BEITOSTØLEN (Nettavisen): - Petter Northug er en av de tradisjonelle langrennsløperne som har alle muligheter til å vinne Vasaloppet. Det blir veldig spennende å se, og jeg er ganske sikker på at mange av de største langløpsstjernene vil gå sammen og gjøre alt for å hindre at han vinner, sier Nils Marius Otterstad.

Manageren for Team Xtra Personell er allerede framme ved Vasaloppet i 2012 i tankene. Der stiller nemlig Petter Northug til start. Det varslet han nylig på TV 2.

Ny cup, alt på TV
Innen den tid skal det imidlertid skje mye på langløpsfronten. Faktisk en liten revolusjon.

Kommende vinter blir det nemlig direktesendte TV-produksjoner fra alle de store løpene, i regi av det internasjonale produksjonsselskapet IEC. I Norge sender TV 2 fem renn, deriblant Marcialonga og Vasaloppet, med Per Angell Berntsen som kommentator. NRK sender Birkebeineren.

I tillegg innføres det en ny cup, uavhengig av FIS maratoncup. Dette er mulig fordi FIS ikke sitter på de komersielle rettighetene til TV-produksjonen.

- Detaljene er ikke helt på plass ennå, det forhandles om sponsoravtaler akkurat nå. Men det blir en ny cup, og dermed blir det større premier. Når man i tillegg får rennene sendt direkte på TV, vil det bety enormt mye for statusen til langløp, sier Otterstad til Nettavisen.

Det blir også flere innlagte spurter, og sannsynligvis flere spesialiserte lag og mer taktisk spill.

Inviterer verdens beste
Den forestående sesongen blir en liten test på det nye konseptet. Det er 2011/12-sesongen som virkelig blir viktig.

Da er det nemlig ingen mesterskap i tradisjonelt langrenn. Dermed tror Otterstad flere vil satse på langløp.

Og Petter Northug har altså allerede varslet at han satser mot Vasaloppet den sesongen.

- Vi kommer til å invitere til en kjempesamling neste sommer. Dit kommer vi også til å invitere verdens beste løpere. Og da mener jeg løpere som Petter Northug og Dario Cologna. Så vil det jo vise seg om de får lov til å være med, sier Otterstad – som de siste årene har vært i konstant konflikt med Norges Skiforbund, som ikke liker privatiseringen av langrennssporten.

Otterstad understreker samtidig at de ikke er interessert i å utkonkurrere tradisjonelt langrenn, men ser på den nye cupen som et supplement.

PS. Petter Northug har gjort det helt klart overfor Nettavisen at Tour de Ski blir det viktigste for ham i 2012. Men Vasaloppet kan bli en god nummer to.

Sjekk siste vintersportsnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!