Gå til sidens hovedinnhold

Northug lukter triumf

Petter Northug er på skuddhold i Tour de Ski. Tro ikke at han kommer til å spare på kruttet.

Les også: Dette er Tour de Ski

ASIAGO (Nettavisen): Onsdag gikk supertalentet karrierens beste klassiskrenn da han ble nummer åtte på 15-kilometeren i Oberstdorf.

Fredag fulgte han opp med tredjeplass i sprinten i Asiago. Om det var hans beste sprint?

- Ja, konstaterer Northug – og gliser bredt. Et glis som røper at han nå har fått teften av det helt store.

31,2 bak Angerer
For etter nok en knallsterk prestasjon er han nå oppe på fjerdeplass sammenlagt i Tour de Ski etter fire av seks etapper. Avstanden opp til Tobias Angerer er bare 31,2 sekunder. Mellom seg har de russiske Evgenji Dementiev og Simen Østensen, som ble slått ut etter et uhell i kvartfinalen i Asiago-sprinten.

De to siste etappene er 30 km klassisk fellesstart lørdag og en avsluttende klatreetappe på 15 km søndag.

Northug tror den siste bakken blir avgjørende. Og mannen som er kjent for å elske smerte innrømmer at han ikke gleder seg denne gangen.

- Blir redd
- Jo mer jeg tenker på den bakken, jo mer redd blir jeg. Det blir så mye syre og laktat at man bare må bryte seg opp, konstaterer Northug.

I lørdagens fellesstart håper han på jevn, men moderat fart – og god hjelp av lagkompisene. Akkurat det kan han regne med å få.

- Vi kommer til å sende fram de løperne som ikke har noe å gå for. De skal prøve å styre tempoet og sørge for at konkurrentene i hvert fall ikke får med seg bonussekunder på de innlagte sprintene, sier sportslig leder Ulf Morten Aune.

Forbannet
Fredagens sprint ble i hvert fall akkurat den formbekreftelsen Northug trengte – i den grad han i det hele tatt har tvilt på sin egen form.

Langspurtene i kvart- og semifinalen var direkte imponerende.

- Taktikken var å ligge bak i bakken, og å ta dem i den siste svingene. Men jeg kom legger bak enn jeg hadde tenkt. Derfor ble jeg forbanna. Og jo mer forbanna jeg blir, jo raskere blir jeg.

I finalen var det derimot en helt annen historie. Der tok Northug teten – for å skape rom for Tor Arne Hetland. Taktikken lyktes hundre prosent.

Rolig aften

Hetland vant, Northug ble nummer tre. Bare svenske Thobias Fredriksson splittet den norske duoen.

- Jeg prøvde meg, men Tobbe er ikke lett å skubbe seg på. Han veier jo 120 kilo, sier han – fortsatt med det samme gliset.

Hvem som nå er Norges største Tour-håp, er imidlertid ikke Northug sikker på.

- Jeg skal i hvert fall gjøre mitt ¿

Programmet for fredagskvelden? Avslapping, avslapping og avslapping.

PS! Petter Northug fyller 21 år lørdag. Gjett hva han ønkser seg i bursdagsgave.

Reklame

Denne strømavtalen har vært klart billigst i hele 2021