*Nettavisen* Sport.

Northug sliter i høyden

Foto: Gorm Kallsted/Scanpix

Petter Northug priser seg lykkelig over at de tre neste mesterskapene går i lavlandet.

25.01.08 07:53

Northug ble bare nummer 30 på tirsdagens fellesstart med skibytte kanadiske Canmore, over to og et halvt minutt bak vinneren Nikolai Pankratov.

- Det var et lite slag at jeg skulle slite så mye. Jeg følte meg i bra form, men løpet ble jo rett og slett elendig, fastslår Northug.

Det som er spesielt med rennene i Canmore, er at de går i høyden. Overfor Nettavisen bekrefter Northug nå at høyde i hvert fall ikke er en fordel for ham.

Ingen gode renn
- Jeg har jo etter hvert litt erfaring, og jeg er ikke helt rå i høyden. Foreløpig virker det ikke som jeg klarer å ta ut mitt aller beste på 1500 meter, innrømmer Northug.

Landslagstrener Morten Aa Djupvik deler elevens vurdering.

- Petter er fortsatt ung og har ikke gått mange renn i det vi kaller mellomhøyde, som er fra 1200 til 1600 meter over havet. Men han har vært i Davos to år på rad, han var i La Clusaz forrige vinter og han er i Canmore nå. Og foreløpig har han til gode å gå virkelig gode renn, konstaterer Djupvik.

Han poengterer at Northug er i godt selskap i tynnlufta.

- Det er mange som sliter med å prestere i slik høyde. For å generalisere veldig, er det små, lette utøvere som gjør det best, og den beskrivelsen passer ikke på Petter.

- Kan løsne
Djupvik har imidlertid ikke gitt opp at Northug kan prestere i høyden.

- Ettersom Petter er så ung, vet vi fortsatt ikke hva som er optimal høydeakklimatisering for han. Det kan være individuelle forskjeller. Han har for eksempel ikke prøvd å dra fra lavlandet og rett opp i høyden for å konkurrere, noe som fungerer bra for enkelte.

- Vår fysiolog Erlend Hem, som har lang erfaring med høydetrening og konkurranser i høyden, sier det plutselig kan løsne for en utøver etter noen år. Det er bare å erkjenne at vi ikke sitter på nøkkelen til høydegåten ennå, sier landslagstreneren til Nettavisen.

Petter Northug har ennå noen år på seg til å finne nøkkelen. For heldigvis for Northug, går de tre neste internasjonale mesterskapene i lavlandet. Verken i VM 2009 (Liberec), OL 2010 (Vancouver) eller VM 2011 (Oslo) skal det konkurreres på høyder over 1000 meter.

Må holde hodet kaldt
Men allerede fredag kveld skal Northug i aksjon igjen på 1500 meters høyde i Canmore. Og håpet er definitivt til stedet om et bedre resultat på 15 km fristil enn tilfellet var på den tre mil lange fellesstarten tirsdag.

- Forberedelsene til det løpet skal ha vært tilnærmet optimale. Men på grunn av kulden fikk ikke Petter en gjennomkjøring i konkurransehøyde før løpet. Nå har han det, og vi håper det slår positivt ut nå, sier Morten Aa Djupvik.

- Det er individuell start, og det betyr at jeg må holde hodet kaldt og gå fornuftig. Det kan jo være vanskelig nok, medgir Northug – som håper på en hederlig plassering

Og at det kommer en verdenscupseier denne sesongen også, er han ikke i tvil om.

- Det kan jeg garantere, sier han humrende og sedvanlig selvsikkert.

PS. Det viktigste argumentet for ikke å ta ut Northug til OL i 2006, var manglende erfaring med høyde. At daværende landslagstrener Krister Sørgård gjorde et riktig valg, vil Northug likevel ikke akseptere uten videre.

- Nei, for den gangen var jeg i kanonform, fastslår Northug.

Les flere skisaker i Nettavisens vintersportsmagasin
Sjekk de siste sportsnyhetene

Vil du ha sportsnyheter på mobilen din? Send SPORT til 1984. Tjenesten koster to kroner per melding.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.