*Nettavisen* Sport.

Northug: - Jeg tok ikke ut alt

Foto: Ned Alley (Scanpix)

Petter Northug sparte krefter på veien mot den gule ledertrøya.

15.03.09 12:13

GRANÅSEN (Nettavisen): Om noen skulle være i tvil: Petter Northug er i toppform både fysisk og mentalt.

Lørdag var han iskald da fikk med seg hele 90 poeng (45 bonuspoeng fra sprintene og 45 poeng for femteplassen) fra den klassiske femmila i Granåsen og overtok ledelsen i verdenscupen sammenlagt. Han har nå 20 poeng til gode på Dario Cologna, som ble nummer 15.

På sisterunden valgte han nemlig å gi opp kampen om ytterligere 15 poeng – som han ville ha fått om han hadde blitt nummer tre.

Les også:- Dette er framtidas fellesstart

Les alt om verdenscupavslutningen i langrenn her!

På pallen i OL
- Jeg tok ikke ut alt på sisterunden her i dag. Det er vel unødvendig å gjenta at det skal deles ut veldig mange poeng i Sverige til uka, og da tror jeg det var lurt å ikke gå helt ned i kjelleren, sier Northug, som faktisk så ganske uberørt ut etter å ha spurter fra Andrus Veerpalu i kampen om femteplassen.

Mens han etter VM-femmila ble liggende urørlig i mange minutter, tok han ikke turen ned i snøe lørdag. Tørre klar var hovedfouks.

- Jeg var mye lenger ned i kjelleren etter VM-femmila, ja, bekrefter han.

- Men hadde det ikke betydd mye å komme på seierspallen i en klassisk femmil også?

- Det skal jeg gjøre i OL i Vancouver neste år. Nå handler det om å beholde den gule trøya, sier Northug til Nettavisen.

- Kostet vanvittig mye
Han legger ikke skjul på at lørdagens løp ble optimalt – og bedre enn han kunne drømme om på forhånd.

- Planen var å ha kontroll på Cologna og å gå for noen bonusspurter underveis, hvis jeg følte jeg hadde krefter. Men etter hvert merket jeg at det kostet veldig lite å henge med i feltet, og da gjorde jeg det.

Selv om Petter Northug opplevde det som lett å henge med feltet, var det mange som følte det helt annerledes. For det ble tidlig unormalt mye vann mellom båtene, og i den siste halvdelen av løpet var det i realiteten bare seks løpere det handlet om.

Og Northug hang ikke bare med teten. På fire av fem innlagte spurter koblet han også inn superkreftene og fikk med seg verdifulle poeng.

- Det koster vanvittig mye å ta sånne spurter. Jeg ble stiv. Men det er ingen tvil om at det var verdt det, fastslår Northug.

Løftet fram
Nå handler selvfølgelig alt om restitusjon fram mot verdenscupfinalen i Sverige, der det skal gås fire renn på fem dager. Moroa starter med sprint i Stockholm, og fortsetter med tre renn i Falun.

400 poeng står på spill.

- Det er ikke avgjort ennå. Men jeg skal gjøre alt jeg kan for å beholde trøya, sier Northug, som ble løftet fram av tusenvis av entusiastiske tilskuere hjemme i Granåsen.

Finske Sami Jauhojärvi vant femmila, hans første seier i verdenscupen. Han vant 22 sekunder foran tyske Tobias Angerer og 33 forankanadiske Alex Harvey. Petter Northug på femteplass hadde 17 sekunder opp til pallen etter sin kontrollerte sisterunde.

Nest beste nordmann ble Odd-Bjørn Hjelmeset på 11.-plass, mens Jens Arne Svartedal ble nummer 14.

Se komplette resultater her
Se stillingen i verdenscupen her

Sjekk siste vintersportsnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.