RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Northug hadde 1,65 i promille

HØY FART OG PROMILLE: I den nye boken snakker Petter Northug ut om tiden etter fyllekrasjen i Trondheim, der han etterlot en skadet kamerat i den totalvrakede Audien. Både farten og promillen var høy, viser det seg.
HØY FART OG PROMILLE: I den nye boken snakker Petter Northug ut om tiden etter fyllekrasjen i Trondheim, der han etterlot en skadet kamerat i den totalvrakede Audien. Både farten og promillen var høy, viser det seg. Foto: Ned Alley (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Kjørte i 80-90 km/t i 40-sone da han krasjet. Trodde karrieren var over.

Dette kommer frem i en ny bok.

For første gang snakker han om tiden etter hendelsene 4. mai da skistjernen krasjet bilen sin i autovernet i Trondheim sentrum.

Denne natten kjørte han rundt sammen med en kamerat etter en fuktig etterpå-fest hjemme hos Northug.

Bilturen endte i et autovern på Byåsen i Trondheim. Northug stakk av og lot sin skadde kamerat være igjen i den totalvrakede Audien, som var verdt over én million kroner.

- Glattcellen var trivelig
I boken kommer det frem at Petter Northug hadde 1,65 i promille da han ble testet etter krasjen. I tillegg var farten altfor høy. Northug havnet etterhvert på glattcellai Trondheim. 

Boka om Petter Northug kom onsdag formiddag.

Om denne opplevelsen sier han:

- Glattcellen var trivelig, med en god madrass og et varmt pledd. Jeg følte meg på ingen måte innestengt, betjentene var hyggelige; kort sagt, jeg trivdes og kunne gjerne vært der lenger. Stille, rolig og jeg fikk være i fred. Sammenlignet med å ligge i telt er for øvrig politiets glattcelle den reneste oppturen.

- Petter overbevist om at alt var tapt
Etter at han var avhørt og hadde tilstått fyllekjøringen, ville Petter Northug flykte og komme seg ut av landet, forteller skistjernens manager Are Sørum Langås i boka «En familiehistorie».

I boka til forfatter Sverre M. Nyrønning forteller Langås at det tidlig ble jobbet med å finne et hemmelig skjulested for Petter Northug, og at Northugs far John ble bedt om å finne et sted i Åre.

«Petter ville ikke hjem til Byåsen, ikke hjem til foreldrene på gården i Framverran, han ville bort, ut av landet, flykte langt av gårde, ta repern, overbevist om at alt var tapt, karrieren, sponsorene, pengene, livet han hadde levd og nytt, fremtiden».

- Beleiret av journalister
Langås forteller at Northug først måtte ut fra politistasjonen, som var beleiret av journalister og fotografer, og at han ikke ville snakke med dem.

«Her var politiet hjelpsomme, men innrømmet riktignok at Petter nå fikk særbehandling, men forsto at det eneste fornuftige var å føre ham til en patruljebil og så kjøre ham bort uten at noen oppdaget ham.»

NORTHUGS MANAGER: Are Sørum Langås.

Langås forteller at han og advokat Rasmus Brodtkorb først reiste fra politistasjonen i hans bil. Brodtkorb ble så kjørt til sin bil før advokaten satte kursen mot et avtalt sted for å overta Northug fra patruljebilen. Advokaten kjørte så Northug til Hell stasjon, hvor manageren plukket opp Northug.

«Å vente på manageren på Hell i Stjørdal, like ved Værnes flyplass, for å flykte bort fra marerittet, kunne gitt en engelsk forfatter ekstra og velkomne retoriske poeng å spille på i en bok. Internasjonale artister som gjester bluesfestivalen her, pleier ikke så sjelden å la seg avbilde på togstasjonen med navneskiltet Hell i bakgrunnen, og gjerne også under skiltet med godsekspedisjon, arkaisk skrevet med tre ord: Hell Gods Expedition», skriver Nyrønning og fortsetter:

«Men for Petter Northug er retorisk språklek om å befinne seg i helvete så fjernt fra hans forestillingsverden som det er mulig å komme; han er der i sitt virkelige liv, midt i flammene som slikker opp rundt ham på alle kanter, og i dette øyeblikk så alene som et menneske kan kjennes seg, selv omgitt av sine støttespillere; den påtrengende realiteten er at hele hans profesjonelle eksistens og menneskelige omdømme står på spill. Det mest dramatiske skiløp blekner i sammenligning».

- Familien er grunnmuren
Petter Northug sier han ikke har lest boken om seg selv, men at den både i dybde og bredde skildrer hans «tankeløse handling» i mai.

I sine kommentarer fremholder Northug at han selv har vært med på arbeidet med boken, som han er glad for at foreligger.

- Jeg har selv bidratt til boken gjennom flere intervjuer med forfatteren. En hel familie står bak prestasjonene mine i skisporet, et vi som er sterkt, og aller mest pappa, som fulgte meg til det første skirennet da jeg var fem år gammel, som fortsatt er der for meg, og sammen med mamma også for brødrene mine Tomas og Even, som følger etter meg i skisporet, skriver Northug på sin blogg.

I sine kommentarer kommer skistjernen også inn på den famøse fyllekjøringen i vår. Onsdag ble det kjent at han hadde 1,65 i promille da han krasjet.

