*Nettavisen* Sport.

Northug manglet kruttet

Foto: Terje Bendiksby (Scanpix)

Havnet nest sist i sprintfinalen i Davos.

11.12.11 17:27

De norske herrene fikk ikke med seg like mange løpere som ønsket til utslagsrundene i sprinten i Davos søndag. I finalen sto kun Petter Northug igjen.

For én gangs skyld holdt ikke det.

Den norske skikongen var tydelig tung i beina etter utklassingen på lørdagens tremil, og ble nummer fem i finalen. Russiske Alexey Petukhov vant foran Teodor Peterson. Det svenske stjerneskuddet slo med det landsmannen og fjorårsvinneren i sprintverdenscupen, Emil Jönsson.

Damefinalen besto av to norske jenter: Maiken Caspersen Falla og nykomlingen Heidi Weng. Kanadiske Kikkan Randall var suveren, mens Caspersen Falla kjempet om andreplassen mot russiske Natalia Matveeva. Den duellen ble så jevn at selv målfotoet slet med å skille de to. Den norske jenta ble tilslutt dømt centimeteren bak, men sikret likevel norsk pallplass.

- Det er et av de jevneste målfotoene jeg noen gang har sett, sa kommentator Jann Post på NRK etter målgang.

Northug eneste nordmann i finalen
Kun fem nordmenn klarte å kvalifisere seg til utslagsrundene i sprinten for herrene. Mest overraskende var det at Ola Vigen Hattestad, som gikk inn til sin ellevte individuelle verdenscupseier på nettopp sprint for én uke siden, ikke gikk videre fra prologen.

John Kristian Dahl, Johan Kjølstad og Tomas Northug klarte heller ikke å kvalifisere seg.

Les saken: Ola Vigen Hattestad slått ut av prologen

Det var likevel flere gode sjanser til å sikre ny norsk jubel i de sveitsiske løypene. Anders Gløersen, Pål Golberg, Finn Hågen Krogh, Petter Northug og Øystein Pettersen gikk alle videre.

Northug viste takter til tunge bein i kvartfinalen, men gikk videre som nummer to. Golberg var suveren i sitt heat, og gikk enkelt videre. Like bra gikk det ikke for Gløersen, Krogh og Pettersen, som ble slått ut i kvartfinalen.

I semifinalen ble Alexey Petukhov og Nikolay Morilov, begge russere, for sterke for Northug. Den norske skikongen gikk likevel videre til finalen som «lucky loser». Golberg klarte ikke å holde følge med spurten til kanadiske Devond Kershaw og svenske Emil Jönsson, og ble slått ut.

Bjørgen slått ut i semifinalen
På kvinnesiden klarte seks norske skipar å kvalifisere seg til sprinten. Marit Bjørgen gikk inn som nummer tre på prologen, tett etterfulgt av Caspersen Falla, Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Vibeke Skofterud og Ingvild Flugstad Østberg. Nykomlingen Heidi Weng ble nummer 30 og klarte med det akkurat å kvalifisere seg.

Bjørgen, Caspersen Falla og Uhrenholdt Jacobsen ble alle nummer to i sine heat, og gikk dermed videre fra kvartfinalen. Weng og Skofterud ble henholdsvis tre og fire i sitt heat, men gikk begge videre som «lucky losers». Flugstad Østberg var den eneste norske jenta som ikke avanserte til semifinaler.

Uhrenholdt Jacobsen, Caspersen Falla og Weng ble plassert i det samme heatet og holdt et høyt tempo sammen med Kikkan Randall, Laurien van der Graaff og Vesna Fabjan. Amerikanske Randall gikk som ventet videre til finalen, mens overraskelsen var noe større over at Weng utkonkurrerte de andre løperne i spurten, og avanserte til sin første sprintfinale i verdenscupen.

Caspersen Falla gikk videre på tid sammen med van der Graaff.

Bjørgen og Skofterud fikk det tøft i sitt heat, og røk ut i semifinalen.

Dermed besto finalen av to norske jenter, samt Randall, russiske Natalia Mateeva og svenske Hanna Brodin.

Caspersen Falla ble til slutt nummer tre, mens Weng havnet sist i det tøffe finaleheatet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.