Gå til sidens hovedinnhold

Northug gir seg selv to år

Men lillebroren til verdens beste innser at VM i Holmenkollen kommer for fort.

OLYMPIATOPPEN (Nettavisen): - Om to år vet jeg om jeg blir skiløper, sier Tomas Northug – og gafler innpå en potetbit.

20-åringen fra Framverran i Mosvik vil for alltid bli sammenlignet med sin bror, fenomenet Petter Northug, og det har han ingen problemer med.

Han gjør heller ingen hemmelighet av at han har lyst til å bli like god.

Men samtidig er han altså fullstendig klar over at det langt fra er noen automatikk i at han blir det.

- Det er tøft å ta steget fra junior- til seniornivå i langrenn. Det er mange som ikke klarer det, erkjenner han.

- Etter to-tre sesonger vet man om man har det som skal til for å lykkes. Og hvis framgangen ikke fortsetter de to neste sesongene, er jeg ikke typen som fortsetter for å kjempe om tiendeplasser i NM til jeg er 29 år. Da finner jeg heller på noe annet, sier Northug til Nettavisen.

Fortrenger Kollen-drømmen
Samtidig som han vil ha en rask utvikling, vil han unngå å hoppe over noen trinn. Derfor har han strøket målet han satte seg umiddelbart etter sprintgullet i junior-VM i fjor: VM-sprinten i Holmenkollen i februar.

- Jeg har ikke Kollen-VM som noe uttalt mål lenger. Jeg har heller NM på Steinkjer som sesongens hovedmål, i tillegg til at jeg håper å få gå en del verdenscup. Kommer jeg med i VM-diskusjonen, er det en bonus. Det er utrolig tøff konkurranse om plassene på laget, understreker han.

I stedet tenker han framover mot VM i 2013 og OL i 2014.

Les også: Pølsa ypper til duell

- Val di Fiemme i 2013 bør egentlig være helt perfekt. Det bør absolutt være mulig å bli god nok til å gjøre det godt der. Det er det jeg jobber mot nå.

«Helvetesuke» med sprinterne
Trønderen møter seniortilværelsen fra sin plass på det nyopprettede U23-laget til Norges Skiforbund. Denne uka er han dessuten med på sprintlandslagets «helvetesuke» i Oslo. Ti økter på fem dager, hvorav sju såkalte hardøkter.

- Det blir veldig spennende, fastslår han når Nettavisen møter ham til middag etter mandagens styrkeøkt på Toppidrettssenteret.

- Det er alltid interessant å lære av folk med mye erfaring. Og sprintlaget driver med en del ting jeg aldri har prøvd før. Trappespenst, for eksempel, sier Northug, som får sitt første møte med denne treningsformen allerede i dag, tirsdag formiddag.

Den kommende sesongen innser han at det også er sprinterne som først og fremst blir hans konkurrenter internasjonalt.

- Det er i sprint jeg har sjanse til å få gå verdenscup. Det er der jeg er nærmest de beste i verden, konstaterer Northug, som tok sitt første verdenscuppoeng i Drammen i mars.

Mindre med storebror
- Vurderer du å spesialisere deg i sprint?

- Nei, det er helt uaktuelt. Jeg satser allround. Faktisk har jeg aldri drevet med noen form for hurtighetstrening.

Mens Tomas Northug denne uka får kjørt seg mot Ola Vigen Hattestad, Øystein Pettersen & co., har det blitt mindre trening sammen med storebror Petter denne sommeren. Brødrene deler hybel i skibygda Meråker, men i år har Petter Northug vært mye på farten rundt om i verden og også tilbrakt mye tid hos kjæresten i Trondheim.

- Men egentlig tror jeg det bare er bra for begge at vi ikke trener alle økter sammen. I hvert fall for meg, sier Tomas.

- Kunne det blitt for tøft?

- Ja, jeg frykter jeg kunne brent meg litt på det, medgir han – så fornuftig at det kanskje blir skiløper av enda en Northug til Val di Fiemme?

Sjekk siste vintersportsnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Kommentarer til denne saken