Fakta: Fakta om Petter Northug

Klikk for å åpne faktaboksen
 

* Navn: Petter Northug jr.
* Alder: 28 (født 6. januar 1986)
* Klubb: Strindheim
* Yrke: Langrennsløper
* Viktigste meritter:
* VM: 9 gull, 3 sølv
* OL: 2 gull, 1 sølv, 1 bronse
* Verdenscupen: 18 seirer, 2 sammenlagtseirer (2012/2013, 2009/10).
* Aktuell: Tirsdag kom tiltalen mot Northug, etter at han kjørte i beruset tilstand og krasjet sin Audi i mai i år. (©NTB)

- Jeg vet at boken skildrer i dybde og bredde det som skjedde etter min tankeløse handling 4. mai. Selvsagt er det greit at de nærmest berørte, mamma, pappa, Are, også får fortelle hvordan de opplevde situasjonen, og jeg skal tåle å lese beretningene deres, skriver trønderen.

- Jeg har ikke fått anledning til å lese boken ennå. Konsentrasjonen min dreier seg om trening og restitusjon, slik at jeg kan reise kjerringa under VM i Falun. Jeg er ingen stor bokleser, men denne skal jeg selvsagt lese. Den handler jo om familien min, selve grunnmuren i livet, sier Northug.

Petter Northug fyllekjørte i opp mot 90 kilometer i timen og var sterkt preget av hendelsen i mai. Likevel klarte han å beholde glimtet i øyet.

- Er naturlig
Petter Northugs manager Are Sørum Langås mener det er naturlig at promillekjøringen omtales i den nye boken om langrennsstjernen.

Northug kjørte i alkoholpåvirket tilstand og krasjet bilen sin 4. mai i år. I boken «Northug. En familiehistorie» av Sverre M. Nyrønning blir det offentliggjort at Northug hadde en promille på 1,65.

Ifølge Langås har boken vært skrevet på i cirka ett år.

- Vi synes dermed at det ville være unaturlig hvis det ikke var med et kapittel om ulykken, sier Langås til NTB.

- Det kommer fram noen tall i den boken, men jeg vil ikke si noe spesielt om det. Jeg synes Petter har forklart seg godt og nøye om den hodeløse natten tidligere, sier manageren.

Han legger til at han fortsatt ikke vet når saken skal opp i retten.

Fikk krisehjelp
Allerede etter avhøret hos politiet i Trondheim etter fyllekjøringen i mai, dro Petter Northug til en hytte i Åre hvor han blant annet fikk hjelp av en kriserådgiver. Foreldrene var svært viktige for skikongen.

I boka står det at det befant seg fem personer i hytta i Åre kvelden og den påfølgende natta etter avhøret.

- Petter Northug, foreldrene John og May, manager Are Sørum Langås og en profesjonell kriserådgiver, som ankommer sent på kvelden og som vi her lar være anonym, men som sammen med den for øyeblikket fallerte skikongen og hans manager så smått begynner å forberede Petter Northug på nødvendigheten av å forklare seg overfor den norske offentlighet, i hvert fall innen fem dager. Skjebnen er som hentet ut av et skjebnetungt kammerspill av Henrik Ibsen; skyld, soning, stake ut kursen videre, om det overhodet lar seg gjøre.

Nyrønning skriver at Northug i bilturen til Åre vaklet mellom å ikke ville treffe foreldrene, fordi et slikt møte kunne bli for sterkt for begge parter, til å ville treffe dem. Til slutt ble det siste alternativet valgt, skriver forfatteren.

- Uansett ventet de på ham i hytta, og gjennom tårer og omfavnelser ga mamma og pappa klart uttrykk for at han var sønnen deres, at de var der for ham, og at han alltid kunne regne med deres menneskelige støtte, samme hva han hadde gjort.

Nyrønning skriver at akkurat den beskjeden var viktig:

- Verden kom på ingen måte i vater igjen med den gjentatte meldingen fra foreldrenes side, men ordene deres, den fysiske og følelsesmessige nærheten, hadde en beroligende virkning.

Langrennssjefen: - Full tillit til ryddig løsning
Langrennssjef Åge Skinstad sier han har full tillit til at politi, påtalemyndighet og rettssystem løser og behandler Northug-saken på en god og ordentlig måte.

Langrennssjef Åge Skinstad.

- Vi i Norges Skiforbund forholder oss til at saken går sin gang, og jeg vet ikke mer om dette akkurat nå enn det jeg har lest på nettet, sier Åge Skinstad til NTB.

Petter Northug selv og de folkene som hjelper ham, er i sluttfasen av å ferdigforhandle kontrakten mellom Northug og skiforbundet, og Skinstad sier at den boken og de opplysningene i Northug-saken som nå er blitt kjent, ikke kommer til å påvirke den saken.

- Vi skal ha et møte i nær framtid hvor kontrakten blir gjennomgått. Vi kommer til å se på det som foreligger til nå. Det jeg helt sikkert kan si, er at boken som nå er kommet ut, ikke vil påvirke den prosessen, sier langrennssjef Skinstad.

Kommer opp i Sør-Trøndelag tingrett
Saken vil bli berammet i Sør-trøndelag tingrett så fort påtalebeslutningen er fattet. Med så høy promille som Northug hadde, er ubetinget fengsel ikke unormalt.

Med hans jobb som skiløper, kan han søke om å få sone hjemme med fotlenke dersom han skulle få ubetinget fengselsstraff.

Veivalg mot toppen
Boken handler også om valgene som familien har tatt på Petter Northugs vei mot å bli en av verdens beste skiløpere.

Det er Sverre M. Nyrønning som har skrevet boken «Northug. En familiehistorie». Han har tidligere skrevet blant annet «Godfoten» i samarbeid med Rosenborg-legenden Nils Arne Eggen.

Nettavisen oppdaterer saken


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere