Fredagens giroetappe til Alto Pampeago var etappen der alle skulle angripe temposterke Ryder Hesjedal.

Slik ble det ikke.

I stedet var det norskkanadiske Hesjedal som var den sterkeste og syklet fra alle sine nærmeste konkurrenter i sammendraget. Dermed ligger han nå bare 17 sekunder sammenlagtleder Joaquin Rodriguez, som er langt svakere på tempo enn Garmin-rytter Hesjedal.

Lampre-rytter Michele Scarponi hadde store problemer på onsdagens etappe. I dag var han tilbake til sitt gode gamle jeg. Tre ganger angrep han, før han gikk med Hesjedals første støt.

De to jobbet sammen et par kilometer, før Hesjedal seilet fra italieneren.

- Jeg ville dra i gang angrepene tidlig. Jeg ville skape litt uro i sammendraget og fikk med meg Hesjedal. Han ble for sterk. Rodriguez reddet seg på slutten etter å ha tatt sitt tempo. Jeg har hentet meg bra inn etter krisen jeg hadde ned fra Passo Giau, fortalte Scarponi rett etter målgang.

Rodriguez virket ikke å ha noen stor dag, og ble i stor grad reddet av den italienske superklatreren Domenico Pozzovivo. Pozzovivo satte tempo og begrenset skadene, før spanske Rodriguez brukte eksplosiviteten sin til å ta tredjeplass på etappen. Dermed berget han ledertrøyen.

Det betyr at Rodriguez kun har morgendagens grusomme etappe opp til Passo Stelvio på å ta mer tid på Hesjedal, før søndagens avsluttende tempo.

Les om Hesjedals norske slektning og fan: Sveinung (73) håper på «norsk seier» i Giro d’Italia

Tsjekkisk etappeseier
Roman Kreuziger mistet alle muligheter til å vinne giroen på onsdagens etappe. Da tapte han over 12 minutter og ble skjelt ut av sportssjefen via media etter etappen.

I dag tok han sin revansje. På dagens nest siste stigning stakk han fra feltet sammen med Dario Cataldo. De to jobbet godt sammen med Cataldos lagkamerat Serge Pauwels.

I stigningen opp til Alto Pampeago var Kreuziger den sterkeste, og han maktet å holde unna for Hesjedal, som på slutten kom farlig nære Astana-rytteren.

Resultater
1 Roman Kreuziger (Astana Pro Team) 6.18.02
2 Ryder Hesjedal (Garmin-Barracuda) +19
3 Joaquim Rodriguez (Katjusja) +32
4 Michele Scarponi (Lampre-ISD) +35
5 Domenico Pozzovivo (Colnago-CSF Inox) +43
6 Ivan Basso (Liquigas-Cannondale+55
7 Rigoberto Uran Uran (Sky Procycling +57
8 Mikel Nieve Ituralde (Euskaltel - Euskadi) +1.18
9 Stefano Pirazzi (Colnago-CSF Inox) +1.22
10 John Gadret (Ag2R La Mondiale) samme tid
(...)
138 Gabriel Rasch (FDJ) +40.42
151 Alexander Kristoff (Katjusja Team) samme tid

Sammenlagt
1 Joaquim Rodriguez (Katjusja Team) 84.06.12
2 Ryder Hesjedal (Garmin-Barracuda) +17
3 Michele Scarponi (Lampre-ISD) +1.39
4 Ivan Basso (Liquigas-Cannondale) +1.45
5 Rigoberto Uran (Sky Procycling) +3.21
6 Domenico Pozzovivo (Colnago-CSF Inox) +3.30
7 John Gadret (Ag2R La Mondiale) +5.36
8 Thomas De Gendt (Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team) +5.40
9 Sergio Luis Henao Montoya (Col) Sky Procycling) 5.47
10 Damiano Cunego (Lampre-ISD) +6.09

Komplette resultater hos arrangøren!

Slik gikk det til
197 knalltøffe kilometere venter rytterne fra Treviso til skistedet Alto Pampeago. Totalt fem kategoriserte stigninger ventet rytterne.

Fra start av gikk det som vanlig et stort brudd med 17 ryttere. Blant disse var torsdagens vinner Andrea Guardini, som stakk av gårde for å få et forsprang inn i fjellene, slik at han skulle ha en mulighet til å komme seg til mål innen for tidsfristen.

De 17 fikk en god luke, men etter hvert som stigningen ble tøffere mot slutten, sprakk gruppen opp. Opp Passo Pampeago stakk Stefano Pirazzi (Colnago), Sandy Casar (FDJ) og Thomas Rohregger fra resten. De fikk en grei luke til restene av bruddet, men maktet aldri å distansere dem helt.

Rohregger falt av de to andre, men fikk etter hvert selskap av Emanuele Sella, som i 2008 vant en lignende etappe til Alto Pampeago på overleget vis. Over toppen av den nest siste stigningen hadde to bare rundt 30 sekunder opp til teten.

Dario Cataldo (Omega Pharma-Quick Step) støtet på slutten av Passo Lavazé. Det samme gjorde Roman Kreuziger (Astana). De to, pluss Serge Pauwels (Omega Pharma-Quick Step), passerte toppen 1.50 bak tetduoen. Feltet passerte toppen omtrent ett minutt bak der igjen.

På flatene inn mot Atlo Pampeago kom Sella og Rohregger opp til tetduoen. Dermed fikk vi fire syklister sammen inn i den siste stigningen. I samme området kjørte også Kreuziger og Cataldo meget sterkt. De to hadde ikke mer enn 40 sekunder fram til teten i bunnen av bakken.

Pirazzi var som vanlig angrepslysten og det tok ikke lang tid før han og Casar hadde kvittet seg med de to andre. Rett etter firekilometersmerket kommer Kreuziger opp til teten. Cataldo hadde samtidig problemer, mens Pirazzi støtet på Casar.

Hovedfeltet ble stadig mindre. Initiativet på det tidspunktet hadde Garmin-Barracuda som satte tempo ved Peter Stetina.

Med knappe fire kilometer igjen til mål var alle hjelperytterne borte blant favorittene og Ivan Basso satte opp tempo. Men det første angrepet kom fra Michele Scarponi.

Samtidig tok Kreuziger over teten på etappen, fremjublet av masse gale tsjekkiske fans.

Med cirka tre kilometer igjen til mål støtet Scarponi en gang til. Hesjedal var rett på hjulet til fjorårsvinneren, mens de andre favorittene hadde litt mer problemer med å komme seg med teten. Ikke lenge etter gikk han nok en gang.

Hesjedal så hele veien firsk ut og med to og en halv kilometer igjen til mål satte han inn et lite rykk. Scarponi ble med og de to begynte raskt å samarbeide. Basso og Uran så ut til å ha størst problemer blant de gjenværende favorittene. Pozzovivo satte tempo og fikk med seg Rodriguez i jakten på Scarponi og Hesjedal.

Med én kilometer igjen hadde Kreuziger fremdeles rundt 30 sekunders ledelse. Samtidig fikk Scarponi problemer med å følge Hesjedal.

Tsjekkiske Kreuziger var totalt utmattet mot slutten, men Astana-ryttere fikk sin revansje etter å ha mistet alle sammenlagtsjanser på onsdagens etappe.

19 sekunder bak kom Hesjedal, mens Rodriguez kjørte sterkt mot slutten og reddet den rosa trøyen med en tredjeplass på etappen. Scarponi ble fire, Pozzovivo fem og Basso seks.