Gå til sidens hovedinnhold

Northug: - Det største jeg har gjort

Petter Northug (22) holdt sykdommen i sjakk med hvitløk og solbærsaft fra mamma.

VAL DI FIEMME (Nettavisen): Han var den varslede skikongen som mange foran årets sesong var i ferd med å avskrive.

Men Petter Northug var definitivt ikke død som skiløper. Søndag leverte han en imponerende klatreetappe i Tour de Ski, spurtet fra Axel Teichmann på de siste hundre meterne og ble nummer to sammenlagt i verdens tøffeste skikonkurranse.

LES OGSÅ: Fredrik jublet med «Super-Dario»

- Gikk for tredjeplass
Det er den beste plasseringen en norsk herreløper noen gang har oppnådd i Tour de Ski.

- Det største jeg har gjort individuelt, fastslår en strålende fornøyd Northug etter en avslutning han selv knapt hadde drømt om.

- Jeg gikk for en tredjeplass. At jeg skulle ta igjen Axel Teichmann, hadde jeg ingen tro på. Og selv da jeg tok ham igjen, trodde jeg det kom til å bli vanskelig. For han snudde seg og så at jeg var sliten, og prøvde å sette inn et rykk. Heldigvis klarte jeg å henge på, sier Northug, som deretter gikk opp på siden av Teichmann for å vise at han mente alvor.

Den taktiske manøveren lyktes hundre prosent. Det smakte ekstra deilig fordi Teichmann tidligere i år gikk ut i Aftenposten og beskyldte Northug for å gjøre «dumme ting».

- Sånn går det når han sier sånt. Da blir jeg bare ekstra tent på å slå ham, humrer trønderen.

Solbærsaft, hvitløk – og hvile
Ekstra fornøyd er han fordi han hadde en del odds mot seg i årets Tour de Ski. For det første var programmet langt fra skreddersydd, med tre distanserenn i klassisk. Før femteetappen i Nove Mesto våknet han dessuten opp med tette luftveier.

- Jeg var usikker på om jeg skulle stille til start i Nove Mesto. Så vant jeg sprinten, og det var viktig med tanke på sammenlagtresultatet, sier Northug, som etterpå verken er blitt verre eller bedre. Nesen er fortsatt tett.

- Jeg har prøvd alt for å holde det i sjakk. Hvitløk, C-vitaminer, hjemmelaget solbærsaft som mamma sendte med meg og mentolsalve. Men først og fremst er det nok mye søvn som har gjort at jeg klarte dette, sier han.

Psykologisk narrespill
Den mentale jobben han gjorde med seg selv det siste døgnet, var heller ingen tilfeldig prosess.

- Man går og gruer seg til en slik etappe. Jeg gikk fram og tilbake på hotellrommet og klarte ikke å slappe. Så jeg måtte bestemme for at jeg skulle gå helt ned i kjelleren. Og det klarte jeg, konstaterer Northug.

Også underveis drev han et psykologisk narrespill overfor seg selv.

- I bakken prøvde jeg å bare se på skiskoene til Vassili Rotsjev, så lenge han gikk foran meg. Det er viktig å ikke se for mye oppover bakken. Da kan man bli skremt, erkjenner Northug.

Først frisk – så VM-oppladning
Men skremt ble han altså ikke, og nå drømmer han allerede om å kunne kopiere Dario Cologna neste sesong. Northugs sveitsiske jevnaldring hadde en Tour de Ski der alt fungerte, og vant suverent.

Før den tid skal selvfølgelig Petter Northug avslutte inneværende sesong – som blant annet byr på et ikke uvesentlig verdensmesterskap i Liberec.

- Nå må jeg først bli frisk. Det kan ta ei uke, men det er ikke noe problem, for etter noe sånt trenger man en ukes hvile uansett. Så blir det å plukke ut noen renn å gå før VM. Men alt som skjer fra nå og fram til VM er VM-forberedelser, sier Northug.

PS. Northug sanket med seg 97.250 sveitserfranc i premiepenger i løpet av Tour de Ski. 600.000 kroner skulle vel være brukbar uttelling på ni dagers arbeid.

Les alt om Tour de Ski i Nettavisens vintersportsmagasin
Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke).

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem

Kommentarer til denne saken