Det svenske langrennsherrene er for tiden midt inne i et generasjonsskifte, noe som har gått kraftig ut over nivået på herreløperne til «Söta bror».
Sverige hadde i liket med Norge nasjonal sesongåpning i helga som var, og tidligere langrennskonge Petter Northug ble ikke imponert over nivået de svenske herrene viste.
- Det blir veldig gøy å være nordmann i Ruka, og det blir veldig tøft å være svensk herreløper i Ruka, sa han i TV 2-programmet «Petter&Petter» forrige helg.
Les også: Vraket til verdenscup etter superløp - samme dag signerte han lukrativ avtale med Gjelsten
- På en helt annen planet
Vi må ikke veldig mange år tilbake for å finne resultater som viser at de svenske herreløperne var på nivå med både Norge og Russland.
To strake OL-gull på stafett, og individuelle VM-gull til både Marcus Hellner og Johan Olsson er noe svenskene kan slå i bordet med fra 2010-tallet.
Men etter meriterte løpere som Olsson og Hellner, og Daniel Rickardsson og Anders Södergren ga seg på toppnivå, har situasjonen sett annerledes ut i Sverige. Nå er de milevis bak sine rivaler.
- De er på en helt annen planet enn Norge og Russland på herresida nå, sier TV 2s langrennsekspert Petter Skinstad til Nettavisen.
Les også: Skuffende sesongstart for Bolsjunov: - Har hørt at han har hatt en trøblete oppkjøring
- Må stikke fingeren i jorda
Skinstad synes først og fremst det er veldig synd at Sverige for tiden ligger så langt bak på herresida. Han mener det er flere grunner til at situasjonen har blitt som den har blitt for svenskene.
De mistet alle sine store mannlige profiler i løpet av ganske kort tid, og i tillegg har flere løpere som har vært på vei opp og frem ikke lyktes eller vært plaget med skader, forteller eksperten.
- De har rett og slett vært veldig uheldige. I tillegg til at de også må stikke fingeren i jorda og si at de ikke har gjort en god nok jobb på enkelte områder, mener Skinstad.
Les også: Northug er bekymret for Fossesholm. Landslagstreneren hevder de ikke har noe å skjule
Svak tropp
Troppen svenskene sender til verdenscupåpningen i Ruka er naturligvis preget av generasjonsskiftet de er inne i. Av løperne som skal gå der er det bare Calle Halfvarsson som har tidligere resultater på høyt internasjonalt nivå å vise til.
Sveriges herretropp til Ruka:
Gustaf Berglund
Jonas Eriksson
Marcus Grate
Calle Halfvarsson
Johan Häggström
Leo Johansson
Fredrik Jonsson
Olof Jonsson
Anton Persson
Eric Rosjö
Han har imidlertid slitt voldsomt de siste sesongene, og en 6. plass på 15 km klassisk var det beste han leverte i den svenske sesongåpningen. I tillegg mangler William Poromaa og Jens Burman fra troppen grunnet sykdom og skadeplager.
- Det kan være en av de svakeste troppene Sverige har stilt med. Sverige kan få noen av de dårligste resultatene på distanse i nyere tid i Ruka, sier Skinstad.
Les også: Advarerer suverene Johaug: - Hun skal passe seg litt
Han påpeker imidlertid at mange av de unge løperne de stiller med kan ha utviklet seg mye fra forrige sesong, men konkluderer med følgende:
- Svensk herrelangrenn er ett hundre prosent avhengig av at ungguttene hever seg og tar ansvar. Ellers tror jeg sesonginnledningen vil bli ganske så tung dessverre.
Les også: Stavås Skistad om bruddet med landslaget: - Et helt riktig valg
«Reality check»
Noe som kan være en god nyhet for svenskene er at 22 år gamle Leo Johansson imponerte stort under den svenske sesongåpningen, og vant begge distanserennene.
Han ble premiert med plass i den svenske Ruka-troppen, men Petter Northug tror han vil få det tøft der.
- Vi ser på nivået og tidene at han ikke hadde vært topp 15 i Norge. Han får bryne seg mot de beste og de norske og russiske til helga. Da er det «reality check» og tilbake, sa han.
Skinstad tror også distanseløperne vil få det tungt i Ruka.
- På distanserennene er jeg i det hele tatt usikker på om de har løpere i troppen som er gode nok til å være topp 20. Da har dem i så fall utviklet seg mye fra i fjor, sier han.
Les også: Johaug deler bekymring: - Glad jeg ikke vokste opp med den telefonen da jeg var 16 år
Spår dystert OL
Denne sesongen er som kjent en OL-sesong. På kvinnesiden har svenskene medaljekandidater på samtlige øvelser, men for herrene kan det bli langt mellom hver medalje, tror Skinstad.
Les også: Røthe gikk rett i kjelleren. Så kom lagkameraten med et klart råd: - Bør høre på han oftere
Han trekker frem Jens Burman som en medaljekandidat på femmila, og Oskar Svensson på sprinten.
- Jeg tror svenskene skal være veldig fornøyde hvis de reiser hjem fra OL i Beijing med en individuell herremedalje, sier eksperten.
På stafett og og sprintstafett mener Skinstad det mest realistiske for svenskene er å kjempe om en bronsemedalje.
- Med absolutt fullklaff vil jeg si at svensk herrelangrenn kan reise hjem fra OL i Beijing med fire bronsemedaljer. Men det er nok større sjanser for at de reiser hjem med null medaljer, avslutter han.