SOGNSVANN (Nettavisen): Humør, glede og alltid et smil på lur. Det er slik vi kjenner de norske håndballjentene og det er nettopp slik vi liker å se dem når det nærmer seg jul.

Desember er høytid for håndballengasjerte nordmenn og i år skal det kjempes om edelt metall under VM i Brasil. Sist gang Norge gikk til topps i et VM var tilbake i 1999 - over ti år siden.

Skader og forfall har imidlertid preget oppkjøringen til det norske landslaget i 2011 og sentrale spillere som Gro Hammerseng og Nora Mørk går glipp av mesterskapet i Sør-Amerika.

I tillegg er også veteranen Tonje Larsen usikker. Dette betyr at det nå er andre spillere som må stå fram som lederskikkelser for Norge. En av dem er 25 år gamle Camilla Herrem.

- Kan bli forbannet
Sola-jenta har siden debuten i 2006 fått med seg 87 landskamper og scoret 231 mål for Norge. 25-åringen har også på mange måter blitt et symbol på det norske humøret.

Gladjenta har imidlertid ingen problemer med å påta seg mer lederansvar om hun skulle få det og innrømmer at det ikke alltid bare er smil og godt humør når hun er i aksjon på banen.

- Jeg kan bli forbannet, jeg også. Hvis vi gjør mye feil og mye tullete ting, da kan jeg bli forbannet. Da gir jeg klar beskjed om det, sier Byåsen-profilen til Nettavisen.

- Men det er viktig med humør på banen og at vi oppmuntrer hverandre. Ellers så blir det dritkjedelig å spille. Vi må ha det gøy, ellers er det ikke noe kjekt å spille håndball, sier hun.

(artikkelen fortsetter under bildet)

- Ikke som russere
25-åringen er enig i at humøret er et av varemerkene til håndballjentene. Herrem mener det er viktig å holde på dette, og ikke la alvoret ta helt overhånd, slik som mange andre lag gjør.

- Nei, vi kan ikke gå utpå der som noen russere, liksom. Vi må vise at vi er Norge og at vi har det kjekt på banen. Vi har alltid hatt den gleden og det engasjementet, sier Herrem.

- Det er slik folk beskriver oss og da synes jeg vi må fortsette med det. Men det er heller ingen på laget som har noen problemer med akkurat den biten, forteller kantspilleren.

Skadesituasjonen i troppen, er ikke Herrem så opptatt av.

- Vi må bare fokusere på dem som er friske og raske, i stedet for dem som er skadet. Det er dumt at de ikke er med, men jeg håper at Tonje og «Kikki» (Lunde-Borgersen) blir med til VM.

- Vi må bare tenke på dem som er her og de som kan gjøre jobben. Selv om vi mangler noen gode, har også fått inn og tilbake mange gode også, sier Byåsen-spilleren.

(artikkelen fortsetter under bildet)

- Medalje, uten tvil
Sola-jenta mener at Norge har alle muligheter til å hevde seg i Brasil, til tross for forfallene.

- Ja, jeg tror vi kan ta medalje, ingen tvil. Vi kommer til å stille med et sterkt lag i VM. Vi må bare kjempe og stå på. Vi vant jo EM i fjor, så vi burde absolutt være gode nok til medalje, sier hun.

Tidligere denne måneden pådro også Herrem seg en skade i en cupkamp mot gamleklubben Sola og måtte gå av banen. Heldigvis for 25-åringen var ikke skaden alvorlig.

- Hadde jeg ikke vært 100 prosent, hadde jeg ikke vært med på samling, sier hun om fotproblemene.

Hun forteller likevel at det var mye som gikk gjennom hodet da hun fikk en smell i den høyre akillesen.

- Ja, det gikk ganske mye gjennom hodet mitt da. Det er sikkert og visst. Heldigvis gikk det fort over og det var ikke så alvorlig, sier Herrem.

Forrige helg spilte de norske håndballjentene tre kamper, som avslutning på en oppkjøringssamling til VM.

Det endte med 33-24-seier over Tunisia fredag, 28-21-seier mot Nederland lørdag og uavgjort 31-31 mot nederlenderne søndag. Neste punkt på programmet er Bring Cup 18-20. november.

PS! Landslagssjef Thorir Hergeirsson offentliggjør VM-troppen 8. november.