Gå til sidens hovedinnhold

Northug fratas 15 bonussekunder

Først ble Petter Northug grundig slått. Så ble han ribbet av juryen. - Komisk, sier hovedpersonen.

Petter Northug (24) lå 59,5 sekunder bak Dario Cologna før den fjerde etappen i Tour de Ski. Etter 20 km fellesstart med skibytte i Oberstdorf, er avstanden økt til hele ett minutt og 42 sekunder.

Northug endte helt nede på 17.-plass på mandagens etappe, som finske Matti Heikkinen vant foran nettopp Cologna. Martin Jaks fra Tsjekkia tok tredjeplassen.

Som om ikke det var nok, ble Northug fratatt 15 bonussekunder av juryen etter løpet.

Se resultatene fra etappen her

Les også: Hilde på pallen
Les også: Kristoffersen spurtet til pallplass

Den norske skikongen er fortsatt med i kampen om en plass på pallen sammenlagt, men avstanden opp til Cologna virker å være for stor. Ikke minst fordi sveitseren stadig vekk viser at han er i bedre slag enn Northug.

Fratatt bonus
Det var hele fem innlagte spurter på mandagens etappe, samt bonussekunder til de tre beste i mål. Petter Northug tok tilsynelatende 25 bonussekunder, mens Cologna tilsynelatende fikk med seg 35.

Northug lå et godt stykke bak i feltet i den klassiske delen, og var aldri i nærheten av de tre første spurtene. Men i skøyting meldte han seg på, og fikk med seg en første- og en andreplass.

Men etterpå ble han altså fratatt 15 bonussekunder. Juryen mener at Northug sperret konkurrentene på ulovlig vis før spurtpunktet.

Fem av sekundene Northug ble fratatt drysset på Cologna.

- Komisk
- Det er komisk. Slik jeg kjenner til finnes det ingen regler for hvordan man skal opptre i slike spurter. Jeg mener jeg gjorde alt riktig, sier Northug til TV 2.

Norge kommer til å anke avgjørelsen.

- Jeg trenger alle de sekundene jeg kan få, så det er klart at dette er ergelig for meg, sier Northug til TV 2.

Her kan du se episoden hos NRK

- Vi mener at han gjorde en bevegelse på et sted hvor det ikke finnes noen korridor. Det mener vi det burde ha vært. Det har vi alltid ment. I slike løyper burde det ha vært en korridor i motbakken akkurat som på oppløpet. Det irriterer også at juryen tar en slik avgjørelse på et slikt synlig sted i løypa, mens det er andre regler andre steder i løypa, sier sportssjef Åge Skinstad til NTB.

Solid Cologna-ledelse
Dette er andre gang på kort tid at Northug straffes av en jury. I La Clusaz før jul ble han frattat deler av premiesummen etter å ha møtt opp 46 sekunder for sent til premieseremonien.

Nå har altså Dario Cologna hele 1.42,6 til gode på Northug etter halvgått tour. Kanadiske Devon Kershaw er den som ligger nærmest Cologna, 45,9 sekunder bak, mens svenske Marcus Hellner er nummer tre.

Northug er nummer sju.

Se sammenlagtstillingen her

Hviledag
Tord Asle Gjerdalen ble beste nordmann på etappen med en niendeplass. Simen Østensen ble nummer 22.

Tirsdag er det hviledag, før Tour de Ski fortsetter med sprint (fristil) i Toblach onsdag og 35 km jaktstart fra Cortina til Toblach torsdag. Skal Petter Northug ha forhåpninger om å kopiere eller forbedre andreplassen fra de to siste sesongene, er han avhengig av at formpila svinger riktig vei de neste dagene.

Nettavisen fulgte etappen direkte.

8438

HTML EMBED

Kommentarer til denne saken