Han kom rett fra høydesamling i Val Senales og innledet sesongen med en imponerende og overraskende fjerdeplass på sprinten i Düsseldorf. Den neste måneden har Petter Northug (21) vært borte fra offentligheten.

Og det er mageproblemer som har skapt hodebry. Da han kom hjem fra Tyskland, tålte han rett og slett ikke hard trening. Først gikk han glipp av den nasjonale åpningen på Beitostølen. Så gikk han glipp av verdenscupen samme sted.

- Blir oppgitt
Fortsatt vet han ikke hva som har vært galt. Teoriene har gått på alt fra bakterier til for høyt syrenivå i magen.

- Det er litt frustrerende å ikke å få svar på hva som feiler en. Man blir litt oppgitt, innrømmer Northug overfor Nettavisen.

Nå gleder han seg uansett over at magen fungerer normalt. Det har den faktisk gjort i en uke allerde.

- Torsdag i forrige uke reiste jeg til Bruksvallarna i Sverige, og fra og fredagen har jeg trent hardt. Den harde perioden avsluttes med de to norgescuprennene på Gålå i helga, forteller mosvikingen.

Siste treningsperiode
Torsdag gikk han et testrenn i Sverige. Han endte på tredjeplass, bak Frode Estil – og hele 46 sekunder bak seierherren Jesper Modin, en ukjent svensk 19-åring.

- Jeg hadde ikke mye sprut i beina der, ettersom jeg er midt inne i en tung treningsperiode. Jeg kommer helt sikkert ikke til å gå opp mot mitt aller beste på Gålå heller. Men det viktigste nå er å få trent skikkelig, ikke å gå fort i disse renne, poengterer Northug.

Dette blir nemlig den siste virkelig harde treningsperioden i løpet av sesongen. Mandag reiser han til høyden i Davos. Der håper han å samle overskudd fram mot verdenscuprennene neste helg. Det er helt sikkert at han går stafetten. Northug håper også å få gå 15 km klassisk, men er i så fall avhengig av at ikke alle de norske som går samme distanse i Kuusamo førstkommende søndag ikke forsvarer plassene sine altfor godt.

Betydningsløs sykdom
Etter Davos går turen til russiske Rybinsk. Så reiser Northug en snartur hjemom, før det er klart for Tour de Ski. Og etter det kommer rennene tett som tåke resten av sesongen.

- Etter Tour de Ski handler det bare om å prøve å gå fort hver helg så lenge kreftene holder, fastslår Northug.

21-åringens største drømmer, for ikke å si mål, denne vinteren er å vinne Tour de Ski og verdenscupen sammenlagt. Og i forhold til det tror han ikke magesykdommen betyr noe som helst, så lenge den ikke kommer tilbake.

- Jeg har allerede 50 verdenscuppoeng fra Düsseldorf. Det er mer enn jeg hadde før Tour de Ski i fjor, poengterer han.

Toppform i Russland
- Betyr det at du går for å vinne verdenscupen sammenlagt?

- Det skal jeg svare på etter Tour de Ski. Der skal det deles ut veldig mange poeng, både sammenlagt og i enkeltrenn, så det blir veldig viktig.

- Sammenlignet med sykdommen i fjor, hvor ille er det du har vært igjennom nå?

- I hvert fall helt annerledes. Da var jeg jo skikkelig syk, hadde vondt og var ute av trening veldig lenge. I år har det bare vært kjipt å ikke kunne trene, sier Northug, som innrømmer at han gleder seg voldsomt til å gå skirenn igjen.

- Jeg satser på å vinne tremila i Russland, så de andre får se hvor skapet står før Tour de Ski, humrer han på telefon fra Gålå.

Les flere skisaker i Nettavisens vintersportsmagasin!

Klikk her for flere sportsnyheter