BEITOSTØLEN (Nettavisen): Denne helgen var det klart for den nasjonale åpningen av langrennssesongen på Beitostølen.

I utgangspunktet var planen at Fossesholm skulle stille til start, men den norske landslagsløperen var ikke å se på startstreken hverken lørdag eller søndag.

Ifølge landslagsledelsen føler stortalentet seg litt «rufsete».

Les også: Advarer overlegen Therese Johaug: - Bør passe seg

Mistenkelig Northug

Petter Northug som er på Beitostølen som TV 2s langrennekspert mistenker at det ligger noe mer bak fraværet.

Fossesholm har slitt i sesongoppkjøringen og måtte roe ned etter å ha dratt strikken litt for langt under et høydeopphold i høst.

Til Nettavisen fortalte Fossesholm selv at hun går inn i sesongen noe usikker på hvor hun står.

Les også: Har styrt unna pressen. Nå snakker hun om bruddet med landslaget

Northug tror landslagsledelsen ikke forteller hele sannheten når Fossesholm nå valgte å stå over åpningshelgen på Beitostølen.

- Det er noe vi ikke får vite, sier Northug til TV 2.

- Det tyder på at den lille smellen fortsatt sitter i. Vi vet ikke hva det er, men jeg vet selv at det kan ta lang tid å komme tilbake etter et mislykket høydeopphold hvor man tråkker litt for hardt på gassen og blir syk, forklarer den tidligere skikongen.

Landslagstreneren: - Det er ikke det

Trener for det norske kvinnelandslaget, Ole Morten Iversen, sier imidlertid til Nettavisen at de ikke skjuler noe informasjon.

- Det er ikke det. Jeg må forholde meg til det doktoren sier. Hun kommer hit og har noen tester. Hun er litt rufsete og litt tett. Det er det doktoren beskriver som irriterte luftveier. Så hun er ikke syk, sier Iversen til Nettavisen.

- Hun kunne ha gått skirenn, men som doktoren sier, med den tilstanden hun har hatt siden fredagen så er det en risiko med det, forteller landslagstreneren.

Iversen forklarer at de ikke ville ta noen sjanser med Fossesholm på Beitostølen.

- Hvis hun hadde gått skirenn i dag og i går og blir syk på tirsdag, så ryker to-tre uker. Det er dumt hvis man tenker fremover.

- Utfordringen er at hun har så fryktelig lyst til å gå skirenn selv. Det sitter langt inne å følge de rådene hun har fått. Nå har hun gjort det og det tror jeg er veldig smart, sier Iversen.

Landslagslege Øystein Andersen bekrefter til Nettavisen at det kun dreier seg om litt irriterte luftveier. Andersen er også tydelig på at det ikke er noe som tyder på at Fossesholms plager skyldes utfordringene hun møtte på etter høydeoppholdet i høst.

Skinstad: - Fornuftig å stå over

Tidligere langrennssjef i Norges Skiforbund og nå langrennsekspert for Viaplay, Åge Skinstad, mener det er lurt av Fossesholm å stå over rennene på Beitostølen.

- Hun har vært ute jogget på fredag. Hun bevegde seg sikkert i går også for å teste hvordan formen er. Det er fornuftig å stå over hvis man er «rufsete». Og «rufsete» betyr vel i vanlig vokabular «småforskjølet», tipper jeg, sier Skinstad til Nettavisen.

Viaplay-eksperten registrerer at Northug tror det kan ligge noe mer bak, men er usikker selv.

- Om det er noe mer som ligger bak har jeg ikke noen forutsetningen om å uttale meg om, forteller Skinstad.

Usikker til Ruka?

Selv om landslagstrener Iversen mener det kun dreier seg om utfordringer med luftveiene kan han ikke garantere at Fossesholm er én av de som setter seg på flyet til verdenscupåpningen i Ruka neste helg.

Det til tross for at hun er forhåndsuttatt som resten av løperne på elitelaget.

- Vi må sette oss ned og telle opp.

- Vi må tenke oss grundig om før vi sier noe offisielt. Helene er en av dem vi må vurdere, sier Iversen.

Skinstad håper Fossesholm blir å se på startstreken i Finland, men tror det er fornuftig å bli hjemme dersom kroppen ikke spiller på lag.

- Hun er forhåndsuttatt og det er helt opplagt at hun har fortjent en plass i Ruka, men hun må være frisk. Hvis hun ikke er frisk så håper jeg faktisk at hun ikke reiser. Sesongen er lang og OL er i februar. Det er vel meldt fort nærmere 20 minusgrader i Ruka, så hvis man er usikker på formen og er litt småforskjølet så er det ikke smart å reise dit, sier Skinstad.