- Politiet får svært mange henvendelser om status i Northug-saken. Saken er nå ferdig etterforsket og sendt til påtaleavgjørelse. Vi antar at en påtaleavgjørelse vil foreligge før jul, sier politiadvokat Karoline Ekeberg i en pressemelding.

Øst politidistrikt legger til at de ikke har ytterligere kommentarer til saken før påtaleavgjørelsen foreligger.

Fant kokain i hjemmet

Det var i sommer, torsdag 13. august, at Northug ble målt til 168 kilometer i timen på E6, og han har senere innrømmet at det ble funnet 10 gram kokain hjemme hos ham. Han hadde også kjørt i 200 kilometer i timen i 80-sonen og filmet det. Northug ble siktet for to lovbrudd i etterkant, men politiadvokat Karoline Ekeberg ønsket ikke å kommentere siktelsens innhold.

Les også: Skattetall røpet før tiden: Northug har slått tilbake etter et svakt år

- Saken er i den avsluttende delen av etterforskningen og vil bli sendt over for påtaleavgjørelse etter dette, sa Ekeberg til NTB i midten av september.

Fredag 21. august møtte Northug pressen og fortalte at han har et alvorlig rusproblem.

Se en åpenhjertig Northug snakke ut om en tøff periode:


Northug forklarte at han ikke hadde følt seg ruspåvirket under kjøring, men fortalte om festing med alkohol og kokain i forkant av reisen. I forkant av da han ble stoppet av politiet hadde han vært instruktør på en sommerskiskole for barn mellom 11 og 18 år.

Ikke påvist

I starten av september ble det imidlertid kjent at det ikke ble påvist alkohol eller andre rusmidler i blodprøven, som ble tatt av Petter Northug 13. august.

- Politiet frafaller derfor siktelsen som gjelder kjøring i ruspåvirket tilstand, skrev politiadvokat Ekeberg i en pressemelding.

Gjennom sin advokat kom Northug med følgende uttalelse etter at siktelsen ble frafalt.

Les også: Tennislegenden Boris Becker med råd til Petter Northug: - Du kan ikke forvente at du lykkes over natta

- Petter Northug er lettet over avklaringen fra politiet, selv om det i og for seg er i tråd med det han fortalte pressen for halvannen uke siden, sa Halvard Helle til Nettavisen.

Helle har imidlertid vært lite snakkesalig ellers, og har ikke ønsket å kommentere den pågående etterforskningen.

Les også: «Farmen»-Karianne avkrefter Northug-rykter

- Jeg ønsker ikke å uttale meg om etterforskningen før den er ferdig, sa han til NTB i midten av september.

Fortsetter samarbeidet

Etter at Northug ble stoppet for råkjøring og tatt for å ha oppbevart narkotika, har flere skistjerner vært i tenkeboksen. Skilegenden har sin egen merkevare som inneholder både klær og briller, og på tiden Northug ble tatt og senere siktet sponset merkevaren både Frida Karlsson og Calle Halvfarsson.

Svenskene vurderte lenge om de skulle kutte samarbeidet med Northug eller ikke, men endte opp med å gi trønderen en ny sjanse.

Les også Torbjørn Nordvalls blogg: Hvorfor grep ingen inn?

- Vi har hatt kontakt hele veien, og jeg har bestemt meg for å fortsette samarbeidet med merkevaren Northug. For meg var det viktig at han var ren da han satte seg i bilen. Det var viktig for avgjørelsen min, sa Karlsson til svenske TT.

Og hun la til:

- På en måte må man skille litt mellom person og bedrift. Merkevaren er mer enn bare Petter og vi har hatt en bra samarbeid og jeg trives med dem.

Skilegenden innrømmet at han hadde levd livet som en rockestjerne:


Halfvarsson var også klar og tydelig på at man ikke «dolker» en venn i ryggen.

- Det er klart at det alltid finnes to sider av saken når det kommer til sånne ting. Det er de som mener man bør si nei og bare vende en person ryggen. Men det er også de som mener det er bra at en ikke driter i det og i stedet hjelper en venn.

- Jeg har fått høre begge deler, men mest av det positive. De synes det er bra at jeg stiller opp. Det er bedre å hjelpe, fortalte Halfvarsson, ifølge Aftonbladet.