RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Northug advarer seg selv

Foto: Gorm Kallestad/Scanpix
Sist oppdatert:
Petter Northug er så pigg etter Tour de Ski at han må tvinge seg selv til å hvile nok.

VAL DI FIEMME (Nettavisen): Det så litt dystert ut underveis i årets Tour de Ski. Petter Northug var god, men ikke like god som de aller beste. I stedet var mye støy om dårlig form, og klager fra både konkurrenter og eksperter om dårlig oppførsel. I et par løp hadde han heller ikke topp ski.

I et sånt perspektiv er det lett å konkludere med at avslutningen i Val di Fiemme knapt kunne vært bedre:

Northug tok 90 bonussekunder på lørdagens 20 km fellesstart, som han vant. Søndag fulgte han opp med å gå den avsluttende monsterbakken på en måte han aldri før har vært i nærheten av

Skryt fra Ulvang
25-åringen fra Mosvika gjorde til og med et ærlig forsøk på å ta igjen Dario Colognas store forsprang. På et tidspunkt var differansen nede i 36 sekunder, men til slutt måtte Northug konsentrere seg om andreplassen.

- Dette må ha vært et av karrierens beste løp for Petter sin del. Dette er en ren kapasitetsetappe, sa en imponert Vegard Ulvang etterpå.

Og med resultatlista i hånda, skulle man tro den internasjonale langrennskomiteen hadde et poeng. Northug hadde femte beste etappetid i monsterbakken. Riktig nok slått med 39 sekunder av suverene Lukas Bauer, som klatret til en tredjeplass sammenlagt. Men 82 kilo tunge Northug var bare 6,4 sekunder bak nest beste tid.

- Ikke rått
Likevel er han ikke enig med Ulvang.

- Det er nok ikke et av mine beste løp. Det var ikke rått. Men jeg har aldri gått bedre i bakken her. Og de to siste etappene i årets Tour de Ski, er helt klart de beste løpene jeg har gått i vinter, sier Northug til Nettavisen.

Det gjør ham til stor optimist foran VM på hjemmebane i Holmenkollen, som starter 24. februar.

- I februar smeller det, konstaterer Northug.

Formkurven har vært helt annerledes denne gangen enn i de fire forrige utgavene av Tour de Ski. Northug har bare blitt sterkere og sterkere.

- Stor forskjell
Og aldri har han følt seg mindre nedkjørt på toppen av Alpe Cermis enn i 2011.

- Det er stor forskjell. Nå er det viktig at jeg ikke blir for ivrig og begynner å trene for tidlig. Man må ta seg tid til å slappe av nok etter Tour de Ski, advarer han seg selv.

Opplegget fram mot VM er spikret. Og det er identisk med opplegget som har gitt ham suksess stor suksess i VM i 2009 og OL i 2010.

- Nå skal jeg hvile. Når kroppen er klar, begynner jeg med rolig trening. Så får jeg meg noen gjennomkjøringer i Otepää og NM, og så drar vi rett til høyden. Det er et opplegg jeg vet funker, sier Petter Northug – som har fem gullmedaljer å argumentere med.

At det ble andreplass i Tour de Ski for tredje år på rad, velger Northug å si seg fornøyd med – slik det utviklet seg.

Sterkere enn noen gang
- Jeg gjorde et seriøst forsøk på å ta igjen Dario i dag, og tok jo inn ganske mye før vi kom til bakken. Men jeg ble sliten, og måtte bare finne mitt eget tempo.

- At du gikk bakken så bra, gjør det deg sterkere i troen på at du kan vinne neste år?

- Ja, for det viser at jeg får betalt for den spesialtreningen jeg la inn i fjor sommer. Da hadde jeg mange lange økter i bratte motbakker. Det gjør at kapasiteten er bedre enn noen gang, og at jeg er generelt sterkere enn før.

- Neste år blir dessuten Tour de Ski det viktigste målet, og da kommer jeg til å toppe formen mer mot det. Jeg kommer til å trene mindre i november og endrer kanskje litt på høydeopplegget, fastslår Petter Northug.

PS. Etter en svak sesongstart, er Northug nå oppe på andreplass i verdenscupen totalt. Avstanden opp til Dario Cologna er imidlertid hele 491 poeng.

Sjekk siste vintersportsnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere