Gå til sidens hovedinnhold

Northug kollapset

Petter Northug måtte betale dyrt for en dumdristig åpning, mens Lukas Bauer er tilbake i gulltrøya i Tour de Ski.

Northug gikk ut som nummer fem på tirsdagens 15 km lange fristiljaktstart i Nove Mesto, og klinte til fra start på det som normalt skulle ha vært en av 21-åringens beste etapper.

Tidlig i løpet nærmet han seg lederduoen Lukas Bauer og Simen Østensen. Men det skulle vise seg å koste dyrt. I avslutningsfasen av løpet fikk Northug store problemer, og mistet både plasseringer og mange verdifulle sekunder i Tour-sammendraget. Han er nå nummer 15, over 55 sekunder bak teten.

Bauer i gull
Og mens Northug sviktet, brukte Lukas Bauer dagen til å gjenerobre gulltrøya som viser at han leder Tour de Ski etter fire av åtte etapper. Og som om ikke det er nok: Onsdag står Bauers beste distanse på programmet. Den femte Tour-etappen er nemlig en klassisk 15-kilometer med intervallstart.

- Jeg gleder meg til i morgen. Det er min beste etappe, og jeg håper å få noen flere sekunder da, sier en fornøyd Bauer.

Bauers antatt sterkeste etappe er for øvrig Petter Northugs antatt svakeste. Det betyr at Northug kan være ille ute i Tour-sammendraget om han ikke får hundre prosent klaff onsdag.

Gjerdalen beste nordmann
Heller ikke de andre norske løperne i tetkampen hadde noen maksdag. Simen Østensen gikk ut først, og holdt samme tempo som Lukas Bauer i halve løpet, men måtte i likhet med Northug betale i siste del av løpet. Østensen er nummer 14, drøyt 41 sekunder bak Bauer.

Tord Asle Gjerdalen er nå noe overraskende best av de norske sammenlagt. Gjerdalen er nummer fem, 6,9 sekunder bak Bauer. Tor Arne Hetland gikk en ny solid etappe, og er nummer åtte. Avstanden opp er 21 sekunder. Det betyr at Hetland med en god sprint i Asiago fredag fortsatt kan være med i kampen om de gjeveste plasseringene sammenlagt.

De øvrige fire nordmennene er langt unna tetkampen. Jens Arne Svartedal er nummer 29 (2.04 bak), Odd-Bjørn Hjelmeset nummer 31 (2.36 bak), Eldar Rønning nummer 36 (2.47 bak) og John Kristian Dahl nummer 53 (4.46 bak).

PS. Pietro Piller Cottrer var raskest og vant tirsdagens etappe foran Valerio Checchi og Emmanuel Jonnier. Tord Asle Gjerdalen ble nummer 11 og eneste nordmann blant de 15 som fikk med seg verdenscuppoeng fra rennet.

Les også:Fakta om Tour de Ski

Les alt om Tour de Ski i Nettavisens vintersportsmagasin!

Vil du ha sportsnyheter på mobilen din? Send SPORT til 1984. Tjenesten koster to kroner per melding.