Gå til sidens hovedinnhold

Northug kranglet og vant

Først kranglet han vilt med en italiener. Så knuste Petter Northug alle på sprinten i Tour de Ski.

Se nederst for utviklingen fra prologen, via kvartfinaler, semifinaler og finaler.

Northug sørget dermed for at de norske gutta tok sin første etappeseier i årets Tour de ski. I finalen virket det som om nordmennene gikk taktisk - i et forsøk på å hjelpe Tord Asle Gjerdalen, som lå på 2. plass sammenlagt, til en ny topptid.

Gjerdalen ledet også lenge, men stivnet på oppløpet. Da kom Petter Northug bakfra, og knuste alle som bare han kan gjøre. De andre var sjanseløse. Dermed fikk han mange bonussekunder i sammendraget.

Tor Arne Hetland ble nummer tre, mens Gjerdalen gikk fra ledelse til sisteplass i A-finalen på oppløpet.

I semifinalen var det imidlertid dramatikk. Giorgio di Centa var rasende da han ble passert av nordmannen, og stakk etter ham med staven. I mål fortsatte de to med krangling og knuffing. Det fikk imidlertid ingenting å si for resultatet. Northug gliste nemlig bredest av alle til slutt.

Lukas Bauer leder likevel klart fortsatt - 1,27 minutt foran Gjerdalen.

Nettavisen kommer tilbake med mer fra vår reporter i Asiago.

LIVE-dekningen:
Denne saken oppdateres i tekst etter hvert heat i kvartfinalene, semifinalene og finalene.

A-finalen:
Petter Northug vant etter et forrykende oppløp. Det var Norges første etappeseier i Tour de ski. Nikolay Chebotko (KAZ) ble nummer to, mens Hetland ble nummer tre. Tord Asle Gjerdalen ledet til oppløpet, men endte sist i finalen.

B-finalen:
John Kristian Dahl ble nummer tre i B-finalen, og nummer ni på sprinten. Han fikk 14 verdenscuppoeng for det. Martin Koukal vant B-finalen.

Semifinalene:
De to beste i hvert heat, samt de to beste tidene, går til finalene.

Heat 2:Tor Arne Hetland og Petter Northug videre. Northug først i mål. Di Centa rasende på nordmannen da han kom i mål. De to kranglet åpenlyst og det var knuffing i målområdet. Di Centa lå på 2. plass da han ble passert av Northug underveis, men falt da i løpet av et par sekunder til sisteplass i heatet. Slo så med staven etter nordmannen, og fortsatte altså kranglingen i mål.

Heat 1:Tord Asle Gjerdalen (NOR) i foto-finish med to andre utøvere, og blir dømt som nummer én. Pietro Piller Cottrer (ITA) dømt som nummer to. John Kristian Dahl sist, og til B-finalen.

Kvartfinalene:
De to beste fra hvert heat, samt de to beste tidene, går til semifinalene.

Heat 5: Nikolay Morilov (RUS), som vant i Praha, vant heatet foran Petter Northug. Jens Arne Svartedal ble nummer tre, men tiden var for dårlig til å gå videre.

Heat 4: Martin Koukal (TSJ) og Giorgio Di Centa (ITA) gikk videre.

Heat 3: Tor Arne Hetland vant heatet foran Andrej Parfenov (RUS). Men tidene i heatet betyr at Eldar Rønning, fra heat 1, er utslått.

Heat 2: Cristian Zorzi (Ita) vant foran Pietro Piller-Cottrer (Ita), men nummer tre med for dårlig tid til å ta Rønnings tid fra forrige heat.

Heat 1:Tord Asle Gjerdalen ledet hele veien, og vant enkelt. John Kristian Dahl ble nummer to, mens Eldar Rønning ble nummer tre og er avhengig av tiden for å se om han går videre.

Om prologen tidligere fredag:
Både Tord Asle Gjerdalen, Tor Arne Hetland og Petter Northug leverte prologer helt i ypperste klasse. Gjerdalen, som ligger på 2. plass i sammendraget, var faktisk og smått sensasjonelt best av samtlige, og han tar derfor med seg viktige bonussekunder inn i utslagsrundene.

Italienerne Giogio di Centa, Renato Pasini og Christian Zorzi snek seg inn mellom Gjerdalen og Hetland, som ble nummer fem i prologen. Han var 1,88 bak Gjerdalen. Northug ble nummer åtte.

Eldar Rønning fulgte opp på en 11. plass, mens John Kristian Dahl og Jens Arne Svartedal ble å finne noe lenger ned på resultatlisten. Det var imidlertid ingen problemer i forhold til kvalifiseringen.

Simen Østensen og Odd-Bjørn Hjelmeset klarte ikke å kvalifisere seg. Det gjorde heller ikke sammenlagtleder Lukas Bauer.

Nettavisen er på plass i Asiago, og kommer tilbake med mer stoff etter utslagsrundene.

Les også:Bjørgen videre fra prologen
Les også:Fakta om Tour de Ski

Les alt om Tour de Ski i Nettavisens vintersportsmagasin!

Vil du ha sportsnyheter på mobilen din? Send SPORT til 1984. Tjenesten koster to kroner per melding.

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot