OLYMPIATOPPEN (Nettavisen): Kongsbergjenta Silje Norendal er Norges kanskje mest ukjente gullhåp før OL i Sotsji. I hvert fall innenfor landegrensene, for Norendal er nemlig et kjent ansikt utenfor Norge.

19-åringen fikk sitt definitive gjennombrudd da hun vant X-games Europe i mars, en konkurranse som har nest flest seere på ESPN i USA, kun slått av Super Bowl. Likevel har det manglet på oppmerksomhet fra pressen i hjemlandet.

Nå står hun overfor et halvt år med knallhard trening før hun skal representere det norske flagget i slopestylekonkurransen under de olympiske lekene.

Se videoreportasje med Silje nederst i artikkelen!

- Blir kult
Nettavisen tok nylig turen til Olympiatoppen for å bli med det norske stortalentet på en treningsøkt, drøye åtte måneder før hun skal delta i sin største konkurranse noensinne.

Hun er tent før OL-debuten.

- Det blir kjempegøy. Jeg gleder meg masse, og det blir kult å dra til OL for første gang. Det er første OL for meg, og det blir forhåpentligvis spennende, nytt og veldig moro, sier Norendal til Nettavisen.

Seieren i X-games gjør henne automatisk til en av de største favorittene før OL. Der deltok det som antas å være flere av verdens beste kvinnelige snowboardere, og den norske jenta stakk av med seieren.

Går for gull
Ambisjonene for OL tyder ikke på en jente som er usikker på seg selv.

- Jeg vil gjøre det veldig bra. Det er selvfølgelig en drøm å stå på toppen og vinne, som det sikkert er for veldig mange andre. Jeg har veldig lyst til det. Jeg skal i hvert fall forberede meg så bra jeg kan, og skal gjøre alt jeg kan for å få en gullmedalje i OL. Så får vi se hvordan det går, sier hun.

- Jobber du hardere enn vanlig, nå som det er OL-sesong?

- Ja, det vil jeg si. Man vet aldri hvordan OL kommer til å gå, men jeg vil bare vite at jeg har gjort absolutt alt jeg kan for å gjøre det best mulig. Hvis det går dårlig, vet jeg med meg selv at jeg har gjort alt jeg kan gjøre for å lykkes, sier hun.

Norendal skal som nevnt delta i slopestyle, som for mange kanskje er en ukjent gren. Norendal beskriver konkurransen på denne måten:

- Slopestyle består av hopp. I OL tror jeg det blir tre hopp, og så er det to «rail-elementer». Det er ikke så vanskelig, egentlig. Det er tre hopp og to railes. Det er om å gjøre å prestere best mulig på de elementene som er der, sier hun.

- Sjansene er gode
Landslagstrener Sondre Hylland er en av dem som skal sørge for at Norendal er i gullform når lekene starter i februar. Han har tro på sin unge elev.

- Jeg ser på sjansene hennes som veldig gode. Vi hadde en veldig god sesong i fjor, resultatene kom litt etter hvert, men hun hadde en kjempebra avslutning. Hun kjørte veldig bra hele sesongen, egentlig. Jeg ser på sjansene som gode, sier Hylland til Nettavisen.

Han mener en av Norendals største styrker er at hun klarer å prestere på jevnt, høyt nivå, uansett hva slags bakke og forhold som møter henne.

- Hun er veldig motivert på snø, og nå er hun blitt veldig dyktig på styrketreningsbiten, også. Hun mestrer en del triks uansett terreng og er veldig tilpasningsdyktig. Det er bra med tanke på hvilke løyper som kan møte henne. Det er en styrke, mener Hylland.

- Hva kreves for å ta et OL-gull i slopestyle?

- Triksmessig er det vanskelig å si, men «runnet» skal være helt feilfritt, mer eller mindre, både på gutte- og jentesiden, sier han.

- Det kommer Silje til å klare?

- Ja, konstaterer han.

Norendal selv mener en triumf i OL vil overgå seieren i X-games.

- Det betyr veldig mye. Gull i X-Games er også veldig stort for oss, men du kommer ikke unna at OL er hvert fjerde år og at man har én sjanse. Det er veldig stort, og det når ut til hele verden. Jeg setter OL-gull absolutt høyest over alt annet, sier Norendal.

Se videoreportasje med det norske gullhåpet her:

HTML EMBED