Petter Northug har som mål å vinne Tour de Ski sammenlagt, men ligger litt bak de beste så langt. Det er ikke nødvendigvis så farlig. Han har selv uttalt at det hele kommer til å avgjøres på de to siste etappene, i Val di Fiemme, neste helg.

Men nordmannen har kanskje ikke så god kontroll som han gir uttrykk for. Det så i alle fall ikke slik ut da han røk ut av den klassiske sprinten allerede i kvartfinalen.

- Det var ikke dette som var planen. Jeg trodde at jeg hadde bedre kontroll enn jeg hadde og skulle ha tatt et annet spor på oppløpet, men du må ta valgene fort, og det er ikke så enkelt, sa Northug til pressen etter sitt eget skandaleløp.

Slått på fotofinish
Simen Østensen var klart best i heatet til Northug, og det så lenge ut til at sistnevnte ville klare andreplassen, som gir direkte kvalifisering til semifinalen. Men Alex Harvey var knallsterk i spurten og slo ut Northug etter fotofinish.

Meråker-gutten hadde likevel mulighet til å sikre avansement som «lucky looser», men gikk inn til dårligere tid enn Dmitriy Japarov og Jesper Modin, som begge ble nummer tre i sine grupper.

Dermed gikk det norske håpet glipp av viktige bonussekunder og taper ytterligere sekunder til favorittene.

- Jeg må sjekke resultatlistene, men det blir vanskelig å kjempe i toppen nå. Det var ikke noe artig å ryke ut i kvartfinalen. Jeg burde ha vært i semifinalen, fortalte en skuffet Northug.

Sterk fjerdeplass til Østensen
Østensen var eneste nordmann som kvalifiserte seg til semifinalene, der han møtte sammenlagtleder Dario Cologna samt fire russere. Østensen staket bra på oppløpet og ble bare slått av sveitseren. Dermed gikk han videre til finalen, sammen med Emil Jønsson, Devon Kershaw, Nikolay Morilov, Alexei Petukhov og Cologna.

Ikke overraskende var det Jønsson som gikk først over målstreken i finalen. Men svensken måtte stake hardt for seieren. Kershaw gikk side om side med Jønsson på oppløpet, men ble slått med ett hundredel.

Cologna ble nummer tre, mens Østensen gikk inn til fjerdeplassen og leverte en veldig bra konkurranse.

Dermed leder Cologna fortsatt sammendraget med 3,7 sekunder på Kershaw. Northug ligger som nummer sju i sammendraget, 59,5 sekunder bak Cologna. Østensen har klatret til 11.-plassen.

Northug taper til Cologna
Northug kom trygt gjennom kvalifiseringen og ble til slutt ble nummer 15.

Tiden i prologen legges til totaltiden. Så kjempes det om bonussekunder i knockoutheatene. Northugs 15. plass betyr at han tapte tre sekunder til Cologna, siden sveitseren ble nummer tre i prologen, 3,09 sekunder foran Northug. Deretter tapte Northug ytterligere til sveitseren, som fikk med seg bonussekunder som følge av andreplassen i finalen.

Her kan du se hvordan det gikk på kvinnenes sprint søndag.

Svenske Emil Jönsson vant prologen, men hadde fire konkurrenter mindre enn ett sekund bak seg. Russiske Nikolay Morilov ble nummer to, sveitsiske Cologna nummer tre, amerikanske Andrew Newell nummer fire, mens Østensen tok en fin 5. plass som beste nordmann.

Deretter fulgte kanadierne Harvey og Kershaw, samt russiske Alexander Legkov.

Norske resultater i prologen:
5. Østensen + 0,88 sekunder
15. Petter Northug + 3,69
29. Roger Aa Djupvik + 6,16
34. Tord Asle Gjerdalen + 6,67
41. Snorri Einarsson + 8,58
46. Kristian Tettli Rennemo + 9,76

Sjekk siste sportsnytt her

HTML EMBED