*Nettavisen* Sport.

Northug favoritt i alt

Foto: Bor Slana (Reuters/Scanpix)

KOMMENTAR: Men hvis Norge kun skal sende medaljekandidater til OL, blir det en tynn langrennstropp.

21.12.09 11:03

Sportssjef Åge Skinstad har varslet at langrennsløpere som vil til OL, må være medaljekandidater på minst én øvelse.

Nå har langrennsløperne tatt juleferie. Og skal man dømme etter det som er blitt prestert i første del av verdenscupsesongen, skal Skinstad få store problemer med å fylle opp Norges kvote på 20 løpere hvis kravet skal være dokumentert medaljepotensial.

Undertegnede har tatt en gjennomgang av det som er prestert så langt. Konkurranseprogrammet i Vancouver tatt i betraktning, mener jeg fem herre- og tre dameløpere har vist at de er medaljekandidater i OL.

Northug, Northug, Northug
For å ta herrene først: Her er Petter Northug selvfølgelig det store navnet. Northug har aldri tidligere vært i bedre form før jul, og når han vinner tre verdenscuprenn i klassisk på en måned, sier det seg selv at han ikke bare kan vinne, men er favoritt i alle renn han stiller opp i.

Northug vant tre gull under VM i Liberec i sist vinter. Det bør ikke være overraskende for noen om han kopierer den bragden i Vancouver.

Bak Northug er det imidlertid langt mellom medaljekandidatene i distanserenn. Faktisk er skiskytteren Ronny André Hafsås den eneste ved siden av Northug som har vært på pallen. Det skjedde da han vant 15 km fri i sesongåpningen på Beitostølen.

Nå tyder alt på at Hafsås blir langrennsløper i OL. Det er definitivt godt nytt for norsk langrenn, og kanskje ikke så dumt for Hafsås selv, heller.

Klikk på bildet for å forstørre.

Rom for en joker
De tre siste nordmennene som har dokumentert medaljekapasitet, er alle sprintere. Jeg snakker selvfølgelig om Ola Vigen Hattestad, John Kristian Dahl og Øystein Pettersen. (Og jeg ser ikke bort ifra at flere sprintere melder seg på før uttaket, for eksempel Johan Kjølstad).

Ved siden av de fem nevnte, er Martin Johnsrud Sundby, Eldar Rønning, Odd-Bjørn Hjelmeset og Roger Aa Djupvik trolig dem som er nærmest troppen. John Anders Gaustad la inn en god søknad med femteplass i åpningen på Beitostølen, men har ikke klart å følge opp. Og ett bra løp i november holder neppe til OL-plass for en løper uten tidligere meritter å vise til. Men foreløpig har han skotuppen inne i troppen.

Så mange andre er egentlig ikke i nærheten av troppen foreløpig. Team Xtra personell-løperne Anders Aukland og Jens Arne Svartedal styrket definitivt ikke sine aksjer med innsatsen på den klassiske tremila i Rogla søndag. Lars Berger prioriterer som kjent skiskyting, og ser foreløpig ut til å holde seg inne i skiskyttertroppen til Vancouver.

En løper som Simen Østensen har dessverre ikke vist noe som helst så langt i sesongen. Men finner han formen, kan han bli en joker på flere distanser. Det er det både plass og behov for!

Klikk på bildet for å forstørre.

Bjørgen i særklasse
I kvinneklassen er Marit Bjørgen selvfølgelig det store norske håpet. Seks renn før jul har gitt to første- og to andreplasser, og Bjørgen har ikke vært dårligere enn nummer åtte i verdenscupen.

Foreløpig er ikke Bjørgen den soleklare gullkandidaten som Northug er, men VM-dronningen fra 2005 er definitivt en medaljekandidat – og Norges sterkeste kort – på alle distanser hun stiller opp i.

De to øvrige som vurderes som medaljekandidater, er Kristin Størmer Steira og Vibeke Skofterud. Skofterud har en pallplassering (riktig nok på en distanse som ikke står på programmet), mens Steira har krøpet stadig nærmere pallen til tross for skadeproblemer.

Bak disse tre, er det foreløpig syltynt. Når Marthe Kristoffersen og Therese Johaug trolig er godt inne i OL-troppen, handler det om potensial og muligheten til å høste nyttige erfaringer. Håpet er at minst en av dem finner noe som minner om fjorårsform, med tanke på Norges muligheter i stafetten, men foreløpig er de ikke i nærheten av sitt beste nivå.

Verken Maiken Caspersen Falla eller Celine Brun-Lie ser ut som medaljekandidater i klassisk sprint, men de blir likevel våre sterkeste kort på distansen hvis Marit Bjørgen står fast ved beslutningen om ikke å gå.

Jeg tror disse blir de eneste spesialsprinterne i OL på kvinnesiden, kanskje supplert av Astrid Uhrenholdt Jacobsen – hvis sprintverdensmesteren fra 2007 rekker å finne igjen noe av sitt gamle jeg i tide.

Ut fra disse resonnementene, ser OL-lagene i langrenn i øyeblikket ut slik:

Menn:

50 km klassisk fellesstart:
Petter Northug
Odd-Bjørn Hjelmeset
Martin Johnsrud Sundby
Eldar Rønning
(Reserve: Roger Aa Djupvik)
(Joker: Simen Østensen)

30 km fellesstart med skibytte:
Petter Northug
Martin Johnsrud Sundby
Roger Aa Djupvik
Eldar Rønning
(Joker: Simen Østensen)

15 km fristil:
Petter Northug
Martin Johnsrud Sundby
Ronny Andre Hafsås
John Anders Gaustad
(Jokere: Lars Berger og Simen Østensen)

Stafett:
Eldar Rønning
Martin Johnsrud Sundby
Ronny André Hafsås
Petter Northug
(Odd-Bjørn Hjelmeset hyperaktuell for klassisk etappe)

Sprint:
Ola Vigen Hattestad
John Kristian Dahl
Øystein Pettersen
Eldar Rønning (forutsatt at Petter Northug ikke ombestemmer seg)

Lagsprint:
John Kristian Dahl
Petter Northug
(Reserve: Ola Vigen Hattestad)

Kvinner:

30 km klassisk fellesstart:
Marit Bjørgen
Kristin Størmer Steira
Vibeke Skofterud
Therese Johaug

15 km fellesstart med skibytte:
Marit Bjørgen
Kristin Størmer Steira
Marthe Kristoffersen
Vibeke Skofterud

10 km fristil:
Marit Bjørgen
Kristin Størmer Steira
Marthe Kristoffersen
Vibeke Skofterud

Stafett:
Vibeke Skofterud
Kristin Størmer Steira
Marthe Kristoffersen
Marit Bjørgen

Sprint:
Maike Caspersen Falla
Celine Brun-Lie
Astrid Uhrenholdt Jacobsen
Marthe Kristoffersen

Lagsprint:
Celine Brun-Lie
Marit Bjørgen

Holder man jokerne utenom, inneholder min tropp åtte kvinner og ti menn – totalt 17 løpere.

Med tanke på at flere av de 18 langt fra har dokumentert medaljepotensial, og at Norge faktisk kan sende 20 løpere til Vancouver, er det mye å kjempe om for norske langrennsløpere i januar!

PS. Det første OL-uttaket finner sted tirsdag.

Les flere sportskommentarer her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.