jeg hadde full kontroll
Kristoff suste inn til sin tredje etappeseier i årets Glava Tour. På andreplass fulgte 19 år gamle Sondre Holst Enger. Boasson Hagen tok tredjeplassen.

- Jeg slet i bakkene, det var virkelig tøft. Men på oppløpet følte jeg at jeg hadde full kontroll på Edvald og Sondre, forklarte Kristoff til TV2 like etter målgang.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

19-åring på pallen i sammendraget
Edvald Boasson Hagen trygget sammenlagtseieren med tredjeplassen. Den la han grunnlaget for på lørdagens etappe til Lillehammer.

- Jeg er veldig godt fornøyd med å ta den gule trøya. Laget gjorde en kjempejobb for meg, sa Boasson Hagen til procycling.no.

Andreplassen til Holst Enger ga seks verdifulle bonussekunder. Det førte det norske talentet opp på tredjeplass i sammendraget, foran Lars Petter Nordhaugs Tour de France-kaptein Bauke Mollema (Blanco Pro Cycling Team).

- Det var gøy med andreplass i dag. Jeg hadde tunge bein og hang akkurat med opp bakkene, sa han til procycling.no etter målgang.

Tredjeplassen sammenlagt til Sondre Holst Enger er for en sensasjon å regne. Knapt noen hadde trodd at 19-åringen skulle utfordre og holde følge med de beste bakkerytterne i Glava Tour.

Tøft opp Knestang
Det var klatringen opp Knestang som var den store prøvelsen for rytterne. Med 22 prosents stigning i det verste partiet var det her både Holst Enger og Kristoff slet med å følge feltet.

Like etter Knestang støtet Lars Petter Nordhaug (Blanco Pro Cycling Team). Det var virkelig en finale dominert av nordmenn på den femte etappen i Glava Tour.

- Jeg ga alt jeg hadde. Det var utrolig skuffende at jeg ikke holdt inn, fortalte Nordhaug til procycling.no like etter målgang.

Nordhaug fikk etter hvert følge av Fredrik Ludvigsson (Team People4you) og Jesper Hansen (Team Cult Energy). Men Nordhaug maktet ikke å holde unna, og ble hentet på den siste kilometeren.

Gjenopplev procycling.nos LIVE-dekning av etappen!

Resultater:
1. Alexander Kristoff (Katjusja) 4'04'29
2. Sondre Holst Enger (Team Plussbank) samme tid
3. Edvald Boasson Hagen (Sky Procycling) s.t.
4. Jean-Pierre Drucker (Accent.jobs-Wanty) s.t.
5. Tom Van Asbroeck (Topsport Vlaanderen-Beloise) s.t.
6. Stefan Van Dijk (Accent.Jobs-Wanty) s.t.
7. Sébastien Hinault (IAM Cycling) s.t.
8. Evaldas Siskevicius (Sojasun) s.t.
9. Lars Boom (Blanco Pro Cycling Team) s.t.
10. Reto Hollenstein (IAM Cycling) s.t.

Sammenlagt:
1. Edvald Boasson Hagen (Sky Procycling) 22'01'07
2. Sergio Paulinho (Team Saxo-Tinkoff) + 31
3. Sondre Holst Enger (Team Plussbank) + 45
4. Bauke Mollema (Blanco Pro Cycling Team) + 48
5. Gaëtan Bille (Lotto-Belisol) + 53
6. Andre Cardoso (Caja Rural) + 54
7. Jesper Hansen (Team Cult Energy) + 55
8. Laurens Ten Dam (Blanco Pro Cycling Team) samme tid
9. Johann Tschopp (IAM Cycling) s.t.
10. Toms Skujins (Rietumu-Delfin) + 1'52

Bakgrunn for den femte og siste etappen i Glava Tour
Etter Boasson Hagens hjemmefest på den fjerde etappen i Glava Tour er det klart for den avgjørende siste etappen.

Les også: Her vinner Edvald på hjemmebane

Den femte etappen er ingen walkover, verken for Boasson Hagen eller de andre rytterne i feltet. Rudsbygdingen skal virkelig få jobbe for sammenlagtseieren.

Passer nordmennene bra
På papiret passer den likevel som hånd i hanske for Boasson Hagen. Det er en småkupert etappe som er ventet å ende med at ei liten gruppe spurter om seieren.

Det vil også passe Alexander Kristoff (Katjusja) bra. Rogalendingen mistet den gule trøya på lørdagens etappe da han måtte slippe i Reistadbakken. Bakkene i søndagens løype er ikke like lange, og det gir større muligheter til å henge med for spurterne.

Norsk trippelsjanse
En annen nordmann som må være svært motivert for en pallplassering er Sondre Holst Enger (Team Plussbank).

Han har den hvite ungdomstrøya og er fjerdemann i sammendraget, bare tre sekunder bak tredjeplassen til Bauke Mollema (Blanco Pro Cycling Team). Det er bonussekunder til de tre beste på etappen, tredjeplass gir fire sekunder. Det betyr at en pallplassering av 19-åringen sannsynligvis betyr pallen i sammendraget.

Holst Enger viste på den andre etappen til Skien at han besitter en giftig spurt. Da endte han på tredjeplass, bare slått av Kristoff og Boasson Hagen. Det er ikke utenkelig at de tre nordmennene kan skape enda en norsk trippelseier.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

I bunn av saken ser du Vegard Breen (Joker Merida) fortelle om den femte etappen i Glava Tour!

Beskrivelse av løypa
Etappen er 173 kilometer lang og starter i Gjøvik. Derfra er det 45 kuperte kilometer opp til Lygna, nesten 600 meter over havet.

Fra Lygna er løypeprofilen enklere til rytterne krysser målstreken i Hønefoss første gang 69 kilometer før mål.

Knestang kan avgjøre
I Hønefoss begynner en krevende avslutning med fire tøffe bakker. Rytterne sykler først to runder som inkluderer Vesternbakken, før de avslutter med to runder som inkluderer Knestang-bakken. Knestang er omtrent én kilometer lang og har partier med mer enn 20 prosent stigning.

Fra toppen av bakken siste gang er det ei drøy mil til mål. Det gjør at det sannsynligvis blir en spurt i ei mindre gruppe hvor bare de beste sitter med. Likevel ligger det til rette for en sykkelfest med mange angrep i den bratte bakken. Stigningsprosenten gjør at den virkelig kan skille, noe som også holder muligheten for å vinne alene i Hønefoss er til stede.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere