Norske Dan (32) er helt unik i Sverige

Foto: Stickan Kenne/Rögle BK

32-åringen kapret drømmejobben i svensk hockeyklubb.

16.11.11 18:22

Dag Tangnes er kanskje er ubeskrevet blad for de fleste nordmenn. 32-åringen har imidlertid en lang karriere bak seg innenfor ishockey.

Lørdag ble nordmannen ansatt som hovedtrener for hockeyklubben Rögle. Klubben spiller for tiden på det nest øverste nivået i det svenske systemet.

- Flyttet som 16-åring
Tangnes har lang fartstid i nettopp Rögle og har den siste tiden jobbet som U20-trener der. Et lag han selv også spilte for på sine yngre dager.

- Jeg flyttet fra Vålerenga til Rögle som 16-åring og gikk videregående med hockeygymnas der. Så jeg har mer eller mindre vært der siden den gang, sier han til Nettavisen.

- Jeg var ett år tilbake i Norge og spilte for Lillehammer (i 2000/2001), men flyttet så tilbake. Nå har jeg samboer, datter, hus og hele pakken i Sverige, forteller 32-åringen.

- Hvordan startet trenerkarrieren?

- Det startet med at jeg skadet ryggen i 2004 og hoppet inn som assistent for U20-laget. Året etter var jeg i 1. divisjon her i Sverige som hovedtrener og siden har jeg holdt på med dette.

- Ikke ringt til Norge
Som ny hovedtrener i Rögle har 32-åringen oppnådd noe som svært få nordmenn har gjort før ham, nemlig å trene et svensk hockeylag.

- Jeg tror ikke det er noen som har gjort det på elitenivå, uten at jeg skal si det helt sikkert. Men det er klart, jeg har vært her siden jeg var 16 og fått det meste av trenerutdannelsen min her.

- Hockey er mye større her og det er vanskelig å sammenligne, men det klart, hadde jeg jobbet som trener hjemme i Norge nå, så hadde de nok ikke ringt fra Rögle og bedt meg ta over.

Et kjapt søk på nettet viser også at Tangnes per dags dato er den eneste nordmannen som er involvert i et trenerteam hos klubbene i de to øverste divisjonene i svensk hockey.

Tangnes overtok jobben som hovedtrener i Rögle etter Björn Hellekvist som måtte trappe ned på grunn av sykdom.

- Bakgrunnen for at jeg kom inn var at vi hadde en hovedtrener som måtte hoppe av på grunn av at han var sjuk med Parkinson. Da ble det en midlertidig løsning med at jeg tok over.

- Björn er fortsatt med i trenerteamet, men klubben trengte noen som kunne ta hovedansvaret og da fikk jeg det ansvaret, forklarer Rögle-treneren.

- En tydelig leder
Rögle har fått en litt tung start på sesongen i HockeyAllsvenskan og står med 27 poeng etter 20 kamper. Dette holder til en niendeplass på tabellen så langt i høst.

Allerede mandag ledet imidlertid Tangnes klubben i sin første kamp som hovedtrener og da ble det seier i bortemøtet med Mora. Rögle vant kampen med sifrene 5-2.

- Det var deilig å åpne med seier. Dette gikk veldig fort og ble klart først sent lørdag. Det har vært noen hektiske døgn. Det har vært mye å sette seg inn i og nye inntrykk som skal bearbeides

- Men når du først er inne i en match, i situasjonen, er det ingen forskjell på å trene et A-lag foran 5000 mennesker eller et U-lag foran 500 mennesker, sier treneren.

Rögle-spillerne kan imidlertid ikke vente seg en revolusjon med nordmannen bak roret.

- Jeg tror og håper jeg er en tydelig leder som stiller krav til meg selv og de rundt meg. Samtidig har jeg jo trent U20-laget og fulgt de samme tegningene og rammene der, sier han.

- Jeg skal ikke snu opp ned på alt. Jeg følger i samme fotspor som de før meg. Men jeg håper å gjøre ting mer tydelig og trykke på detaljer i spillet som er viktig, sier Tangnes.

- Stor hockeykultur
Til tross for at Rögle for tiden ikke er å finne helt oppe blant den ypperste eliten i svensk hockey, så er det langt fra noen bakgårdsklubb som Tangnes nå har fått hovedansvaret for.

- Her i Ängelholm er det en stor hockeykultur. Rögle ble først kjent tilbake på 60-tallet, da de hadde litt profftanker og kjøpte inn kjente spillere fra NHL. De prøvde å skape et storlag.

- De hentet inn flere profilerte spillere, med Ulf Sterner i spissen og siden den gang har det vært en stor hockeykultur her. Det har blitt en hockeyby.

- Til sammenligning så spilte Ängelholm FF, fotballaget her, kvalifisering til Allsvenskan. Det laget hadde dårligere publikumssnitt enn juniorlaget som jeg trente, forteller Tangnes.

Neste oppgave for Tangnes og Rögle kommer allerede onsdag. Da får 32-åringen sin hjemmedebut i Lindab Arena som hovedtrener i møtet med Borås.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.