NYDALEN (ANB): Petter Northug beklager sterkt at kommende vinters verdenscupprogram for første gang ikke inneholder ei femmil. Han er også lei seg for at distansen på fellesstartene med skibytte er kuttet ned fra 30 til 20 kilometer.

For de kvinnelige løperne er det gjort tilsvarende endringer – ingen tremil, og fellesstartene med skibytte redusert fra 15 til 10 kilometer.

Under VM, derimot, er det 15 kilometer for kvinner og 30 for menn, som vanlig.

Les også:Langrenn blir kortereI- De er så redde for å slite seg utI- Det er for mange renn

En fattigere verdenscup
Ifølge sportssjef Åge Skinstad er endringene i VM-sesongens verdenscupprogram gjort av hensyn til løperne, for å redusere totalbelastningen.

Det har ikke Northug noen som helst forståelse for.

- Nei, det har jeg ikke, sier han bestemt til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

- Å gå tilbake til 2x10 kilometer på fellesstartene med skibytte er etter min mening helt feil. Jeg ville absolutt beholdt 2x15. Og jeg vil virkelig savne ei femmil etter VM i Kollen.

Skikongen fra Nord-Trøndelag mener at verdenscupen i langrenn blir fattigere uten ei eneste femmil.

En engangsforeteelse
- Det kan jeg være enig i. Men dette blir ingen permanent ordning i verdenscupen, bare en engangsforeteelse. Fra neste sesong er femmila tilbake, likeså distansene på fellesstartene med skibytte som de har vært de siste årene, understreker Åge Skinstad overfor ANB.

Tradisjonelt har verdenscupen inneholdt ei femmil, samt tremil for kvinner på tampen av sesongen, nærmere bestemt i Holmenkollen. Men ettersom VM i 2011 går der, har man droppet de tilsvarende distansene i verdenscupen denne vinteren.

- Det eneste riktige, mener Skinstad, og argumenterer:

- Det er to verdenscuprenn i helgene etter VM i Oslo – i Lahti og i Falun. Lahti har arrangert mange 50-kilometere før i tiden, men denne gang ville den ha kommet for tett på VM. Jeg tror finnene sliter nok som de gjør både med oppmerksomhet og deltakelse første helga etter VM, om de ikke også skulle hatt ei femmil på programmet. I verdenscupfinalen i Falun, som nå arrangeres som en egen Tour, er det rett og slett ikke plass i programmet.

Dermed blir det altså i 2011 ei femmil/tremil mindre på løperne enn i andre sesonger med mesterskap.

Les også: - Jeg har ikke bestemt meg

Første gang i historien
Det er første gang dette skjer. Problemstillingen var sikkert den samme forrige gang VM gikk i Oslo, i 1982. Da vurderte man det tydeligvis annerledes, for helga etter VM var det femmil i v-cupen i Lahti – der for øvrig Oddvar Brå gikk til topps.

Også etter VM i Trondheim i 1997, men riktignok to helger etter, var det verdenscup-femmil på programmet, nærmere bestemt i Kollen. Den ble vunnet av Pietro Piller Cotterer foran Tor Arne Hetland og Bjørn Dæhlie.

Etter OL på Lillehammer i 1994 ble verdenscupsesongen avsluttet med femmil i Thunder Bay, som var VM-vertskap året etter.

(ANB)

Sjekk siste vintersportsnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!