Gå til sidens hovedinnhold

Norske utøvere kan få egen OL-vaksine

Olympiatoppen jobber for at norske utøvere skal få stikkene før Tokyo-OL starter i juli.

Toppidrettssjef Tore Øvrebø bekrefter onsdag at Olympiatoppen er i dialog med norske helsemyndigheter, IOC og Pizer om vaksine til norske OL-deltagere.

IOC og legemiddelfirmaet Pfizer har inngått en avtale om at utøvere under Tokyo-lekene nå i sommer skal få vaksine mot covid-19 om de ønsker det.

- Vi er i dialog med IOC, Pfizer og myndighetene i forbindelse med det å kunne tilby en vaksine til de som ikke har funnet andre måter å bli vaksinert på før lekene.

- Nå forsøker vi å få fram en navneliste på hvem som trenger og så er vi spent på hvor fort vi kan komme i gang med dette, sier Øvrebø på en pressekonferanse onsdag.

Han legger videre til at noen utøvere trolig kommer til å bli vaksinert gjennom det vanlige vaksineprogrammet i Norge før lekene starter, mens andre utøvere igjen holder til i utlandet og har fått vaksine gjennom den nasjonens program.

- Vi vet at noen er vaksinert, men det blir helseopplysninger så jeg kan ikke gå nærmere inn på hvem det er snakk om. Flere vil også bli vaksinert gjennom det vanlige programmet i Norge, men det kommer an på hastigheten det rulles ut i.

Marit Breivik, sjef for sommeridrettene hos Olympiatoppen, kunne fortelle at blant andre flere håndballspillere allerede har fått vaksine for covid-19.

- Vi vet blant annet at flere håndballspillere er vaksinerte i klubbene sine utenlands.

OL-puslespillet

Ifølge Pfizer tas ikke de aktuelle vaksinedosene av leveranser som allerede er avtalt med andre land og aktører.

IOC-president Thomas Bach har sagt at initiativet er en del av puslespillet som legges for å garantere sikre konkurranser i Tokyo.

Norges idrettsforbund har tidligere sagt at det foretrukne alternativet er at norske utøvere vaksineres som del av myndighetenes program.

Olympiatoppen har gjentatte ganger understreket at det er uaktuelt å sende norske Japan-farere forbi noen i vaksinekøen.

Totalt vil den norske OL-delegasjonen være på cirka 200 personer.

OL starter 23. juli og varer til 8. august.

Tatt ut til OL

Onsdag ble for øvrig også det første uttaket til Tokyo-OL gjort. Kun en fåtall utøver er klare per nå og det kommer flere uttak fram mot sommeren:

Roing:
Kjetil Borch
Kristoffer Brun
Are Strandli
Martin Helseth
Oscar Stabe Helvig
Erik Solbakken
Olaf Tufte

Seiling:
Line Flem Høst
Nicholas Fadler Martinsen
Martine Steller Mortensen
Helene Næss
Marie Rønningen
Hermann Tomsgaard

Håndball:
Landslag kvinner
Landslag menn

Triatlon:
Gustav Iden
Kristian Blummenfeldt

Taekwondo:
Richard Andre Ordemann

Svømming:
Henrik Christiansen

Banesykling:
Anita Yvonne Stenberg