RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(FOTO: Primoz Lovric/SCANPIX)

Northug møtte veggen

Sist oppdatert:
Allerede som 15-åring var Petter Northug overtrent. Og den seksdoble juniorverdensmesteren risikerer gjerne en ny smell for å bli best.

- Skal man bli god, må man sprenge noen grenser. Det har jeg gjort, og det kommer jeg til å fortsette med. Man må tørre å trene, sier Petter Northug til TV 2 Nettavisen.

Søndag avsluttet tidenes norske langrennstalent et prikkfritt junior-VM. Det ble fire gull av like mange mulige i Kranj. På totalt åtte VM-renn som junior oppnådde Northug seks gull og to sølv.

20-åringen fra Mosvik har alltid vært et fysisk talent. Men minst like viktig er den indre drivkraften til å utnytte talentet. Det koster melkesyre, blodsmak og smerte å bli en god langrennsløper.

Julaften trente Petter Northug tre økter for å være optimalt forberedt til verdenscuprennet på nyttårsaften. Og det er ikke første gangen han har tøyd strikken. Allerede som 15-åring gikk han rett i veggen.

- Stor smell
Slik forklarer pappa John Northug det som skjedde:

- Petter ble syk uka før hovedlandsrennet, og måtte holde seg helt i ro i fire dager – for første gang i sitt liv. Da han kom til start, hadde han så mye energi at ingen klarte å slå ham. Der lærte Petter litt om forberedelser til viktige renn. Men etter hovedlandsrennet fortsatte han å trene hardt. Til slutt gikk han på en stor smell. En dyktig lege anbefalte ham å kutte ut treninga i seks uker.

Legen som anbefalte 15-åringen å ta det med ro, var Hans Petter Stokke. Samme mann har nå hovedansvaret for Marit Bjørgens helse frem mot det som skal skje i Torino fra og med neste helg.

- Ikke skremt
Petter Northug bekrefter farens historie – selv om han ikke vil bruke ordet overtrening.

- Det er riktig at jeg var skikkelig «tung i fotan» i noen uker. Det ble litt mye den gangen. Jeg har alltid trent mye, og det har gitt meg stor fremgang fra år til år. Jeg lærte en del av det som skjedde da, men jeg ble ikke skremt, fastslår Northug overfor TV 2 Nettavisen.

Sist uke hadde han familien ringside da han sanket gull etter samlebåndsprinsippet i Slovenia. Og pappa John legger ikke skjul på at de to siste ukene har bydd på store gleder for familien Northug.

- Helt spesiell vilje
- Vi er nok litt stolte av Petter. Ikke bare over resultatene han har oppnådd, men også over måten han har utviklet seg på som person. Jeg er imponert over hvordan han har taklet oppstyret etter NM og gjennom junior-VM. Men overrasket er jeg ikke. For Petter har alltid hatt en helt spesiell vilje – og et ønske om å mestre, forteller John Northug.

Neste store oppgave for Petter Northug blir å forbedre 12. plassen som hittil er hans beste prestasjon i verdenscupen. Sjansen får han når resten av verdenseliten er ferdig med OL i Torino.

Om et år er det VM i Sapporo. Da skal Petter Northug være en del av det gode selskap.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere