*Nettavisen* Sport.

Northug må trene annerledes

Foto: (FOTO: SARA JOHANNESSEN/SCANPIX)

I fjor sommer kjørte Petter Northug jr. tre knalltøffe intervallbolker etter Svein Tore Samdal-oppskrift. Det får han neppe lov til i år.

15.05.06 10:32

Fredag ble Morten Aa. Djupvik presentert som ny hovedtrener for distanselaget i langrenn. Allerede nå varsler han at det blir endringer i treningsplanene til stjerneskuddet Petter Northug, som er én av nykommerne på landslaget.

I fjor adopterte Northug deler av det omstridte treningsopplegget til den avgåtte dametreneren Svein Tore Samdal. Tre ganger i løpet av barmarksesongen kjørte Northug åtte dager lange bolker med harde intervaller – en bolk i slutten av mai, en midt på sommeren og en i forkant av den første høydesamlingen på tidlighøsten.

- Jeg satser på å kjøre et tilsvarende opplegg også denne sesongen, sier Northug til TV 2 Nettavisen.

Ikke intervallbolk i mai
Det får han imidlertid ikke lov til av landslagstrener Morten Aa. Djupvik.

- Jeg sier ikke at Petter ikke kan trene intervaller i bolker, men jeg ser ikke noen mening i å gjøre det allerede i mai. På denne tida av året er det viktigste å legge et grunnlag for det som skal skje senere, sier Djupvik, som understreker at han ikke har inngående kjennskap til hvordan Northug har trent tidligere

- Jeg har akkurat fått oversendt treningsdagbøkene til Petter, og vet ikke i detalj hva han har gjort. Nå skal jeg sette meg grundig inn i det, og så skal jeg ta en prat med Petter. Han skal få si hva han mener. Det kommer helt sikkert til å bli justeringer, men det er ikke sikkert de blir så store.

Opptrapping
- Hva er poenget med å endre et treningsopplegg som har gitt så stor framgang på ett år?

- Det er først nå Petter tar steget fra junior til senior. Det innebærer at han ennå er inne i en opptrappingsfase i treningsarbeidet. Det er for eksempel naturlig at han øker mengden fra i år til i fjor, poengterer Djupvik.

Han har planer om å legge inn en felles intervallbolk for landslagsløperne mot slutten av juni.

- Det er en del av forberedelsen til Tour de Ski. Der blir det mange løp på få dager. Vi kjører en light-versjon med hardkjør fem-seks på rad, forklarer Djupvik.

Mange kan lære av Northug
Han tror uansett ikke Northugs treningsopplegg blir et konflikttema. Tvert imot gleder han seg til å følge supertalentets videre utvikling. Djupvik innrømmer at han ble mektig imponert over førsteårssenioren under sykkelsamlinga i Frankrike i forrige uke.

- Petter har fortsatt mye å lære av de mer rutinerte guttene. Men sannelig har de andre også mye å lære av Petter. Han har en fighterevne og en innstilling som er helt unik, fastslår Djupvik.

Han tror den aller største utfordringen i forhold til Northugs utvikling blir å kontrollere all den utenomsportslig støyen.

- Petter er den av løperne som pådrar seg desidert mest oppmerksomhet fra dere i media. Det forventes allerede at han skal prestere i hvert eneste renn. Og det er det ikke sikkert han klarer. Det er ingen automatikk i at han utvikler seg like mye neste vinter som han har gjort i år, poengterer landslagstreneren.

Løper Holmenkollstafetten
Northug selv frykter imidlertid ingen nedtur. Fredag varmet han opp til Holmenkollstafetten med to treningsøkter hjemme i Trøndelag. Lørdag løper han kaltreetappen opp mot Besserud for Mosvik – som er regjerende mester i juniroklassen.

- Vi satser selvfølgelig på å forsvare seieren. Men det blir tøft, fastslår Petter Northug.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag