RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Northug vant Tour de Ski - Sundby fratatt tittelen


FÅR TOUR DE SKI SEIER: Petter Northug blir stående som vinner av Tour de Ski sesongen 2014/2015 etter at Martin Johnsrud Sundby mister tittelen på grunn av brudd på dopingreglementet. 
FÅR TOUR DE SKI SEIER: Petter Northug blir stående som vinner av Tour de Ski sesongen 2014/2015 etter at Martin Johnsrud Sundby mister tittelen på grunn av brudd på dopingreglementet.  Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Northug blir Tour de Ski-vinner etter dopingtabbe.

ULLEVAAL STADION/GRENSEN (Nettavisen): Onsdag ble det klart at langrennsløper Martin Johnsrud Sundby (31) er utestengt fra idretten i to måneder på grunn av brudd på dopingreglementet.

Det innebærer at han fratas sammenlagtseieren i Tour de Ski og verdenscupen sesongen 2014/2015. Dommen får ingen innvirkning på resultatene fra sesongen 2015/2016.

Bakgrunn: Johnsrud Sundby utestengt i to måneder for dopingbrudd

Det er resultatene i Davos 13. desember 2014 og Toblach 8. januar 2015 som strykes, og som en konsekvens av poengtapet i disse to rennene mister Sundby titlene.

Ikke rett måte
Det er Petter Northug og Dario Cologna som rykker opp og får titlene Sundby mister, for henholdsvis Tour de Ski og i verdenscupen sammenlagt.

Petter Northugs manager, Are Sørum Langås, skriver følgende i en SMS til Nettavisen.

- Når det gjelder Tour de Ski så er ikke dette måten Petter ønsker å vinne skirenn på. Utover det har vi ingen kommentar, skriver Langås på vegne av Northug.

Det skapte store spekulasjoner da Norges Skiforbund hasteinnkalte til pressekonferanse onsdag ettermiddag. 

Kort tid før selve seansen publiserte forbundet en pressemelding på sine sider. Der ble det informert om dommen.

- Martin Johnsrud Sundby har brukt den nødvendige og lovlige astmamedisinen Ventoline i tillatt dose. Norges Skiforbunds medisinske personell og WADA har hatt ulik forståelse av hvordan astmamedisinen skal benyttes. WADA mente man skulle ha søkt medisinsk fritak (TUE), Skiforbundet medisinske personell forstod det slik at dette ikke var nødvendig, står det pressemeldingen.

Fakta: Dette er Sundby-saken

Klikk for å åpne faktaboksen
 
 • Martin Johnsrud Sundby fikk diagnostisert astma som barn, og har brukt astamedisinen Ventoline.
 • Ventoline inneholder stoffet salbutamol. Regelverket tillater bruk av inhalert salbutamol opp til en maksimumsdose på 1600 mikrogram per 24 timer.
 • Salbutamol er nødvendig for at Sundby skal kunne konkurrere på lik linje med andre. Astma gjør luftveiene trangere, mens salbutamol gjør at de slapper av og får normal størrelse igjen.
 • Landslagslege Knut Gabrielsen og Norges Skiforbund sier de forsto det som at doseangivelsen gjaldt den faktiske dosen som inhaleres, og ikke dosen som settes i forstøverapparatet (den tilmålte dosen).
 • I forbindelse med at astmaen til Sundby forverret seg i 2014, ble han anbefalt av landslagslege Gabrielsen å bruke inntil tre doser på 5000 mikrogram per døgn via forstøverapparatet. Dosen som settes i forstøverapparatet har vært totalt 15.000 mikrogram.
 • Skiforbundet støttet seg på studier som sier at bare om lag ti prosent av dosen som settes i apparatet blir inhalert og opptatt i kroppen ved bruk av forstøverapparatet.
 • I forbindelse med konkurransene i Davos 13. desember 2014 og i Toblach 8. januar 2015 ble det gjennomført «in competition»-testing. Sundby opplyste da at han hadde tatt salbutamol og urinprøvene viste et innhold på 1340 og 1360 nanogram per mililiter urin. Den øvre grensen er 1200. Verdier over grensen betyr ikke det samme som at utøveren har gjort noe galt, men at det må gjøres flere undersøkelser.
 • Dopingpanelet i det internasjonale skiforbundet (FIS) var enige med Norges Skiforbund. Sundby ble derfor frikjent i september 2015. Påtalenemden i Antidoping Norge delte FIS’ syn og anket ikke.
 • Verdens antidopingbyrå (WADA) sier at det er dosen som legges inn i forstøverapparatet som er veiledende, ikke den som inhaleres i kroppen. Ifølge dem har Sundby overskredet den lovlige grensen.
 • WADA, derimot, anket saken til CAS (Den internasjonale voldgiftsretten for sport). Saken ble behandlet i mai i år, og dommen falt 11. juli 2016.
 • I CAS er Sundby utestengt i to måneder fra 11. juli. I tillegg strykes resultatene hans i Davos 13. desember 2014 og Toblach 8. januar 2015.
 • På grunn av dette mister han også sammenlagtseirene i Tour de Ski og World Cup i samme sesong. 
 • Kilde: Norges Skiforbund

Les hele pressemeldingen her!

Utestengt til fra 11. juli

Idrettens voldgiftsrett CAS har slått fast at Sundby har brutt WADA-reglementet gjennom feil bruk av den lovlige astmamedisinen Ventoline.

Han skal ikke ha søkt om medisinsk fritak for bruk av astmamedisinen. Det er et brudd på dopingreglene og Sundby er derfor utestengt i to måneder fra 11. juli.

Les også: NRK-ekspert: - Internasjonalt kan dette oppfattes annerledes

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere