Northug tok sjefen på senga

Foto: Håkon Mosvold Larsen (Scanpix)

- Han viste en helt ny side, innrømmer Morten Aa Djupvik.

23.02.09 11:44

LIBEREC (Nettavisen): At Petter Northug skulle bli verdensmester på 30 km fellesstart på skibytte, kom ikke som noe stor overraskelse verken på hovedpersonen eller trener Morten Aa Djupvik.

Gullet var varslet, mildest talt. Northug hadde gått skyhøyt ut, og gjort fallhøyden enorm, uten at det bekymret treneren.

- Jeg har merket at Petter er i VM-modus. Da er han utrolig fokusert og ekstremt flink til å stenge ute alt som ikke er viktig, sier Djupvik.

Les alt om ski-VM i Nettavisens vintersportsmagasin!

Snart voksen
Da han gikk inn på hotellrommet til Northug kvelden før løpet, fikk han seg likevel en overraskelse.

- På nabosenga hadde Petter lagt klart alt han trengte av utstyr på konkurransedagen. Det lå på rekke og rad. Der viste han en helt ny side av seg selv, innrømmer Djupvik.

For om Northug er flink på fokus og konsentrasjon, har han ikke rykte på seg for å være spesielt ryddig og systematisk.

- Jeg tar det som et tegn på at Petter virkelig holder på å bli voksen. Og det har for så vidt vært en prosess over flere år. Han har modnet og blitt mer systematisk, sier Morten Aa Djupvik.

Først til frokost
Også lagkamerat Eldar Rønning fikk seg en Northug-overraskelse før tremila.

- Da jeg kom ned i frokostsalen, satt Petter der allerede. Det skjer ikke ofte at han kommer før meg til frokost, sier Rønning.

- Jeg hadde en plan, bekrefter Northug.

- Absolutt alt var planlagt det siste døgnet. Lørdag kveld så jeg video av fallet i Sapporo, og brukte det som motivasjon. Og så la jeg fram alt utstyret jeg ville trenge. Ingenting var overlatt til tilfeldighetene.

Men at han er blitt voksen, går han ikke uten videre med på.

- Jeg er 23 år. Men jeg føler meg fortsatt ikke helt voksen, sier Northug med et glis.

Nødvendig opptur
Om han ikke er blitt voksen, er han i hvert fall blitt en mester til å prikke inn formen til mesterskap. Han var i toppform til VM i Sapporo for to år siden, selv om han hadde en del marginer imot seg. Nå er han det igjen, til tross for en vinter med en del sykdomsproblemer.

- Jeg har et opplegg jeg er veldig trygg på. Nå har jeg truffet med formen til alle mesterskap siden jeg var 17 år. Nå er jeg i så god form at jeg er på det maksimale av mitt potensial, mener Northug.

Søndagens seier ble for øvrig en etterlengtet opptur for hele den norske langrennstroppen i VM, etter en traurig start på mesterskapet. Nesten alt gikk galt for det norske herrelaget på 15 km klassisk fredag.

- Fredagskvelden var fryktelig tung. Vi var ubeskrivelig skuffet hele gjengen. Derfor var det veldig viktig for laget at vi fikk denne oppturen nå, med tanke på resten av VM, fastslår Morten Aa Djupvik.

Sjekk siste vintersportsnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.