Da Petter Northug gikk i mål under Alliansloppet i Trollhättan, én time utenfor Gøteborg, lørdag, så han bare ryggen på 16 år gamle Alvar Myhlback.

Det svenske supertalentet imponerte stort, og ble nummer 20 i det 48 kilometer lange rennet, bare ni sekunder bak Calle Halfvarsson, som vant.

Spoler vi tiden tilbake ett døgn, treffes Myhlback og Northug for å trene sammen. Der forteller Petter Northug at han fikk seg en overraskelse.

– Fikk trent en time sammen med Alvar Myhlback dagen før Alliansloppet. Aldri møtt en så offensiv og målrettet 16 åring. Har kapasitet som på nivå med de beste seniorene allerede. 2-3 år til med riktig trening og utvikling har vi kanskje en ny langrennsstjerne fra Sverige, skriver Northug på Twitter.

Les også: Svenske Alvar (16) sjokkerer en hel nasjon. Men opplever skepsis: «Snart går det til helvete»

Ble motivert av Northug-møte

Myhlback, som har blitt omtalt som «verdens største langrennstalent», forteller at møtet med Northug var noe av det som ga han ekstra motivasjon inn i lørdagens renn.

– Jeg trente én time med han og noen andre. Det var veldig inspirerende, så klart! Det ga litt ekstra motivasjon til konkurransen dagen etter, forteller 16-åringen til Nettavisen.

Han synes det er gøy å høre at Northug lot seg imponere av det han fikk se i Sverige.

– Det er kult å høre at Petter tror på meg og at det ikke bare var jeg som synes det var gøy at vi fikk trene sammen.

Vil bli best i verden

Unggutten har bodd i Trysil i flere år, og har tidligere fortalt Nettavisen at sesongens store mål er junior-VM i Canada i januar. Men på sikt ønsker han å hamle opp med de aller beste seniorløperne i verden.

Les Nettavisens store intervju med Alvar Myhlback fra tidligere i sommer her.

– Jeg har satt meg mål for hvordan de neste 2-3 årene skal gå. Nå merker jeg at det begynner virkelig å skje ting. Jeg er ikke så veldig langt unna der jeg ønsker å være, fortalte Myhlback til Nettavisen tidligere i sommer.

– Drømmen er å være best, eller blant de beste. Å kunne kjempe om medaljene og gullet i de store mesterskapene, sa han.

Og på veien dit hevder han at det å treffe nettopp Northug kan være en nøkkel til suksess.

– Han kom med noen gode tips, sier 16-åringen uten å ville gå inn på nøyaktig hva Northug delte med han.

Fikk du med deg denne norsk-svenske diskusjonen?

Eksperten har aldri sett lignende

Også TV 2-ekspert Petter Soleng Skinstad var med på treningsøkten i Sverige. Han kan fortelle at selve økten ikke var av det tøffe slaget, men at han har møtt Alvar i flere renn og i likhet med navnebror Northug har latt seg imponere stort.

– Det Petter ble imponert av var vel holdningen og offensiviteten til Alvar. Og det er noe jeg lar meg imponere av også. Samtidig har jeg konkurrert mot han ved flere anledninger, og hvor langt framme han er rent fysisk og teknisk i en alder av 16 år kan man virkelig la seg imponere av, forteller han til Nettavisen.

Han mener at et svensk supertalent ikke er å forakte, og at det er noe selv nordmenn må kunne glede seg over.

– Det er et gledelig skremmeskudd! Folk må bare la seg inspirere og motivere at det trenes godt i andre land enn Norge også, påpeker han.

Les: Iversen om reality-deltakelsen: – Det ble litt spontant

Skinstad trekker fra navn som Magnus Kim, Vebjørn Hegdal og Petter Northug når det kommer til skiløpere som slo gjennom tidlig og viste utrolige talenter i ung alder. Men han mener han aldri har sett noen like god som Myhlback.

– Petter Northug var brukbar da han var 19-20 år han også, men på langt nær så god i en alder av 16 år. Det var vel egentlig ikke de to andre heller. Jeg har nok aldri sett noen som er så rå, så tidlig.

Avgjørende å ta steg videre

At man er god i en alder av 16 år betyr ikke alltid at man blir en topp, internasjonal seniorløper. Det har blitt bevist gang på gang. Skinstad forteller at han håper Myhlback klarer å utvikle seg i tiden som kommer.

– Jeg kjenner ikke godt nok til hva han har gjort fra han var 10 år og fram til i dag. Men på generelt grunnlag så er spørsmålet «Hva har du å gå på?». «Hvor mye bedre kan du bli?». Det går på treningsvolum og lengde på økter og intervaller i tillegg til fart på trening.

– Fallgruven er om han har tatt ut for mye av potensialet i ung alder. At det blir vanskelig å ta steg videre. Det som er viktig å jobbe med er kapasitet, kapasitet og kapasitet. Jeg er uansett veldig imponert og inspirert, og jeg håper han får lagt ned en god jobb, så han får ut potensialet som senior senere, avslutter eksperten.