Gå til sidens hovedinnhold

Norsk unggutt med sju brudd i ryggen

- Jeg fikk lindret smertene med morfin, sier han til procycling.no.

Da Alexander Kristoff og Thor Hushovd spurtet de siste 200 meterne av Tour des Fjords var det dramatikk bak dem.

På den siste kilometeren smalt Max Emil Kørner fra Ringeriks-Kraft Look inn i en midtrabatt.

Søndag kveld fikk han konstatert sju brudd i ryggen på Stavanger Universitetssykehus.

- Jeg har det ganske bra. Jeg blir på sykehuset et par dager til før jeg reiser østover.

- Hvordan er smertene?

- Det går bra nå. Når jeg holder meg i ro går det fint. Søndag fikk jeg lindret smertene med morfin, sier Kørner til procycling.no mandag ettermiddag.

Les også: Lurte Kristoff med frekt angrep

Hell i uhell
22-åringen ble fraktet til sykehuset i ambulanse etter den dramatiske krasjen. Da besvimte han også. På sykehuset ventet røntgenundersøkelser.

- Jeg husker det meste av det som skjedde etter velten før jeg besvimte. Heldigvis var jeg i gode hender, forteller Kørner.

For Kørner var det hell i uhell. Mandag ettermiddag besøkte Tour des Fjords’ rittlege Stein Ørn og en lege fra sykehuset Ringeriks-rytteren.

- Jeg fikk en prognose av dem. De fortalte at det går litt på min egen smertegrense for når jeg kan sykle på ei treningsrulle. Sykehuslegen mente jeg kunne være i gang om 7-10 dager og sykle utendørs om to-tre uker. De tror også det vil ta fire-seks uker for samtlige brudd å gro.

- Hvordan var det å få den beskjeden etter å ha blitt fortalt at du har sju brudd i ryggen?

- Det må jeg innrømme var veldig deilig. Da jeg først hørte hvor alvorlig det var så jeg ikke veldig lyst på å sykle med det første. Det var befriende å høre at det sannsynligvis vil gå fort, forteller 22-åringen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Sentral brikke på lagtempo
De sju bruddene var kompresjonsbrudd og brudd av tverrtagger. Det er mulig å trene med brudd i tverrtaggen da slike brudd som regel gror fint av seg selv.

Kompresjonsbrudd gir også smerter ved bevegelse og oppstår fordi en ryggvirvel er trykket sammen, men det er mulig å drive forsiktig trening tidlig i rehabiliteringsfasen.

Kørner var en sentral brikke for Ringeriks-Kraft Look da de på lørdagens lagtempo ble tiende beste lag. Hans beste individuelle resultat i Tour des Fjords var 29.-plass på etappen i Ryfylke.

Les også: Her sørger han for hjemmefest

- Jeg så ingenting foran meg
På den siste etappen satt han i feltet da det gikk galt.

- Jeg husker ikke helt hvorfor jeg endte i midtrabatten og er usikker på hva som skjedde. Jeg tror det var flere opptrekkere som slapp seg ned fra teten slik at det pakket seg. Da så jeg ingenting foran meg, forklarer Kørner.

- Jeg synes at den avsluttende runden var drøyt teknisk til å avslutte et etapperitt samtidig som midtrabatten var farlig. Det var ingen fra arrangøren som signaliserte at den var der.

Teknisk avslutning
Fredagens avsluttende runde ble gjenstand for kritikk etter at våt veibane, smale veier, fartsdumper og midtrabatter gjorde avslutningen krevende.

Les også: «Avslutningen var en skam»

- Jeg hadde helt klart foretrukket ei løype som var friere for biler, midtrabatter og den type ting. Fredagens rundløype i Stavanger var hakket verre enn søndagens. Samtidig må jeg skryte av personellet som tok hånd om meg etter velten. Han som tok meg til ambulansen ga meg traumebehandling og virket veldig rutinert. Han var forsiktig og ventet med å legge meg på båre fordi han skjønte noe var galt med ryggen. Servicen var veldig bra, sier 22-åringen.

Den offisielle resultatlista har skrevet at Kørner fullførte rittet. Det stemmer ikke.

Tour des Fjords endte brutalt i en midtrabatt i Stavangers gater for den temposterke rytteren.

Reklame

KANONSALG: Halv pris på bestselgere hos Oakley