*Nettavisen* Sport.

Northug fristes av privat profflag

Foto: Gorm Kallestad (Scanpix)

- Petter holder døra på gløtt, sier initiativtakeren.

26.01.11 10:32

Ifølge Dagens Næringsliv onsdag sikter et nytt internasjonalt profflag seg inn på å knytte til seg skistjerner som Petter Northug, svenske Marcus Hellner og sveitsiske Dario Cologna.

Profflaget ønsker å spesialisere seg på turrennsirkuset, selv om medlemmene på laget fortsatt skal delta for sine nasjoner i mesterskap.

- Holder døra på gløtt
Utsikter til nøkkelroller i lange TV-sendinger, store pengepremier og sponsorinntekter er det skistjernene nå lokkes med.

- Petter Northug er spurt og holder døra på gløtt. Dario Cologna har sagt seg interessert. Så mye kan jeg si, sier initiativtaker Kjell Erik Kristiansen til Dagens Næringsliv.

Eurosport-kommentatoren har et omfattende nettverk blant både utøvere og bakmenn i internasjonal skiidrett.

Petter Northugs manager, pappa John, bekrefter også at sønnen har blitt forespeilet det nye prosjektet.

- Vi kjenner til planene, men har ikke diskutert dem inngående. Nå er det VM vi står foran. Deltagelse i langløp er åpenbart en mulighet neste år etter Tour de Ski. Men det kan også være at vi venter til etter OL i Sotsji i 2014. Da vil jo Petter være i en veldig fin alder for å gå lange løp. Vi tar uansett ingen avgjørelse eller inngående diskusjoner før etter VM, sier han.

- Har hørt rykter
Også Norges Skiforbund er kjent med planene om profflaget.

- Vi har hør rykter om et profflag og er kjent med planene. At andre aktører kommer på banen oppfatter jeg som smigrende, fordi det viser at det er stor interesse rundt det vi driver med, sier sportssjef i Norges Skiforbund, Åge Skinstad.

Et av hovedpoengene til det nye profflaget er at langløp og turrenn matcher verdenscupen interessemessig. Konkurranser som Birkebeinerrennet, Vasaloppet og Marcialonga opplever rekordinteresse fra både kjøpesterke deltakere og sponsorer som ønsker direkte disponering mot forbrukermarkedet.

Det arrangeres også en egen cup for langløp med TV-dekning.

Prøvde i fjor
Kjell Erik Kristiansens planer om å starte et profflag, har vært kjent lenge. Også i fjor på denne tiden ønsket han å samle Petter Northug og Dario Cologna på samme lag.

- Jeg har ikke pratet med Kjell Erik Kristiansen om disse planene, og en sånn diskusjon er forstyrrende for meg i denne perioden på sesongen. Dette er uansett helt uaktuelt for meg. Jeg har absolutt ingen planer om å forlate landslaget til fordel for et privat lag, og dette har min klare holdning vært gjennom hele sesongen, sa Petter Northug i en pressemelding 13. januar 2010.

Forstyrrende vil det nok også være nå, men kanskje er det mer aktuelt enn for et år siden ettersom 2011/12 er et mesterskapsfritt år i langrenn. Petter Northug har allerede varslet at han ønsker å gå Vasaloppet i 2012.

Kjell Erik Kristiansens krontanke er å organisere langrenn på samme måte som sykling, der løperne primært representerer lag, ikke nasjoner.

Sykkelsporten som forbilde
- Sykling er en lagsport. Det er laget, ikke utøveren, som vinner. Slik er ikke langrenn i dag. Vi ser nesten aldri lag som samarbeider. Tvert imot ser vi ofte at løpere bidrar til å ødelegge for løpere fra sin egen nasjon, sa Kristiansen i et intervju med Nettavisen dagen før pressemeldingen fra Northug, altså 12. januar i fjor.

Han fortsatte:

- Vi ønsker å starte dette laget som et tilbud til løperne om å trene med de beste på tvers av landegrensene, samtidig som de får mulighet til å tjene litt mer. Skiløpere er som frukt, de er modne en kort stund, og det er da de kan tjene penger. De ofrer de beste årene av sitt liv og står igjen med ingenting etterpå.

Han understreket da at det var en forutsetning å få med Petter Northug for at det skulle være interessant å satse på et slikt lag i Norge.

Vegard Ulvang, som er leder i langrennskomiteen i FIS, slaktet planene i fjor:

- Jeg er svært skuffet over at såpass sentrale aktører innenfor skisporten ser på organiseringen av sykkelsporten som et forbilde. Jeg kan ikke se at skisporten har mye å lære av sykkelsporten, sa Ulvang til Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag