Femmil som fellesstart eller intervallstart? Det har vært et stridstema siden Det internasjonale skiforbundet (FIS) i 2003 fattet vedtaket om at femmila (tremil for kvinner) i alle internasjonale mesterskap skal arrangeres som fellesstart.
Grovt sett har skillelinjene gått mellom Norge og Sverige på den ene siden, som har ønsket å beholde den gamle femmilstradisjonen med intervallstart, og mellomeuropeerne som har ønsket fellesstart.
Etter VM i Liberec har diskusjonen blusset opp igjen. Spesielt har det kommet sterke reaksjoner fra Sverige, som etter Petter Northugs herjinger i VM (gull på både tre- og femmil, begge i fellesstart) vil ha flere intervallstarter – fordi det favoriserer en løper som Anders Södergren.
KOMMENTAR: Det finnes ikke moralske vinnere
- Sterke følelser
Og kanskje får svenskene nå støtte fra uventet hold.
- Det kan godt hende tyskerne og italienerne endrer mening nå som Norge har fått fram en løper som Petter Northug. Alle skjønner at han kommer til å bli en farlig mann på fellesstarter i mange år framover, sier Vegard Ulvang til Nettavisen.
Den gamle mesteren er nå leder i langrennskomiteen i FIS, som fatter de politiske beslutningene rundt blant annet utforming av konkurranseprogram. Og Ulvang er ikke avvisende til en ny debatt om fellesstarter kontra intervallstarter.
- Dette er noe som vekker sterke følelser, noe vi allerede har diskutert mye og noe vi kommer til å diskutere mer framover. Etter VM har det strømmet på med tekstmeldinger og e-post med sterke meninger fra både den ene og den andre siden. Det jeg merker, er at opinionen i Norge stadig får mer sans for fellesstart, forteller Ulvang.
Meler sin egen kake
Selv prøver han å ikke ha for sterke meninger i saken.
- I denne debatten føler jeg ikke det er riktig av meg å ha noe ståsted foreløpig. Det er min oppgave å få til kompromisser. Det vil alltid være sånn at enkeltnasjoner ønsker et program som gir deres egne løpere mest mulig fordeler på kort sikt. Min og komiteens oppgave er å heve blikket og prøve å finne ut hva som er best for sporten på lang sikt, poengterer mannen med tre gull fra Albertville-OL i 1992.
Han legger ikke skjul på at hans perspektiv nå er veldig annerledes enn da han var aktiv.
- Selvfølgelig. Da jeg konkurrerte, tenkte jeg på hva som var best for meg. Løpere er programmert til å tenke slik. Derfor er det viktig at vi i komiteen tenker mer langsiktig og overordnet.
Norsk paradegren
Under OL i Vancouver neste år går både tre- og femmil for herrer som fellesstart. Det samme er utgangspunktet for VM i Oslo i 2011.
- Arrangørene kan søke om dispensasjon, men da må de i så fall ha støtte fra Norges Skiforbund. Om Norge kommer til å søke er enn annen sak. Det må du spørre andre om, sier Vegard Ulvang til Nettavisen.
Ut fra resultatene i de siste mesterskapene å dømme, er det imidlertid lite som tyder på at Norge har noe å tjene sportslig på intervallstart framfor fellesstart. Femmil fellesstart er nemlig i ferd med å bli en norsk paradegren.
De tre VM-femmilene som er avviklet som fellesstart har alle endt med norsk seier: Frode Estil i 2005, Odd-Bjørn Hjelmeset i 2007 og Petter Northug i 2009.
OL i 2006 endte derimot med gull til Giorgio di Centa.
Sjekk siste vintersportsnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!