Det skjer ikke så ofte, men det skjedde for Petter Northug for et år siden. I Holmenkollens femtikilometer måtte han stoppe for å tisse.

- Jeg drakk for mye rett før løpet. Det skal jeg unngå i år. Jeg skal gjøre unna mer av drikkinga i dag. Jeg har for så vidt prøvd å fylle lagrene en god stund. Jeg har pissa blankt i flere dager, sier Northug til Nettavisen fredag ettermiddag.

Les også:Kuitunen biter i seg smerten

Hardt å følge Dæhlie
Et døgn før årets Kollen-femmil gikk han rundt den 16,7 kilometer lange sløyfa sammen med sin mentor Bjørn Dæhlie – og hadde mer enn nok med å henge på.

- Bjørn gikk på skøyteski, jeg gikk klassisk. Jeg hadde planer om å ta det piano, men måtte ta i litt for å henge på. Bjørn hadde nok toppet formen til denne økta, fleiper 22-åringen.

- Femmila er i skøyting, hvorfor gikk du klassisk?

- For å spare muskulaturen. Det er dumt å slite seg ut dagen før løpet.

- Fikk du noen gode råd?

- Vi snakket litt om det å gå femmil. Det handler om å gå fornuftig, og å aldri gi opp. Det er viktig å ikke miste motet. Det er tungt for alle.

Bremser fra start
Nettopp løpsdisponering er noe Northug må være bevisst på. Han har for vane å gå hardt til han møter veggen. Det er greit på 15 kilometer, men hakket verre når distansen er 50 kilometer.

- Jeg må klare å bremse den offensive tankegangen litt før start. Jeg må trykke jevnt i stedet for å gi alt fra start. Jeg lærte litt om det også i fjor. Da jeg tok den tissepausen, måtte jeg nok ha tatt en pause uansett. Jeg var helt ferdig. Men det hjalp å få ryggen til Sami Jahujärvi å gå i.

- Hva forventer du i årets femmil?

- At jeg går et godt løp. Jeg følte formen var bra i Lahti, og jeg hadde ei veldig fin hardøkt onsdag.

Og hvis det skulle gå dårlig, har Northug unnskyldningen klar.

- Da skylder jeg på at Bjørn Dæhlie presset meg for hardt i dag!

Les flere skisaker i Nettavisens vintersportsmagasin
Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene

Vil du ha sportsnyheter på mobilen? Send SPORT til 1984. Tjenesten koster 2,- per melding.