De siste ukene har det blitt kjent at en Molde-spiller er tiltalt for sovevoldtekt. Navnet til vedkommende er foreløpig ikke navngitt i norske medier, og han er heller ikke dømt for lovbruddet han er tiltalt for.

Under kampen på Lerkendal mellom Rosenborg og Molde valgte likevel skistjernen Petter Northug å legge ut et bilde, der den aktuelle spillerens navn ble oppfulgt med «ska fengsles».

Kort tid etter slettet Northug bildet, og fulgte opp med å beklage. Han skrev da at «noen skal fengsles».

Det får den tiltales advokat, Øyvind Panzer Iversen, til å reagere sterkt.

- Northug har gått langt over streken, og det er ulovlig i det at det er en æreskrenkelse. Vi fikk en ny straffelov som trådde i kraft i 2015 som sier det ikke lenger er straffbart med æreskrenkelser, sier Panzer Iversen til Nettavisen, som likevel varsler at de tar saken på alvor.

- Jeg har ikke fått drøftet dette med min klient ennå, men vi vil ta en vurdering på om vi skal ta tak i dette i form av å komme med et søksmål om oppreisningserstatning mot Northug, sier Iversen.

Han forteller at han har blitt informert om Northugs innlegg på sosiale medier av flere, men at det ennå ikke har vært noen kontakt mellom han og Northugs representanter.

Til Nettavisen forteller Northugs manager, Are Sørum Langås, at de er obs på situasjonen.

- Det ble lagt ut en film fra tribunen, med sang om en spiller som skulle fengsles, og en tekst med innholdet i sangen. Dette ble umiddelbart slettet da han ble gjort oppmerksom på sammenhengen og saken rundt nevnte spiller, skriver Northugs manager, Are Sørum Langås, i en SMS.

Les mer: Rosenborg vant overlegent over Molde

Medbrakte bannere

32-åringen var ikke alene om å vise sin avsky for Molde-spilleren på Lerkendal søndag. RBK-supportere hadde banneret med «nei er nei» og «Molde scorer - kun når andre sover» medbrakt på tribunen.

- Vi ytrer oss rundt en fotballkamp, og de ytringene gjelder for kampperioden som er mellom kl 20 og 22. Vi har ellers ikke noe behov for å kommentere dette, sier Espen Viken, talsperson i Kjernen, Rosenborgs supportergruppe, til Nettavisen.

Også komiker Bård Tufte Johansen kom med et stikk i retning den tiltalte eliteseriespilleren på sosiale medier. Han valgte dog ikke å navngi vedkommende.

- Selv om RBK leder er det viktig å aldri sove mot det Molde-forsvaret. Kan straffe seg, skriver Nytt på Nytt-programlederen på Twitter.

Molde-direktør Øystein Neerland fikk presentert ytringene fra Northug mandag, men valgte ikke å kommentere ytterligere.

- Vi ønsker ikke å bidra til debatt rundt dette, og henviser til spillerens advokat for ytterligere spørsmål, skriver Neerland i en tekstmelding til Nettavisen.

Les mer: Ekspertene reagerer på Rosenborg-grep

Islandsk blogger

Northug er overhode ikke den første til å navngi personen på sosiale medier, og for kort tid siden kom det frem at flere har valgt å identifisere den tiltalte Molde-spilleren på sosiale medier.

Der har han blant annet blitt stemplet som «voldtekstsmann». Sist uke kom det frem at saken er berammet 14. og 15. august i Romsdal tingrett. Molde har valgt å ikke suspendere spilleren.

Nettavisen har tidligere vært i kontakt med medierettsadvokat Jon Wessel-Aas i advokatfirmaet Bing Hodneland. Han mente da at å navngi den aktuelle Molde-spilleren fort kan koste dyrt i form av søksmål.

Han har tidligere vist til en sak han skrev for nettstedet Hegnar.no som omhandlet den islandske kjendis-bloggere Egill Einarsson.

Den gangen ble bloggeren anmeldt for voldtekt, men saken ble henlagt på bevisets stilling. Deretter skal en Instagram-bruker ha lagt ut et bilde av Einarsson med teksten «Fuck you rapist bastard».

Bloggeren saksøkte brukeren for æreskrenkelser, men vant ikke frem i islandske domstoler. Det gjorde han senere i Den europeiske menneskerettsdomstolen.

- Hvis han eller hun blir saksøkt i ettertid av spilleren, så må de sannsynliggjøre at han faktisk var voldtektsmann, sa Wessel-Aas til Nettavisen den gangen.

Les mer: Voldtektstilalt Molde-spiller må i retten i august

Æreskrenkelse

På spørsmål rundt Northugs publisering, så er Wessel-Aas klar på at de samme lovene gjelder.

Det jeg har sagt tidligere, det gjelder selvfølgelig for Petter Northug også. Man må ta forbehold for at folk legger ut ting de ikke mente, eller tok feil og sletter det med en gang. I utgangspunktet er det likevel ikke slik at du kan si hva du vil og så slette det, sier Wessel-Aas til Nettavisen.

Petter Northug har per 9. april nesten en halv million følgere på sin Instagram-konto. Det tror advokaten kan spille mot den velkjente skistjernen.

- Skadeomfanget blir jo større. Avhengig av hvordan man måler det, så er han større enn noe annet mediehus i Norge på nett. Han er som et stort riksdekkende medium, sier Wessel-Aas.

- Det har først og fremst noe å si at folk får det med seg. Selv om det bare har ligget ute i 10-15 minutter, så vektlegges dette. Det er forskjell på om noen som har få følgere legger det ut, mens Petter Northug vet selv at det nesten er en halv million mennesker som følger kontoen hans.

Han er likevel klar på at dersom det skulle vise seg at spilleren er uskyldig i tiltalen, så kan Northug vente seg en saftig regning.

- Æreskrenkelser er ikke straffbare, men det er snakk om erstatningskrav og oppreisningsansvar. Der har man medier som har publisert uriktige æreskrenkelser av folk og blitt dømt til å betale 400.000kr i oppreisning. Enkeltpersoner som dømmes for det kan være nede i titalls tusen kroner i oppreisning, sier Wessel-Aas.

- Mellom privatpersoner ligger det som regel mellom 50- og 130.000kr i oppreisning. Det er ikke bøter i form av straff, oppreisning blir gjerne dømt etter omstendighetene og partenes forhold, samt økonomi.

Anmeldelsen mot Molde-spilleren ble levert i juni 2017.

PS! Sjikane eller identifisering i kommentarfeltet vil føre til utestengelse.