22-åringen fra Mosvik i Nord-Trøndelag var rå i fristilsprinten i Nove Mesto torsdag, som var femte etappe i Tour de Ski.

Han hadde full kontroll i finalen og vant foran Tor Arne Hetland og Cristian Zorzi. John Kristian Dahl ble nummer fire på en meget god norsk sprintdag.

Resultatet betyr at Northug klatrer til fjerdeplass sammenlagt. Han er nå 48 sekunder bak lederen Dario Cologna, som imponerte igjen med en femteplass i torsdagens sprint.

LES OGSÅ: Bjørgen i trøbbel

- Lover bra
- Det lover bra, sier Northug til NRK når han får høre at differansen ikke er større.

Petter Northug var ikke blant de største favorittene i Tour de Ski denne sesongen, ettersom hele tre av sju etapper er distanserenn i klassisk. Ett av dem gjenstår, nemlig 20 km fellesstart i Val di Fiemme lørdag.

- Det var godt å starte det nye året med seier. Nå blir det viktig å restituere seg og få så mye hvile som mulig før de to siste etappene, fastslår vinneren.

Rønning på tredje
Eldar Rønning er fortsatt beste nordmann sammenlagt i Tour de Ski. Rønning ble nummer ni torsdag og klatret til tredjeplass i sammendraget. Han er bare 32,5 sekunder bak Cologna og ikke mer enn ni sekunder bak Vassili Rotsjev på andreplass.

I det hele tatt ser det lyst ut for Norge før de to siste etappene. Fem av seks nordmenn er inne blant de 11 beste. Tord Asle Gjerdalen, som er dårligste nordmann, er på 16.-plass.

Det betyr at det fortsatt er lov å drømme om norsk sammenlagtseier. Men lett blir det ikke å slå Dario Cologna, som nekter å vise svakhetstegn.

Hetland i svart trøye
I den kampen om sprinttrøya (som i år er svart, tidligere har den vært sølvfarget) ser det meget lyst ut med tanke på norsk seier. Trøya går til den som sanker flest bonussekunder underveis.

Tor Arne Hetland leder nå med ett minutt og 56 sekunder, mens Petter Northug har ett minutt og 45 sekunder. De siste bonussekunene deles ut i lørdagens fellesstart.

I fjor var det Northug som vant foran Hetland. Nå kan det altså bli motsatt.

Fredag er det hviledag i Tour de Ski.

Les alt om Tour de Ski i Nettavisens vintersportsmagasin
Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke).