Norske Adil risikerer livet i verdensrekordforsøk

Foto: Privat

- Jeg føler meg selvsikker og rolig, sier Adil Dyani, som skadet seg stygt i forrige forsøk.

19.09.13 15:12

Lørdag vil skateboarder Adil Dyani forsøke å sette verdensrekord når han skal forsøke å slippe seg fra en lift til en quarterpiperampe ni meter lenger ned.

Stuntet innebærer en stor risiko, noe Dyani fikk erfare i fjor.

På grunn av en stor feil i konstruksjonen på rampen, som de hadde fått fra USA, ble forsøket i november 2012 avbrutt da Dyani pådro seg en rekke skader.

- Overgangen ble for brå, så det var menneskelig umulig å komme seg gjennom overgangen. Jeg ble kastet bakover gang på gang. Man opplevde over 4 G. Vi prøvde og prøvde, men det gikk ikke. Jeg fikk noen brudd og så fikk jeg venstre skulder ut av ledd, sier Dyani til Nettavisen.

- Det er selve flyturen fra liften og ned som skal være det mest krevende. Det skal ikke være sånn at man lander og så klarer man ikke overgangen, forklarer skateboarderen.

Snart ett år senere vil imidlertid Dyani forsøke igjen når han kaster seg utfor liften på Luftforsvarets stasjon Mågerø på Tjøme i Vestfold lørdag.

To verdensrekorder
Dyani vil prøve å sette to verdensrekorder med stuntet.

1) Verdensrekordforsøk i «Bomb Drop» med skateboard 7m / 22.96 fot fra drop-punktet til toppen av quarterpipe rampen.

2) Verdensrekordforsøk i «Freefall» med skateboard 9.144m / 30 fot fra drop-punktet til der hjulene først får kontakt med quarterpipe rampen.

Slik ser konstruksjonen ut:

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Adil Dyani

Denne gangen har han med hjelp fra «ekte norske fagfolk» fått på plass en ny rampe, som skal gjøre det mulig å gjennomføre forsøket.

- Nå har vi fått hjelp fra forsvaret og ingeniører, og lagd en ny konstruksjon selv, sier Dyani.

Selvsikker
Etter planen skal han altså «falle» over ni meter før han treffer rampen. Det er med andre ord mye som kan gå galt.

Likevel virker skateboarderen å ta det hele med ro.

- Jeg har ikke tenkt på det om jeg risikerer livet. Jeg føler meg selvsikker og rolig. Jeg føler meg trygg på det fysiske og psykiske, sier Dyani.

- Jeg har nettopp kommet tilbake etter å ha knekt høyre skulder og egentlig hatt lite tid til å trene. Men jeg har fått to dager på meg nå og det viktigste er at den overgangen ikke blir noe problem, forklarer Dyani.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Rich Serra

Adil har vært profesjonell skateboarder siden 1994 og er regnet som en av idrettens store utøvere. Han har tidligere hatt verdensrekorden med lignende «bomb drops», men i 2006 satte amerikaneren Danny Way ny verdensrekord på hjemmebane.

Dyani forteller at han er litt skeptisk til oppmålingen av amerikanerens «drop» i USA, men garanterer at hans fall på lørdag vil bli mål korrekt helt ned til millimeteren.

- Vi har en profesjonelt firma som skal måle opp. De setter opp utstyr her nå til en verdi av 500.000 kroner, så her skal det bli helt riktig målt opp, sier Dyani.

- Har holdt tett om rekordforsøket
Skateboarderen forteller at han har prøvd å holde tett om rekordforsøket, slik at andre skatere, som for eksempel Way, ikke ville klare å nå 30-fots-barrieren før ham.

- Det har vært førstemann til mølla for å klare dette 30-fots-fallet, så jeg ringer ikke opp til han andre som har ressurser til det og forteller at jeg skal prøve å gjøre det, forklarer nordmannen.

- Det er et par av oss på planeten som har mulighet til å gjøre det her, så jeg har ikke stått og reklamert for det. Det er sånn man holder tett om, sier Dyani.

Ønsker å engasjere ungdom
Skateboarderen forteller at han håper å kunne inspirere norsk ungdom med rekordforsøket.

- Min beskjed med det her, er for norsk ungdom å kunne se at hvis han simple personen her klarer å gjøre noe, så kan de også klare det, sier Adil.

- Det trenger ikke ha noe med skateboarding å gjøre, men jeg synes det er viktig at ungdom finner noe de liker å gjøre, selv om de ikke nødvendigvis er en ener i det, forklarer han.

Skateboarderen har i flere år vært engasjert i arbeid med norsk ungdom og reiser mye rundt i Norge for å holde foredrag basert på å motivere og inspirere både yngre og eldre.

Under kan dere se en promovideo til hans nyeste stunt og kortfilm.

HTML EMBED

Dyani vil også legge til at stuntet han nå vil gjennomføre på lørdag ikke har så mye med skateboarding å gjøre.

- Det er viktig for meg at dette ikke skal symbolisere hva skateboarding er. Dette er på en måte et sidekapittel for meg, og noe jeg gjør utenom å bare konkurrere, forklarer Dyani.

Lørdag får vi svaret på om han klarer å gjennomføre det ville rekordforsøket.

Under kan dere se den nåværende rekordholderen Danny Way i aksjon.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.