Petter Northug møtte pressen i Trondheim fredag ettermiddag - en uke etter at han ble stoppet av politiet på E6 ved Mogreina.

Langrennsprofilen er siktet for fartsovertredelse, kjøring i ruspåvirket tilstand og oppbevaring av narkotika.

- Jeg har et alvorlig rusproblem, bestående av alkohol, narkotika og piller, som jeg har tatt i forbindelse med periodevis hard festing. Og det har blitt mye hard festing i det siste, innledet Northug pressekonferansen med.

- Jeg har fornektet det

Langrennsprofilen leste fra et notat i innledningen før han svarte på spørsmål fra pressen.

- Jeg har ikke tatt det på alvor, fornektet det og skjult det for dem rundt meg. Nå er konsekvensene at det har blitt svært alvorlig og omfattende. Jeg har sviktet igjen og vil si unnskyld, spesielt til familie, venner og samarbeidspartnere.

Nettavisen har vært i kontakt med politiet, men de ønsker ikke å kommentere detaljene som kom frem på pressekonferansen. De ønsker heller ikke å kommentere hvilke bevis de har i saken, frem til det foreligger en formell siktelse/tiltale.

40.000 i kontanter

Northug fortalte videre at han hadde 40.000 i kontanter i bilen da han ble stoppet av politiet. På spørsmål om hva politiet tenker om det, svarer politiet med taushet.

- Jeg ønsker ikke å uttale meg om funn av pengene i bilen, utover at politiet ikke tok beslag i disse, sier politiadvokat Karoline Ekeberg til Nettavisen.

Les også: Nettavisen sender Liverpool-kamper

Northug sa videre at rusproblemet har oppstått gradvis etter at han ga seg som idrettsutøver. Han hevder han prøvde narkotika for første gang i januar i fjor.

- Nå har det gått over styr og jeg trenger hjelp. Jeg har gjort mye jeg skammer meg over, i jakten på spenning og intense opplevelser. Nå har det gått over styr, og jeg trenger hjelp.

- Selv om jeg har fått være med på mange artige jobber og prosjekter, har jeg ikke hatt det noe godt med meg selv. Det har generelt blitt for mye, samtidig som jeg har kjent på et sug etter intensiteten man opplever som idrettsutøver. Jeg manglet struktur i hverdagen, som jeg hadde som utøver.

- Mitt livs bunnpunkt

Trønderen sier han aldri rørte narkotika eller dop mens han var aktiv langrennsløper.

- Jeg er fortvilet og har nådd mitt livs bunnpunkt og har innsett at jeg trenger profesjonell hjelp. Jeg er motivert for å følge opplegget og gjøre de nødvendige endringene i livet mitt.

- Etter hvert vil jeg også få en dom, og jeg vil ta den straffen jeg får. Selv er jeg overbevist om at jeg vil reise meg.

Northug sa følgende om det som skjedde fredag i forrige uke:

- Jeg var på fest tirsdag kveld, til langt på natt onsdag. Der ble det inntatt både alkohol og kokain. Onsdag kveld kjørte jeg til Trysil, og på torsdag var jeg på skiskole. Jeg tok verken alkohol eller narkotika fra natt til onsdag til jeg ble stoppet da jeg kjørte villmann på vei hjem fra Trysil. Jeg kjørte altfor fort - godt over 200 kilometer i timen i 80-sona og var dum nok til å filme det med telefonen.

Under pressekonferansen fikk Northug spørsmål om han er narkoman.

- Ja, hvis du trenger det her når du drikker, så er du jo det, svarte Northug.

Les også: Politiet varslet om intimt Northug-bilde (+)