WHISTLER (Nettavisen): - Jeg er fornøyd, slik det ble. Vi var sjanseløse på gullet. Vi må ta innover oss at vi ikke er gode nok i det vi kan kalle tradisjonelt distanselangrenn.

Ordene kommer fra skipresident Sverre Seeberg. Han hadde smilet i behold etter onsdagens OL-stafett, takket være en vanvittig sisteetappe av Petter Northug som reddet norsk sølv på en dag som så ut til å ende medaljeløs.

NORTHUG: - Ga aldri opp gullet

- Slik utgangspunktet var denne gangen, kan vi ikke henge med hodet over sølv. Sverige var favoritter, sier Seeberg.

- Har vist seg over en del år
Men skipresidenten er slettes ikke fornøyd med at utgangspunktet tilsier at sølv i en OL-stafett er bra for Norge.

- Vi har tre løpere som kan henge med, og så har vi Petter Northug. Vi har én vi må satse alt på.

KOMMENTAR: Avkledd og ydmyket

- Men Northug kan ikke gjøre alt, selv om han nesten gjorde det i dag. Vi må erkjenne at vi ikke er gode nok, og det har vist seg over en del år nå, sier Seeberg til Nettavisen.

- Norge som langrennsnasjon må ha minst én løper som kan vinne en 50-kilometer i Holmenkollen med intervallstart. Det har vi ikke i dag, fortsetter han.

Varsler evaluering
Seeberg er forsiktig med å si noe om hva som bør gjøres, og tror erkjennelsen av problemet er en bra start.

- Har Norges Skiforbund dyktige nok folk i det sportslige apparatet rundt landslaget?

- Det tror jeg i utgangspunktet vi har. Men det er klart at her må det bli en grundig evaluering, sier han.

Dag Kaas er Olympiatoppens fagkonsulent på langrenn, og jobber tett opp mot landslagsledelsen. Han deler skipresidentens bekymringer.

- Norge skal satse på gull i stafett. Men når vi ser på utgangspunktet i dag, der vi måtte støtte oss på en skiskytter som ikke har gått et viktig langrenn på flere år, sier det litt om situasjonen, erkjenner han overfor Nettavisen.

Løftet som ikke kom
- Hva er problemet?

- Noen av de løperne vi satset på skulle få et løft i OL, har ikke fått det. Hvorfor det er blitt slik, er noe vi selvfølgelig må finne ut av.

- Det ser ut til at jentene har hatt en annerledes formutvikling, til tross for samme opplegg?

- Det er helt riktig. Derfor må vi også spørre oss om det kan skyldes andre faktorer enn det sportslige opplegget inn mot OL.

- Kan det være at herrelandslagsløperne ikke har de fysiske forutsetningene som skal til for å tåle treningen som må legges ned for å bli best i verden?

- Nei, det er ingenting som tyder på det. Men utviklingen tar litt mer tid for enkelte enn vi hadde håpet og trodd.

Godtar ikke ski-unnskyldning
- Handler det også om mental kapasitet?

- Det handler i aller høyeste grad også om mental kapasitet. Og det handler om helhetlig karriereplanlegging. Absolutt alle valg i hverdagen må være rettet inn mot å bli en bedre langrennsløper. Her har vi kanskje fortsatt en vei å gå, sier Kaas.

I motsetning til onsdagens stafettløpere, finner han heller ingen trøst i at Norge angivelig hadde dårligere ski enn konkurrentene på de klassiske etappene.

- Vi hadde absolutt ikke dårlige ski. Johan Olsson hadde kanskje fantastiske ski, men våre løpere hadde like gode ski som de øvrige konkurrentene.

- Det var bare det at andre var bedre enn oss. Når du blir sliten, går du dårligere på ski, konstaterer Dag Kaas.

Sjekk siste OL-nytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!