*Nettavisen* Sport.

Northug kan snu Mellom-Europa

Foto: Håkon Mosvold Larsen (Scanpix)

Store skinasjoner kan skifte mening etter Petter Northugs VM-herjinger.

10.03.09 18:41

Femmil som fellesstart eller intervallstart? Det har vært et stridstema siden Det internasjonale skiforbundet (FIS) i 2003 fattet vedtaket om at femmila (tremil for kvinner) i alle internasjonale mesterskap skal arrangeres som fellesstart.

Grovt sett har skillelinjene gått mellom Norge og Sverige på den ene siden, som har ønsket å beholde den gamle femmilstradisjonen med intervallstart, og mellomeuropeerne som har ønsket fellesstart.

Etter VM i Liberec har diskusjonen blusset opp igjen. Spesielt har det kommet sterke reaksjoner fra Sverige, som etter Petter Northugs herjinger i VM (gull på både tre- og femmil, begge i fellesstart) vil ha flere intervallstarter – fordi det favoriserer en løper som Anders Södergren.

KOMMENTAR: Det finnes ikke moralske vinnere

- Sterke følelser
Og kanskje får svenskene nå støtte fra uventet hold.

- Det kan godt hende tyskerne og italienerne endrer mening nå som Norge har fått fram en løper som Petter Northug. Alle skjønner at han kommer til å bli en farlig mann på fellesstarter i mange år framover, sier Vegard Ulvang til Nettavisen.

Den gamle mesteren er nå leder i langrennskomiteen i FIS, som fatter de politiske beslutningene rundt blant annet utforming av konkurranseprogram. Og Ulvang er ikke avvisende til en ny debatt om fellesstarter kontra intervallstarter.

- Dette er noe som vekker sterke følelser, noe vi allerede har diskutert mye og noe vi kommer til å diskutere mer framover. Etter VM har det strømmet på med tekstmeldinger og e-post med sterke meninger fra både den ene og den andre siden. Det jeg merker, er at opinionen i Norge stadig får mer sans for fellesstart, forteller Ulvang.

Meler sin egen kake
Selv prøver han å ikke ha for sterke meninger i saken.

- I denne debatten føler jeg ikke det er riktig av meg å ha noe ståsted foreløpig. Det er min oppgave å få til kompromisser. Det vil alltid være sånn at enkeltnasjoner ønsker et program som gir deres egne løpere mest mulig fordeler på kort sikt. Min og komiteens oppgave er å heve blikket og prøve å finne ut hva som er best for sporten på lang sikt, poengterer mannen med tre gull fra Albertville-OL i 1992.

Han legger ikke skjul på at hans perspektiv nå er veldig annerledes enn da han var aktiv.

- Selvfølgelig. Da jeg konkurrerte, tenkte jeg på hva som var best for meg. Løpere er programmert til å tenke slik. Derfor er det viktig at vi i komiteen tenker mer langsiktig og overordnet.

Norsk paradegren
Under OL i Vancouver neste år går både tre- og femmil for herrer som fellesstart. Det samme er utgangspunktet for VM i Oslo i 2011.

- Arrangørene kan søke om dispensasjon, men da må de i så fall ha støtte fra Norges Skiforbund. Om Norge kommer til å søke er enn annen sak. Det må du spørre andre om, sier Vegard Ulvang til Nettavisen.

Ut fra resultatene i de siste mesterskapene å dømme, er det imidlertid lite som tyder på at Norge har noe å tjene sportslig på intervallstart framfor fellesstart. Femmil fellesstart er nemlig i ferd med å bli en norsk paradegren.

De tre VM-femmilene som er avviklet som fellesstart har alle endt med norsk seier: Frode Estil i 2005, Odd-Bjørn Hjelmeset i 2007 og Petter Northug i 2009.

OL i 2006 endte derimot med gull til Giorgio di Centa.

Sjekk siste vintersportsnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.